Kava arabica oz. arabska kava velja za najokusnejšo vrsto
Kava je napitek, ki je priljubljen praktično po vsem svetu. Če se prištevate med ljubitelje tega napitka – ali morda celo med »kavoholike« – najverjetneje dobro veste, da sta okus in aroma napitka močno odvisna od vrste in kakovosti uporabljenih zrn. Razlike so za izkušene brbončice vse prej kot zanemarljive. Ena od osnovnih dilem pri izbiri je povezana z vrsto. Katera je torej boljša, kava arabica ali robusta?
Kava arabica: malo kofeina, veliko okusa
Okusi se seveda razlikujejo, toda večina poznavalcev meni, da je »arabska kava« (arabica), ki se pripravlja iz kavnih zrn rastline z znanstvenim imenom Coffea arabica, še posebno kakovostna. Gre za rastlino, ki ji najbolj ustreza rahla senca in nadmorska višina 1300–1500 metrov. Prav Coffea arabica velja celo za prvo gojeno vrsto kavovca. Izvirala naj bi z območja današnje Etiopije, vendar so za njeno popularizacijo najzaslužnejši arabski učenjaki (od tod tudi poimenovanje »arabska kava«).
V primerjavi z robusto (Coffea canephora) je vsebnost kofeina v arabici manjša. Tako gre za vrsto, ki je lahko odlična izbira za vse, ki vam je všeč malo manj močna kava – z okusom, ki je nežen, obenem pa bogat in prefinjen.
Po drugi strani pa je za robusto, ki se običajno goji na nižjih nadmorskih višinah, značilen izrazitejši, malce bolj »grob« oziroma močan in grenak okus. Ker vsebuje veliko kofeina, vas hitro napolni z energijo, seveda pa morate pri tem paziti, da pri količini ne pretiravate.
Kakovostna arabska kava za gostince ali za domačo uporabo
Ne glede na to, ali vas zanima kava za gostince ali za lastno uporabo – doma ali na delovnem mestu – je pomembno, da ste pozorni na kvaliteto in specifike zrn. Izberite lastnosti, ki bodo resnično povsem po vašem okusu oz. po okusu gostov vašega gostinskega lokala. Izjemno pomembna je stopnja praženja zrn, saj s tem poudarimo različne okuse oz. priokuse. Tudi ko gre za isto vrsto, je lahko vtis prav zaradi različnega trajanja praženja povsem drugačen.
Če so vam na primer všeč napitki z lešnikastim in rahlo čokoladnim priokusom, je priporočljivo srednje praženje. Svetlo in občutljivo praženje poskrbi za sadni priokus, saj se tu ohrani več kisline, srednje in polno praženje pa za priokus po temni čokoladi.
Obenem upoštevajte, da se s podaljševanjem časa praženja zmanjšuje vsebnost kofeina. Največ kofeina je tako mogoče najti v zrnih, pri katerih je bilo uporabljeno svetlo praženje. Kakovostna kava z okusom, pri katerem boste imeli občutek, da je bil ustvarjen posebej za vaše brbončice, je zagotovo ena od najboljših popotnic za dober začetek dneva.