Izračun plač – potrebni so podatki za plače in program za obračun plač


Osnova za izračun plač v našemu podjetju so podatki za plače. Te nam je potrebno dostaviti najmanj 3 delovne dni pred želenim dnem izplačila. Pri nas za izračun plač uporabljamo Pantheon program za obračun plač. Ko s strani stranke pridejo podatki za plače, pri nas vnesemo vse potrebne parametre, nato pa lahko pričnemo z vnosom. Podatki za plače morajo vsebovati mesečno opravljene ure, podatke o mesečnih dodatkih in morebitne odtegljaje. Po vnosu in preverjanju vseh vnesenih podatkov v program za obračun plač se naredi izračun bruto plače in vseh dodatkov, do katerih je zaposleni upravičen. Poleg tega pa uporabimo program za obračun plač, če potrebujete informativni izračun plače ali pa izračun neto plače iz bruto.


Izračun bruto plače – kakšna mora biti bruto plača, glede na neto osnovo


Izračun bruto plače vam lahko naredimo hitro, če želite imeti podatek o neto plači ali pa če vas zanima kakšno bruto plačo morate ponuditi delavcu za določeno neto osnovo. Za izračun plač Slovenija uporablja bruto sistem obračuna plač in takšni morajo biti tudi podatki za plače, ki jih prinesete v računovodstvo. Izračun plač lahko pri določanju bruto plače večkrat spremenimo, saj nam program za obračun plač omogoča hitro in enostavno uporabo. Za izračun bruto plače pa je potrebno poznati vsa zakonska določila, ki vplivajo na izračun plač, saj so jasno določene pravice zaposlenih v premeru nočnih ur, deljenega delavnega časa ipd. Izračun plač je sicer lahko zelo enostaven, saj program to omogoča, vseeno pa je to bolje prepustiti profesionalcem.


Informativni izračun plače – podatek o strošku delavca in prispevkih


Pri zaposlovanju nove delavne sile je pomembno vedeti, koliko vaše podjetje to stane. Naše računovodstvo ima  program za obračun plač, ki vam omogoča informativni izračun plače. Ker so podatki za plače navadno znani že v naprej, vam izdelamo informativni izračun plače, pri katerem pa ni nujno, da dobite le plačilno listo ampak tudi temeljnico ali rekapitulacijo, saj izračun bruto plače predstavlja več, kot le plačo delavca. Tako vam informativni izračun plače da podatek o strošku delavca, strošku njegovih dodatkov in delodajalčevih prispevkov.

VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
NAHAJATE SE V KATEGORIJI
ZEMLJEVID