Kot gradbeni oder se lahko uporabijo modularni, cevni ali H oder

Različne oblike in izvedbe gradbenega odra spremljajo človeka že od pradavnine vse do danes, človek je gradbeni oder izumil, da je lahko opravil delo, ustvarjal in gradil ne samo na tleh, ampak tudi v višino. Gradbeni oder se danes uporablja kot osnovno delovno sredstvo pri obnovi stavb, delu v industriji, v pristaniščih ali drugod, za obnovo fasad na objektih in druga dela pa se uporablja fasadni oder – v obeh primer gre za delovni oder, med sabo se razlikujeta po namembnosti. Gradbeni in fasadni oder sta zaradi vsesplošne uporabnosti in fleksibilnosti nepogrešljiv člen gradbenih in izvedbenih del, naložba v tak delovni oder pa je visoka, zato je največkrat najbolj smotrn najem fasadnega odra.

Najem fasadnega odra je zagotovilo za varnost po vseh standardih

Gradbeni oderV podjetju Irner je naša osrednja dejavnost izposoja fasadnih odrov, ker pa se zavedamo nevarnosti, ki prežijo na delavce pri delu na višini, ponujamo v najem fasadne odre najvišje kakovosti, ki izpolnjujejo vse standarde in omogočajo izvajalcem čim varnejše, hitrejše in kvalitetnejše delo. V preteklosti so bili delovni odri preprosti, leseni, da Vinci in Galilej sta prva skonstruirala naprednejše gradbene odre, najpomembnejši mejnik pa so trideseta leta prejšnjega stoletja, ko so gradbene odre začeli izdelovati iz kovine – takšni cevni odri so v uporabi še danes, a jih izpodrivajo lažji in bolj izpopolnjeni gradbeni oziroma fasadni odri. Ker se je dogajalo veliko nesreč, so bila sprejeta posebna pravila in standardi glede varnosti in varovanja zdravja delavcev pri delu. Pred postavitvijo gradbenega odra je treba izdelati načrt, pooblaščena oseba ga mora pregledati in odobriti glede na uveljavljene standarde. Pri podjetju Irner upoštevamo pravilnik in zagotavljamo brezhibne delovne odre (do maksimalne višine 24 metrov), zato je najem fasadnega odra pri nas v najvišje dobro vseh – izvajalcev in uporabnikov.

Sodobni delovni odri: H oder, modularni in cevni oder

H oder, modularni oder in cevni oder se med sabo razlikujejo glede na način postavitve. H oder in modularni oder sta sodobna delovna odra, največkrat iz aluminija ali pa vroče pocinkane kovine, ki se hitro in enostavno zmontirata. H oder se sestavlja iz H elementov in spaja s spojkami, največkrat se uporablja kot fasadni oder, modularni oder pa se spaja z rozetami in klini, zato je čas njegove postavitve še krajši, pri uporabi pa je zelo fleksibilen. Cevni oder je njun predhodnik, njegova postavitev je bolj zamudna in zapletena, vendar je v nekaterih primerih še vedno najboljša rešitev. Vsi odri imajo vrsto zaščit in elementov za dodatno varnost in stabilnost nosilne konstrukcije.