Kako deluje toplotna črpalka (TČ) zemlja voda za ogrevanje?

Dvajset centimetrov pod mejo zmrzovanja zelje se namesti zemeljski kolektor, poleg njega pa še toplotna črpalka. Delovanje le-te je relativno preprosto - sonce neposredno, dež in veter pa posredno grejeta zemljo celo leto in že nekaj centimetrov pod zemljo je zelo konstantna temperatura. Uporabljanje te temperature za ogrevanje je izjemno ekonomičen način ogrevanja, kvalitetna toplotna črpalka zemlja voda, ki jo lahko dobite pri podjetju Inštalacije Štrus, pa vam prihrani še dodatnih nekaj evrov zaradi varčne porabe električne energije za obratovanje.

(TČ) Toplotna črpalka zemlja voda je zelo primerna tudi za manjše površine, saj je za vrtino potrebno zelo malo prostora. Ključna za ogrevanje je namreč globina vrtine, saj je potrebno najti primerno globino, kjer je konstantna in enakomerna zaloga toplote. Toplotna črpalka zemlja voda je običajno najprimernejša izbira pri prehodu iz ogrevanja s fosilnimi gorivi na ogrevanje z geotermalno energijo, ki jo uporablja toplotna črpalka zemlja.

Če ogrevanje vašega doma opravlja toplotna črpalka voda zemlja, je potrebno ugotoviti, koliko energije potrebuje objekt za ogrevanje in kako močna je toplotna črpalka zemlja, potrebno pa je tudi določiti toplotno prevodnost kamenin, kar je pomemben podatek za določitev globine in skupno število vrtin za ogrevanje.

Toplotna črpalka zemlja voda v primerjavi z ostalimi sistemi za ogrevanje

Kako deluje toplotna črpalka zemlja voda v primerjavi z ostalimi TČ? Geotermalne toplotne črpalke zemlja voda delujejo na način ob katerem ne potrebuje fosilnih goriv, ampak pozimi zbira toploto iz zemeljskih naravnih rezerv, s tem se ogreva voda, ki jo toplotna črpalka zemlja voda nato pošlje v radiatorje v bivalnih prostorih. V primerjavi z ostalimi sistemi za ogrevanje potrebuje toplotna črpalka zemlja izredno malo vzdrževanja po namestitvi, večinski del črpalke se namreč nahaja pod zemeljsko površino, kar jo varuje pred dežjem, snegom, soncem, oziroma vsemi neljubimi vremenskimi pojavi. Toplotna črpalka zemlja voda zelo dobro služi dosedanjim uporabnikom, saj jim zagotavlja 25 do 50 let brezskrbnega ogrevanja, prav tako pa spada TČ zemlja voda med najbolj tihe sisteme ogrevanja.

V primerjavi z električnimi sistemi kvalitetna toplotna črpalka zemlja voda pretvori tri do petkrat več električne energije v toploto, porabi do 70 % manj električne energije za delovanje in za 44 % zmanjša količino nevarnih plinov pri delovanju kot toplotna črpalka zrak zrak.

Vsekakor pa je pred sprejetjem odločitve o načinu ogrevanja vašega doma pametno razmisliti tudi o ostalih načinih ogrevanja, kot so:

Instalacije Štrus | Toplotne črpalke - povezava do naše spletne strani: