Kako delujejo solarni sistemi za ogrevanje

Solarni sistemi za ogrevanje izrabljajo veliko inovacij s področja obnovljivih virov energije, vendar so smiselni samo v krajih, kjer sonce sije večino dneva, zato imajo v Sloveniji solarni sistemi večinoma pomožno funkcijo in ogrevajo samo vodo, vendar se vedno bolj uporabljajo tudi kot generatorji električne energije. Ker morajo solarni sistemi za ogrevanje biti konstantno izpostavljeni soncu, da lahko opravljajo svojo funkcijo niso najbolj primerni kot edini vir energije za ogrevanje prostorov, so pa odlični v zbiranju energije v primeru izpada elektrike, torej kot pomožni vir električne energije.

Da lahko deluje solarni kolektor za ogrevanje vode, ga je najbolje namestiti na delu strehe, ki je obrnjen direktno proti soncu. Ločimo dve kategoriji solarnih inštalacij za domačo uporabo – t.i. pasivni solarni sistemi in aktivni solarni sistemi. Oba običajno uporabljati tudi suplementarni energetski vir (električno ogrevanje, ogrevanje na pil ali ogrevanje s fosilnimi gorivi), ki se vključi v primeru, da se temperatura v spusti pod 55°C, kar pomeni, da nam je topla voda vedno na voljo.

 

Solarni sistem kot alternativni vir za ogrevanje

Kadar se sočasno uporabljajo solarni sistemi za ogrevanje in centralno ogrevanje, bodo solarni kolektorji vzdrževali toploto vode na bistveno višji ravni kot neaktiven centralni sistem ogrevanja, kar pomeni hitreje dostopna topla ali vroča voda. Alternativno pa se lahko toploto, ki jo pridobi solarni sistem, zbira v pred-grelcu in se jo dovaja v glavni bojler v primeru rabe. Ker pa se centralno ogrevanje v zimskih mesecih in še posebej ponoči veliko rabi, solarni sistemi za ogrevanja pa takrat niso ravno najboljša izbira, je veliko bolj smiselno uporabljati solarni sistem samo za ogrevanje vode. V toplejših krajih lahko na ta način solarni sistemi ogrejejo do 85 % celotne porabljene vode. V povprečju pa se v Sloveniji ta odstotek giblje med 15 in 30 %.

Shranjevanje toplote, ki so jo čez dan pridobili solarni kolektorji, omogoča delovanje sistemu tudi ponoči, oziroma kadar ni solarni sistem direktno izpostavljen soncu. Toplota se čez dan shranjuje v posebej izoliranemu rezervoarju in se rabi za generiranje električne energije kadar ni sonca. Prvi solarni sistemi za ogrevanje so imeli relativno slab izkoristek, saj se je veliko shranjene toplote izgubilo zaradi slabših prevodnikov in neustrezne izolacije, današnji solarni sistemi pa delujejo po principu razlike v temperaturi in na ta način dosegajo bistveno večji izkoristek in imajo manjše izgube toplote.

 

Solarni sistemi za ogrevanje imajo tako tri poglavitne prednosti:
  • so izjemno varčni
  • okolju prijazni
  • imajo nizke vzdrževalne stroške

 

Instalacije Štrus | Toplotna črpalka , povezava do naše spletne strani:
VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
VPRAŠAJTE NAS
B2BB2C
Naslov
Gozd-Reka 4b
1275 Šmartno pri Litiji
Spletna stran
E-pošta
041 944 610
Seznam fraz
solarni sistemi za ogrevanje, solarni sistem, solarni sistemi, solarni kolektor, solarni kolektorji
ZEMLJEVID