Copati so lahko in udobno obuvalo

Copati so udobno obuvalo za dom. Izvirajo iz Orienta, kjer so bili pogosto tudi bogato okrašeni. Najstarejše so našli v Koptskih grobovih iz obdobja od cca. 2. do 8. stoletja. Preko Bizanca so prišli v Italijo, od kjer pa so od 15. stoletja postali znani tudi v ostali Evropi.

Praviloma so izdelani iz blaga, lahko pa so tudi usnjeni ali pleteni, s podplatom iz mehkega usnja in celo obloženi s krznom. S to besedo pa pogosto imenujemo tudi lahka športna obuvala, kot so na primer tekaški copati (teniske).

Otroški copati

Želja vsakega starša je, da bi njegov otrok kar se da varno in udobno odkrival ter osvajal svet. Najbolj naravna je sicer bosonoga hoja po površinah, kot so pesek, mivka ali trava, saj tako spodbujamo naraven in zdrav razvoj stopalnih mišic ter stimuliramo živčne končiče, vendar pa je popolnoma jasno, da smo v sodobnem svetu, zaradi vremenskih razmer, trdih talnih površin ter samega načina življenja, primorani v nošnjo čevljev ali copatov, ki tako postanejo izjemno pomemben dejavnik pri razvoju stopala, vse od prvih korakov naprej.

Otroški copati

Vsak otrok je edinstven in prav tako njihove nogice. Večina otrok poizkuša narediti prve prave korake v obdobju med devetim in osemnajstim mesecem, ki pa je prav tako obdobje ko njihova stopala potrebujejo največ nege in pozornosti, zato je zelo pomembno, kakšne copate jim obujemo. Izbrati moramo obutev, ki omogoča zdrav in pravilen razvoj otroškega stopala.

Za hojo po stanovanju se priporočajo mehke nogavice z nedrsečim podplatom. Ko začne namreč otrok vstajati in hoditi, informacije pridobiva tudi preko svojih podplatov, saj z nogami lovi ravnotežje ter se temu primerno odziva. Če ga obujemo v trd copat, je podobno, kot bi imeli na primer sami opornico na gležnju ali zapestju, ki povzroči da, ko jo po določenem času snamemo, naše mišice niso več tako močne, kot prej.

Ko otrok shodi, mu za zunanje podvige lahko kupimo čevlje oziroma copate, ki naj bodo na vezalke, ki  lažje prilagodijo nogi kot pa ježki in čim bolj mehki, s karseda mehkim podplatom. Copati morajo biti dovolj veliki in pri prstih dovolj široki, podplat pa naj ima čim manj lokov. Če že je lok, naj bo le-ta mehak, tako da se, ko otrok stopi, vda pod njegovo težo. Vedeti moramo, da če otrokovo stopalo pretirano podlagamo, njegove mišice ne morejo prevzeti svoje funkcije, saj le-to namesto njih nosil čevelj.

Otroški roza copati

Copati za prve korake v vrtcu

Preverite tudi ponudbo ženskih hišnih copat >>

Copati za prve korake v podjetju Harvey

Podjetje Harvey ponuja kvalitetno otroško obutev blagovne znamke Baldino, z anatomskim in mehko oblazinjenim ležiščem in notranjikom, ki omogoča popolnoma naraven razvoj otroškega stopala. Otroška obutev iz ponudbe zajema tudi blagovno znamko Bosa Noga, s katerimi otroci pri hoji ustvarjajo pogoje, ki so dejansko najbližje bosonogi  hoji. Zračni in udobni copatki z edinstvenim anatomskim podplatom Softflex so vzdržljivi in praktični za obuvanje in sezuvanje.

Copati Bosa noga

Copati za odrasle

Po vsem kar smo povedali o otroški obutvi, pa se moramo zavedati, da tudi pri odraslih niti najmanj ni zanemarljivo, kaj obujemo po napornem delovnem dnevu, športnih udejstvovanjih itd. Podjetje Harvey ima poleg otroške obutve na voljo tudi široko ponudbo ženskih in moških hišnih copat blagovnih znamk Dr. Harvey, Bosa Noga in LEDIeco. Omenjeni hišni copati imajo izvrstno zasnovan anatomski podplat, odlikujejo pa se tudi po svoji kakovostni izdelavi, zračnosti, izjemnem udobju, med nošnjo so presenetljivo tihi in izjemno odporni na obrabo. Njihov notranjik je izdelan iz antibakterijskih materialov, z dodatkom treh zelišč, ki učinkovito preprečujejo nastanek bakterij, glivic in neprijetnih vonjav. Izberemo lahko tako tople copate, kakor tudi takšne iz tankega poletnega tekstila. Blagovna znamka Bosa Noga zagotavlja izdelke iz kakovostnega usnja, katerih zgornji del je domiselno dekoriran z različni motivi.

Moški in ženski copati