Vrtno pohištvo poskrbi za udobje zunanjosti našega doma

Kdor si to lahko privošči, se bo gotovo strinjal, da ni lepšega od prijetnega počitka na terasi, balkonu ali domačem vrtu. S primernim vrtnim pohištvom si lahko pričaramo maksimalno udobje, hkrati pa naš zunanji prostor pretvorimo v kotiček, ki je primeren za družinske trenutke, druženje s sosedi ali prijatelji.

Med vrtno pohištvo sodijo vrtne mize, klopi, sedežne garniture, klasični, zložljivi ali viseči stoli vseh velikosti (od pručk do stolov z visokim naslonom), ki so izdelani iz različnih materialov kot so les, tekstil, aluminij ali umetne mase. Tja spada tudi pestra ponudba ležalnikov, v zadnjih letih pa se močno uveljavljajo vrtne gugalnice, ki so na voljo s sedalom za dve ali več oseb.

Med ostalimi izdelki v kategoriji zunanjega pohištva so tudi ležalne podloge, sedežne blazine, tende, markize, pergole senčniki, paviljoni s kovinskim ogrodjem in zaščito proti komarjem ter dodatna oprema za vrtno pohištvo, kot so zaboji za blazine, blazine, držala za mreže, zaščitne prevleke, podstavki in prevleke za senčnike.

Vrtno pohištvo

Vrtne garniture

Vrtne garniture najdemo v več dimenzijah. Če radi posedamo v dvoje ali si želimo miru in zasebnosti, so na voljo manjše, ki spominjajo na sedežne garniture in fotelje dnevnih prostorov. Zaradi svoje majhnosti so izjemno prilagodljive, po želji pa jih kaj hitro lahko premaknemo. Seveda so na voljo tudi večje, ki bodo zadostile potrebam celotne družine in poskrbele za to, da bo posedanje na svežem zraku postalo naš najljubši način druženja. Če si želimo zunanjost našega doma urediti v modernem stilu, izberimo udobne, oblazinjene garniture, na voljo so tudi takšne v obliki črke L,  polkrožne, klasično visoke ali nekoliko nižje. Razmislimo o njihovi nosilnosti sedežev in postavitvi, ki je lahko kotna ali klasična.

Več o vrtnem pohištvu iz ratana

Vrtne garniture iz lesa

Tudi pri opremljanju vrta, terase ali balkona lahko popolnoma zadostimo svojim potrebam in okusu. Če smo ljubitelji naravnih materialov in klasičnega videza, so nam na voljo lesene vrtne garniture, narejene iz različnih tipov lesa, v različnih barvnih niansah. Po želji jih lahko opremimo z dekorativnimi blazinami, ki bodo poskrbele za še večje udobje.

Vrtno pohištvo iz ratana

Vrtno pohištvo iz ratana

Naravni ratan je je bodičasta vzpenjalka, ki izvira iz neprehodne džungle vzhodne Azije, njen les pa se  obdeluje kot evropski masivni les. Gre za neverjetno raznolik, močan, a kljub temu prožen material, ki se na daljnem Vzhodu že stoletja uporablja za izdelavo pohištva in najrazličnejših pripomočkov. Načine njegove uporabe so izpopolnile generacije rokodelcev, moderni oblikovalci pa upoštevajoč te tehnike ustvarjajo udobne in lične izdelke s pridihom nostalgije. Naravni ratan uporabljamo tako za zunanjo kot notranjo opremo, ki v sožitju z okrasnimi rastlinami lahko vzbuja občutek eksotičnosti.

Vsak izdelek iz tega materiala je v celoti plod ročnega dela. Ko ratanove palice naberejo, jih posušijo in kemično obdelajo. Tako pripravljene segrevajo v parnih kotlih nato pa v kalupih oblikujejo za določene modele naslonjal, miz, dvosedov ipd. Spleteno ratanovo lubje se uporablja za oblačenje že narejenih ogrodij.

Poleg naravnega pa v zadnjem času do veljave prihaja tudi njegova imitacija. Pohištvo iz polietilenskega ratana je neobčutljivo na vlago in odporno proti delovanju UV žarkov ter kot tako idealno za zunanjo uporabo. Najdemo ga na različnih terasah, ob plavalnih ali masažnih bazenih.

Več o vrtni garnituri

Vrtne mize in klopi iz masivnega lesa

Vrtne mize in klopi iz masivnega lesa se največkrat izdelujejo iz lesa smreke, macesna ali sibirskega macesna. V Sloveniji je največ zanimanja za klasične vrtne sestave, ki največkrat vsebujejo mizo in dve klopi in merijo dobra dva metra v dolžino, izdelani pa so iz smreke ali hrasta, ki je finalno obdelan in lakiran. Za njihovo čim daljšo življenjsko dobo je priporočljivo, da jih čez zimo umaknemo v notranje prostore ali pod streho. Uporaba takšnih garnitur je primerna za zunanje letne terase, postavitev pod letni nadstrešek,  različne odprte predprostore, letne kuhinje, vikende ipd.

0
 Advanced issues found