Pošlji povpraševanje

Krčne žile na nogah: pogosta težava, ki jo lahko olajšamo

Krčne žile na nogah so težava, ki se med ljudmi pojavlja zelo pogosto. Kar okrog 60% prebivalstva se namreč srečuje s tovrstnimi težavami. Res je, da se krčne žile na nogah pogosteje pojavljajo pri ženskah, pravzaprav kar dvakrat pogosteje, a tudi moški niso imuni na to težavo. 

Tovrstna težava je lahko le estetska, včasih pa lahko pripelje do neželenih zapletov, kot so boleči udi, otekanje spodnjih okončin, celo nastajanje razjed in strdkov. Prvo, s čimer si lahko v tem primeru pomagamo, je mazilo za boleče noge, a če težava postane prevelika, je potrebno poseči po nekaterih bolj invazivnih načinih zdravljenja. 

krčne žile na nogah

Kaj pomaga za boleče noge?

Najprej je potrebno razložiti, kaj krčne žile na nogah sploh so. Gre za povečane in otekle vene, ki se najpogosteje pojavljajo na spodnjih okončinah, tudi na stopalih. Običajno so modre ali vijoličaste barve, njihova oblika je zvita, predvsem pa jih bomo prepoznali po tem, da so izbočene in grudaste. 

Razlogov, zakaj do krčnih žil na nogah sploh pride, strokovnjaki še niso povsem odkrili. Zagotovo pa smo bolj nagnjeni k njim v primeru, da je tovrstne težave imel tudi kdo iz naše družine. Prav tako so pogostejše pri ženskah, sploh med nosečnostjo, saj so tudi posledica hormonskih sprememb. Prav zaradi tega se lahko stanje nekoliko poslabša tudi pred menstruacijo, med jemanjem kontracepcijskih tablet ali sicer, če se spopadamo s kakršnim koli hormonskim neravnovesjem. Tveganje se poveča tudi s starostjo in z debelostjo. 

Drugi dejavniki tveganja so dolgo sedenje ali stanje, vse skupaj še poslabša pogosto sedenje s prekrižanimi spodnjimi okončinami. Prekomerno uživanje kave in alkoholnih pijač. Visoke temperature – poleti je tako stanje običajno slabše. Pretesna obuvala in tesna oblačila. Premalo gibanja, pa tudi prenašanje težkih bremen. 
V primeru, da so se krčne žile na nogah že toliko poslabšale, da niso več le estetski problem, temveč povzročajo bolečine ali celo kakšne druge zaplete, pojavi pa s vprašanje, kaj pomaga za boleče noge, je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Vseeno pa lahko bolečine olajšamo tudi doma. 

Težave bo zagotovo pomagala olajšati redna vadba. Predvsem različne vaje za spodnje okončine bodo znatno pomagale, da se težava ne bo celo slabšala. Ne smemo pozabiti niti na uravnoteženo in zdravo prehrano z manjšim vnosom soli. Prav redna vadba in zdrav življenjski slog pa bosta pripomogla tudi k zmanjšanju telesne teže, kar bo imelo pozitiven vpliv na počutje. 

Seveda pri tem ne smemo pozabiti na počitek. Pri tovrstnih težavah bo najbolje, če bomo počivali tako, da bodo naše spodnje okončine nekoliko privzdignjene. Lahko jih dvignemo na stol ali prislonimo ob steno. Na takšen način bo kri stekla nazaj proti srcu, kar je ključno za odpravljanje tovrstnih težav. 

Pomagamo si lahko tudi s posebnimi pripomočki oz. pripravki. Pravi odgovor na vprašanje, kaj pomaga za boleče noge, so torej tudi kompresijske nogavice, ki so lahko tako preventiva kot kurativa. Zagotovo pa si lahko pomagamo tudi z mazilom za boleče noge. Teh je na tržišču zelo veliko, zato je pomembno, da izberemo pravi pripravek zase.

mazilo za boleče noge

Mazilo za boleče noge: kako izbrati pravega?

Ko bomo iskali mazilo za boleče noge, bomo največ naredili, če bomo pozorni, kako kateri izmed pripravkov vpliva na nas in koliko nam dejansko pomaga preprečevati in reševati tovrstne težave. Eno od bolj učinkovitih mazil za boleče noge je krema za masaže Nutrilegs Forte, blagovne znamke Biostile

Ta vsebuje izvleček lobodike, ki je pogost pripravek za zdravljenje krčnih žil na nogah. Dodatno pa še olje grozdnih pešk in kar 14 naravnih sestavin, ki so zagotovo dober odgovor na vprašanje, kaj pomaga za boleče noge
Izdelek se ponaša tudi s posebno embalažo, ki ima patentirani Airless sistem. Ta preprečuje, da bi vanj prišel zrak in s tem poslabšal njegovo kakovost. Posledično se izdelek ponaša z enako vrhunsko kakovostjo vse od prvega do zadnjega iztisa. 

Razvili so ga na slovenskem trgu in učinkuje zelo hitro. Prav tako se ob nanosu ne zalepi na roke in ga je zato enostavno sprati. Med uporabo niti ne povzroča neprijetnih občutkov. Poleg tega aktivne sestavine pomagajo, da koža in ožilje postaneta prožna, simptomi, kot so bolečine in otekanje ter občutek pekočih in težkih udov, pa se običajno zmanjšajo. Prav tako so spodnje okončine po pravilni uporabi izdelka bolje prekrvavljene, koža na njih pa lepša. 

Poleg že omenjenih sestavin to mazilo za boleče noge vsebuje tudi:

  • morsko glino, ki pozitivno vpliva na spodnje ude;
  • izvleček divjega kostanja, imenovan escin;
  • različne vrste olja, kot so evkaliptusovo in rožmarinovo olje ter olje ciprese, ki izboljšuje prekrvavitev v spodnjih okončinah in pomaga zmanjšati občutek utrujenosti;
  • izvleček ginka;
  • izvleček borovnic, ki imajo prav tako pozitiven vpliv na prekrvavitev;
  • laneno olje;
  • izvleček japonske sofore; 
  • mandljevo olje, ki je zelo dobro za prožnost in nežnost kože;
  • karitejevo maslo z vitaminoma A in E ter
  • mentol, ki prinaša hladilni učinek.

Vse te sestavine pomagajo pri zmanjševanju težav s krčnimi žilami na nogah in so učinkovit odgovor na vprašanje, kaj pomaga za boleče noge. 

kaj pomaga za boleče noge