Zdravo prehranjevanje – uravnotežena prehrana glavni ključ do zdravega življenja

 

Zdravo prehranjevanje - receptiZaradi pomanjkanja časa, motivacije in sedečega načina življenja je sodobni človek v povprečju precej telesno neaktiven, obenem pa pogosto uživa nezdravo prehrano in se neredno prehranjuje. Vse to lahko privede do prekomerne telesne teže in nastanka kroničnih obolenj, kot so povišan krvni tlak, holesterol in krvni sladkor, srčno-žilne bolezni, rak ali sladkorna bolezen. Zdravje in dobro počutje vam lahko zagotovi le uživanje prave hrane v pravi količini.
Zdrava prehrana namreč vsebuje malo maščob in veliko vlaknin ter ima uravnoteženo sestavo, ki zadovoljuje vse telesne potrebe po energiji in esencialnih hranilih. Če teh telo ne prejme, se lahko njegovo stanje v izredno hitrem času poslabša. Uravnotežen jedilnik zdrave prehrane in ohranjanje le-tega sta nepogrešljivi del zdravega načina življenja in pomemben korak k zagotavljanju telesne sposobnosti in zdravja za vso družino. Zdravo prehranjevanje je dobro podpreti tudi z redno, bolj ali manj intenzivno telesno dejavnostjo. Zadošča vsaj 30 minut aktivnosti 4-krat tedensko.
Da bo vaša prehrana čim bolj uravnotežena, naj bo jedilnik zdrave prehrane čim bolj rastlinski – vključuje naj čim manj sestavin živalskega izvora. Predvsem pa naj vsebuje:

  • čim več svežega sadja in zelenjave – najokusneje v obliki jutranjih smoothijev;
  • brezglutenska žita in žitne izdelke – gluten se namreč lepi na naše črevesje in povzroča prebavne težave, veliko ljudi pa ima tudi alergijo nanj;
  • stročnice, oreške in semena, ki jih je treba namakati, da odpravimo snovi, ki so v ovojnici, saj te lahko ovirajo prebavo in črpajo naše zaloge mineralov;
  • mlečne izdelke, jajca in ribe, ter
  • čim manj slaščic, maščob in sladkorjev.

 

Za zdravo prehranjevanje je pomembno, da vsa živila porazdelimo na pet obrokov: zajtrk, dopoldansko in popoldansko malico, kosilo in večerjo. Z zajtrkom, ki je eden najpomembnejših obrokov, si boste zagotovili energijo za ves dan, zato ga ni priporočljivo preskočiti. Kosilo in večerja naj bosta sestavljena iz 2/5 zelenjavne priloge, 2/5 priloge iz sestavljenih ogljikovih hidratov in le 1/5 mesa ali ustreznih nadomestnih živil. Dodamo še juho in skodelo solate. Večerjo, ki naj ne bo preobilna, je priporočljivo zaužiti vsaj 2 do 3 ure pred spanjem. Dnevno morate zaužiti tudi med 1,5 in 2,5 litra tekočine, a namesto sadnih sokov pijte raje vodo ali nesladkani čaj.

Na naši spletni strani vas čakajo zanimivi recepti za zdravo prehranjevanje, s pomočjo katerih si boste lahko sestavili uravnotežen jedilnik zdrave prehrane. Pridružite se nam lahko tudi na kulinarični delavnici.


Vabljeni!

 

Bioars | Naravna in zdrava prehrana – povezave do naše spletne strani:

VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
NAHAJATE SE V KATEGORIJI
VPRAŠAJTE NAS
B2C
Naslov
Rašica 20
1211 Ljubljana Šmartno
Spletna stran
E-pošta
+386 41 399 041
Seznam fraz
zdravo prehranjevanje, jedilnik zdrave prehrane, uravnotežena prehrana, recepti zdrava prehrana
ZEMLJEVID
DRUŽABNA OMREŽJA