Zdrava prehrana pripomore k dobremu počutju

 

Zdrava prehrana gotovo sodi med ključne elemente zdravega načina življenja. Vse, kar pojemo, se odraža na našem počutju, energiji, zdravju, kondiciji in teži. Še posebej pomembna je zdrava prehrana v nosečnosti, saj vpliva na razvoj zarodka in poznejše dojenje.
Zdrava prehrana varuje naše zdravje, sočasno pa preprečuje dejavnike tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so zvišan krvni tlak, zvišane krvne maščobe, zvišan krvni sladkor in prekomerna telesna teža. Prav tako zmanjšuje verjetnost razvoja bolezni srca in ožilja, raka, sladkorne bolezni tipa II in drugih bolezni. Zdrava hrana namreč vsebuje malo maščob in veliko vlaknin ter ima uravnoteženo sestavo, ki zadovoljuje vse telesne potrebe po energiji in esencialnih hranilih. Če teh telo ne prejme, se lahko njegovo stanje poslabša v izjemno kratkem času.
Zato nikar ne odlašajte – le pobrskajte med recepti in si sestavite zdrav jedilnik.

 

Zdrava prehrana – kako naj bo sestavljen zdrav jedilnik

 

Zdrava prehrana - jedilnik in dobri receptiUravnotežen in zdrav jedilnik predstavlja nepogrešljiv del zdravega načina življenja. Po njem vsa živila porazdelimo na pet obrokov: zajtrk, dopoldansko in popoldansko malico, kosilo in večerjo. Zajtrk je eden najpomembnejših obrokov, ki ga nikakor ne smete preskočiti, saj vam bo zagotovil energijo za dan, ki vas čaka. Jedilnik za kosilo in večerjo sestavljamo tako, da so na krožniku 2/5 zelenjavne priloge, 2/5 priloge iz sestavljenih ogljikovih hidratov in le 1/5 mesa ali ustreznih nadomestnih živil. Dodamo še juho in skodelo solate. Večerja naj ne bo preobilna, priporočljivo pa jo je zaužiti vsaj 2 do 3 ure pred spanjem. Dnevno morate zaužiti tudi med 1,5 in 2,5 litra tekočine.
Zdrava prehrana naj vsebuje čim več sveže, lokalne in rastlinske hrane. Omejite sestavine živalskega izvora, povečajte pa uporabo stročnic, oreškov in semen, ki jih je treba namakati, da odpravimo snovi, ki so v ovojnici. Te lahko ovirajo prebavo in črpajo naše zaloge mineralov. Prebavne težave povzroča tudi gluten, ki se lepi na črevesje, zato vam priporočam uporabo brezglutenskih žit. Veliko ljudi ima tudi alergijo na gluten. V jedilnik je dobro vključiti tudi mlečne izdelke, ribe in jajca. Čim manj pa naj bo seveda slaščic, maščob in sladkorjev. Priporočljiva je tudi uporaba zelišč in začimb, tako svežih kot posušenih, najbolj polne vitaminov in mineralov pa so divje rastoče rastline.

Obiščite našo spletno stran, kjer vas čakajo najboljši recepti za zdravo in uravnoteženo prehranjevanje. Zdrava prehrana pa vas bo zagotovo navdušila tudi na naši kulinarični delavnici.

 

Vabljeni!

 

Bioars | Jedilniki zdravega prehranjevanja – povezave do naše spletne strani:

VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
NAHAJATE SE V KATEGORIJI
VPRAŠAJTE NAS
B2C
Naslov
Rašica 20
1211 Ljubljana Šmartno
Spletna stran
E-pošta
+386 41 399 041
Seznam fraz
zdrava prehrana, zdrava prehrana jedilnik, zdrava prehrana recepti, zdrava hrana, zdrava prehrana v nosečnosti
ZEMLJEVID
DRUŽABNA OMREŽJA