Livarstvo - ulivanje kovin | Livarna Alutech specializirana za tlačno litje aluminijaLitje aluminija

Livarstvo je gospodarska dejavnost, ki se ukvarja z ulivanjem kovinskih izdelkov. Ulivanje je eden najstarejših postopkov in ena od končnih faz v nizu predelovanja kovin. Uporablja se za izdelke, kjer natančnost ni tako pomembna, vendar pa se kljub temu z njim lahko izdelajo bolj zapletene oblike. Livarstvo lahko delimo glede na uporabljeno kovino (železove in neželezne zlitine), glede na način litja (tlačno ali centrifugalno), glede na velikosti ulitkov in glede na način proizvodnje (individualno in serijsko litje). Najpogosteje se uporabljajo surovine, kot so aluminij, magnezij in nikelj. Aluminij je precej mehka, srebrnobela napol svetleča kovina, livarna pa ga lahko zaradi njegovih dobrih lastnosti zelo dobro izkorišča.


Livarna Alutech d.o.o je specializirana za litje aluminija. Litje aluminija opravljamo za domači in tuji trg, in sicer v gradbeništvu, avtomobilski industriji, strojništvu in elektrotehniki. Ponujamo vam litje aluminija po posebni tehniki, v okviru katere uporabljamo poseben model - kokilo. Kokilno litje omogoča, da vam lahko ponudimo visokokakovostne izdelke.


Tlačno in centrifugalno litje aluminija

V osnovi ulivanje poteka tako, da kovino stalimo in jo vlijemo v model, ki ima končno obliko izdelka. V modelu se kovina stali in obdrži njegovo obliko. Poznamo več postopkov litja. V osnovi jih delimo glede na to, kolikokrat lahko uporabimo model - gre torej za litje v enkratne ali trajne modele. Ulivanje aluminija v trajne modele je namenjeno serijskemu litju. Poznamo različne načine tovrstnega ulivanja, in sicer tlačno, centrifugalno ali kontinuirano.
Pri tlačnem litju uporabljamo model oz. kokilo, ki je narejena iz orodnega jekla in ima poleg gravure z obliko ulitka še livni kanal in oddušnik. Kokila je dvodelna, zato lahko po ohladitvi takoj izvzamemo odlitek. Centrifugalno litje pa se uporablja za pridobivanje votlih simetričnih odlitkov, kot so na primer palice, profili in cevi.


Prednosti litja kovin

Litje aluminija ima številne prednosti v primerjavi z ostalimi postopki oblikovanja kovinskih struktur. Strojne konstrukcije za ulivanje so enostavne. Oblikujemo lahko zapletene oblike z zunanjimi ali notranjimi votlinami, ulivamo lahko težke kose, možna je tudi serijska izdelava. Liti izdelki so lahki, a tudi trdni. Obenem v primerjavi z ostalimi metodami to metodo odlikuje ekonomičnost.

Vabljeni na našo spletno stran!Alutech d.o.o. - povezave do naše spletne strani: