Gume za avto: katero znamko izbrati?

Gume za avto so eden izmed produktov, katerih nakupu se pač ne more izogniti nihče, ki ima svoj lastni avtomobil. Ravno zato je pomembno, da se pred njihovim nakupom zares posvetujemo o tem, katere so za potrebe voznika najbolj primerne.

Dandanes je proizvajalcev pnevmatik na trgu mnogo, zato imajo vozniki osebnih avtomobilov zares široko izbiro. Čeprav je res, da konec koncev vse gume za avto služijo bolj ali manj enakemu namenu, torej vožnji z avtomobilom, pa se med seboj razlikujejo po nekaterih lastnostih, zaradi katerih so nekatere bolj, nekatere pa manj primerne za nakup glede na določene potrebe posameznika. Katere pa so tiste lastnosti, zaradi katerih so posamezne gume za avto bolj oziroma manj primerne za nakup?

gume za avto

Gume za avto: po čem se razlikujejo?

Tukaj je nekaj specifikacij, glede na katere se vozniki odločajo o nakupu pnevmatik:

  • dimenzije: pnevmatike se razlikujejo glede na svoje dimenzije, kar je odvisno predvsem od specifik vozila, ki ga uporabljajo, pri čemer definitivno največjo vlogo igra velikost platišča. Pri tem premer platišča v colah variira običajno nekje med 14 in 17 col;
  • tip gume: pnevmatike se razlikujejo glede na letni čas, za katerega so primerne;
  • kvaliteta: nekatere pnevmatike zdržijo dlje kot druge, prav tako pa se bolj kvalitetne bolje obnesejo pri vožnji na različnih vrstah cestišč;
  • cena: pnevmatike se seveda med seboj razlikujejo tudi po ceni, pri čemer običajno velja, da so dražje pnevmatike bolj kvalitetne.


Kaj pomeni EU oznaka na pnevmatikah?

Vse pnevmatike morajo biti po evropskih regulativah označene z EU oznako, ki sporoča nekaj osnovnih informacij in lastnosti pnevmatike. Na oznaki je prikazana ocena prijema na vlažnih površinah, ki je določena s stopnjami med A in E. Prav tako je z A do E označena stopnja porabe goriva, pri čemer pnevmatike z A porabijo najmanj goriva, pnevmatike ocenjene z E pa največ.

Na oznakah je tudi informacija glede hrupa, pri čemer je glasnost pnevmatike označena v decibelih, ena črtica pomeni tišjo, tri pa glasno pnevmatiko. Ikona snega prikazuje, ali je pnevmatika primerna za resne snežne razmere, ikona leda pa sporoča, če je pnevmatika primerna za hitrejše ustavljanje ob zaledenelih cestah. Desno zgoraj pa se nahaja še QR koda, ki ob skeniranju prikaže javno dostopne podatke o proizvodnji tega tipa pnevmatike.


Letne gume Continental: lastnosti, prednosti in slabosti

Letne gume Continental so pnevmatike, na katere prisegajo mnogi, saj imajo že več kot 150-letno zgodovino proizvajanja pnevmatik. So izjemno kvalitetne, zanesljive in varne, so namreč ene izmed najširše uporabljenih pnevmatik. Letne gume Continental so vedno znova nadgrajene z novimi tehnološkimi inovacijami, ki jih nemški proizvajalec Continental konstantno integrira v svojo proizvodnjo.

Prednosti tega tipa pnevmatik so torej izjemna kvaliteta, zanesljivost in dolgoletna tradicija, zaradi katere na tega proizvajalca prisegajo mnogi vozniki po vsem svetu. Slabost teh pnevmatik pa je nekoliko višja cena, ki jo morajo kupci plačati za nakup teh gum. Dejstvo pa je, da pri nakupu tovrstne opreme za avtomobil noben cent ni odveč, saj je varnost definitivno na prvem mestu.

letne gume continental

Nexen letne gume: lastnosti, prednosti in slabosti

Nexen letne gume istoimenskega korejskega proizvajalca se prav tako lahko pohvalijo z dolgoletno tradicijo izdelovanja pnevmatik, saj so s proizvodnjo začeli že leta 1942. Danes prav tako veljajo za enega izmed najzanesljivejših proizvajalcev pnevmatik, ki svoje proizvode prodaja po vsem svetu.

Ob zelo kvalitetni strukturi gum je ena izmed največjih prednosti, ki jih imajo Nexen letne gume cenovno večja dostopnost, saj so občutno cenejše od nekaterih drugih pnevmatik, kot so Goodyear, Continental in Michelin. Ena izmed slabosti te znamke pnevmatik pa je zagotovo ožji izbor različnih vrst gum, kar je lahko ključnega pomena za nekatere voznike, ki iščejo specifično pnevmatiko za svoj avtomobil.

nexen letne gume

Gume za avto so zelo pomemben aspekt nakupa opreme za avtomobil

Tako Letne gume Continental kot Nexen letne gume so dobra izbira pri nakupu pnevmatik, saj so obojne zelo varne in zanesljive, kar je seveda najpomembnejši aspekt pri nakupu tega izdelka. Med seboj pa se razlikujejo tudi po primernosti za vlažnost voznega terena, pri čemer nekateri uporabniki Continental gum poročajo o večji primernosti za suha vozišča, uporabniki Nexen gum pa vidijo prednosti pri oprijemu bolj mokrega vozišča. Oba proizvajalca pa definitivno ponujata dovolj širok izbor izdelkov, med katerimi se najdejo pnevmatike za vse različne tipe vozišč.

Pri nakupu pnevmatik je definitivno potrebno izbrati takšne, ki so zelo kvalitetne in ne bodo zatajile tudi ob manj prizanesljivem vremenu. Ravno zato se je zelo priporočljivo posvetovati s strokovnjaki, ki imajo dolgoletne izkušnje na tem področju ter bodo lahko svetovali glede ustreznosti posamezne gume glede na avtomobil in osebne potrebe.

Varnost je seveda na prvem mestu, zato za nekatere bolj uveljavljene proizvajalce zares vredno žrtvovati nekoliko več denarja. Dejstvo pa je, da so vse pnevmatike, ki se prodajajo na območje Evropske unije primorane iti skozi določene predpisane procese testiranja kakovosti in zmogljivosti, zato prav vse pnevmatike, ki se prodajajo v Sloveniji, dosegajo zastavljene standarde glede varnosti in zanesljivosti.

polica različnih letnih gum