Kamutova moka - moka iz starodavnega žita

Recepti za jedi iz kamuta


Kamutova moka je narejena iz starodavnega žita, ki izvira iz Egipta. Ta vrsta moke ni beljena, rafinirana ali narejena iz gensko spremenjenih rastlin. Je blagega sladkega okusa, bledo rumene barve in se lahko uporablja tako za peko peciv in kruha kot tudi za pripravo testenin. Za pripravo jedi iz kamuta je potrebno uporabiti nekoliko večjo količino vode, testo pa moramo vzhajati nekoliko dlje kakor pri pšenični moki.


Kamutov kruh, narejen po tradicionalnem receptu


Kamutova moka in kruhKamutova moka vsebuje beljakovine, antioksidante, minerale in vitamine. Na telo ima izredno pozitiven učinek, saj uravnava prebavo, znižuje krvni tlak, holesterol in preprečuje raka, srčno kap in obolenja žilnega sistema. Zelo priljubljena je priprava kamutovega kruha brez kvasa (z vinskim kamnom), vendar smo se v pekarni Deveta vas odločili, da bomo za pripravo kruha iz kamuta uporabljali minimalne količine kvasa. Kvasu, polnozrnati moki in soli se po našem preizkušenem receptu pridruži še živa voda. Živa voda se po svoji strukturi bistveno razlikuje od vodovodne. Vsebuje kristale, ki upočasnijo delovanje kvasovk, s tem pa http://bos.zrc-sazu.si/sskj.html - naslovnicapripomore k polnosti okusa. Živo vodo pridobivamo s pomočjo vitalizatorja Hydronic, ki ga je izumil Slovenec Vili Poznik.

Kamutov kruh, narejen po starem receptu, vas bo presenetil s polnostjo okusa in s svojo sočnostjo. Zavedamo se, da priprava jedi iz kamuta traja nekoliko dlje od jedi iz pšenične moke, zato pustimo kruh vzhajati zares dolgo časa, da se utegnejo razviti prav vse njegove arome.


Kamutova moka, ki jo uporabljamo za pripravo našega kamutovega kruha, je pridelana po ekoloških načelih. V Sloveniji je gojenje kamuta še slabo poznano, določen del kamutove moke se pridela v Prekmurju, precejšnji delež kamutove moke pa tudi uvozimo, pri čemer smo zelo pozorni na njeno ekološko poreklo.


Kupci, ki cenijo trud in kvalitetno peko pekovskih izdelkov, so izdelke pekarne Deveta vas zelo dobro sprejeli. Vljudno ste vabljeni, da tudi sami preizkusite naše dobrote in se prepričate o nezamenljivi aromi in okusu našega kruha in drugih izdelkov iz kamutove moke.


Pekarna Deveta vas | Slasten kruh iz kamutove moke - povezave na našo stran: