Operacije živali - Operacija psa ali mačke

Pri psih in mačkah se srečujemo z različnimi boleznimi. Za zdravljenje nekaterih je potrebna terapija, za druge tudi operacija ali manjši kirurški poseg. V Veterinarskem centru Plevnik v Logatcu smo primerno opremljeni za diagnosticiranje večine bolezni živali in za izvajanje nekaterih operacij. Naše osebje se redno izobražuje, da našim pacientom - vašim živalskim družabnikom - zagotovimo oskrbo na visoki ravni. Pri nas se živali počutijo kot doma, zato naj vas operacija psa ne skrbi!


Operacije živali: kirurški posegi v veterinarskem centru

V Veterinarskem centru Plevnik opravljamo sledeče operacije psov in mačk:
- sterilizacijo oz. kastracijo,
- kirurško zdravljenje tumoroznih sprememb,
- kirurško zdravljenje travmatskih poškodb, ugriznih ran in abscesov,
- določene posege pri kuncih, budrah itd. in
- druge posege.


Med operacijo psa ali mačke poskrbimo za primerno anestezijo in za dobro protibolečinsko terapijo, kar pripomore k skrajšanemu času okrevanja po operaciji. V Veterinarskem centru Mateja Plevnik poskrbimo, da operacije živali niso neprijetna izkušnja za vaše ljubljenčke!


Operacija psa ali mačke: kaj morate vedeti pred kirurškim posegom?

V kolikor ima vaš ljubljenček načrtovano operacijo (ne glede na to, za kakšen poseg gre), mora biti tešč vsaj 12 ur. To pomeni, da mu na večer pred operacijo ponudite manjši obrok, nato pa mu pustite le vodo. V primeru, da gre za mladiča, velja, da so lahko tešči samo 2 do 3 ure pred operacijo. Vašega psa ali mačko bomo pred posegom stehtali, opravili bomo splošni pregled in morebitne potrebne laboratorijske preiskave ter mu dali ustrezno pomirjevalo. Pripravljeni bodite, da boste počakali z vašim ljubljenčkom 15 do 30 minut, da se umiri, preden ga boste predali veterinarju za poseg. Okvirno vam bomo podali tudi čas odpusta domov, za natančen čas pa nas pokličite.


Operacija psa ali mačke: kako ravnati po kirurškem posegu?

Najpomembnejše je, da se zavedate, da je žival še vedno pod vplivom anestetikov in bo verjetno ob prihodu domov preostanek dneva prespala. Pojavijo se lahko slabost, bruhanje ali kašelj. Na dan operacije psa ali mačke ne hranite, ustrezna navodila za naslednji dan in za zdravila pa dobite ob odpustu iz veterinarskega centra. Po operaciji ima žival tudi slabšo zmožnost regulacije temperature, zato je najbolje, da jo doma namestite v topel, miren in omejen prostor, da si popolnoma opomore.


Psa lahko na krajši sprehod peljete šele naslednji dan, po sami operaciji pa le toliko, da opravi potrebo. Dokler ima pes šive, ga sprehajajte izključno na povodcu, operativno oskrbljen predel pa imejte ves čas pod skrbnim nadzorom.


Vašemu ljubljenčku bomo pritrdili tudi poseben ovratnik, s katerim bomo dodatno zaščitili predel rane. Šivi se običajno odstranijo en teden po operaciji, ves čas pa redno spremljajte rano, da ne pride do vnetja (simptoma sta rdečica in oteklina).
Vašim ljubljenčkom zagotovite prvovrstno oskrbo - z Veterinarskim centrom Plevnik!