Zobna klinika za živali: tudi živali potrebujejo zobozdravnika

Tudi živali potrebujejo zobozdravnika. Redna ustna higiena je izrednega pomena za vse. Zobna klinika za živali nudi preventivne preglede, svetovanje in kurativne posege.


Zobna klinika za živali: kaj lahko naredite pred obiskom zobne klinike?

Zgodaj navadite svojega ljubljenčka na pregled ustne votline. To ni potrebno le za lažje delo veterinarjev na zobni kliniki, ampak tudi za redno čiščenje zob doma. Živalim se na zobeh prav tako nabirajo zobne obloge kot nam. Pri psih jih lahko čistite z zobno ščetko z mehkimi ščetinami in s posebno zobno pasto za živali. Psu kupite tudi kosti iz stisnjenih govejih kož, da si bo z grizenjem dodatno čistil zobe. Kljub čiščenju pa se na zobeh lahko nabere tudi zobni kamen, za katerega je nujno, da se ga odstrani v pasji zobni ambulanti. Pri mačkah je preventiva doma malo težja, saj si skoraj nobena ne pusti čistiti zob. Zato so redni pregledi v zobni kliniki za mačke še toliko bolj pomembni.


Zobna klinika za pse in mačke: profesionalno čiščenje zob

Psi in mačke imajo zaradi drugačne prehrane drugačno obliko zob kot ljudje. Njihovi zobje so namenjeni trganju in razkosavanju hrane, manj žvečenju, zato so koničasti. Srečujejo se tudi z drugačnimi težavami. Manj sladkarij pomeni, da kariesa skoraj ni. Bolj pogosto pa se pojavlja zobni kamen in vnetje obzobnih tkiv. Verjetnost nastanka zobnega kamna in prezgodnje izgube zob zaradi vnetja obzobnih tkiv zmanjšate s preventivnim čiščenjem zob. Vsekakor je potreben reden obisk pasje ali mačje zobne ambulante za preglede in občasno profesionalno čiščenje zob. Neprijeten zadah iz gobčka je lahko že znak, da ste predolgo odlašali. Še bolj pomembno je, da na čiščenje zob v zobno kliniko večkrat pripeljete psa manjše pasme ali mačka s potlačenim gobčkom, ki sta bolj izpostavljena boleznim zob.


Zobna klinika za pse in mačke: menjava mlečnih za stalne zobe s pomočjo veterinarja

Psi in mačke se skotijo brez zob, po 2 tednih (pri mačkah) ali 3-6 tednih (pri psih) pa začnejo izraščati mlečni zobki. Po približno 4 mesecih mlečne zobke zamenjajo prvi stalni zobje, odvisno seveda tudi od pasme. Včasih se zgodi, da mlečni zob ne izpade in stalni ne izraste, kar rešimo z izdrtjem mlečnega zoba v pasji ali mačji zobni ambulanti. Menjanje in izraščanje zob tudi pri mladičkih spremlja nelagodje in bolečina. V tem obdobju je potrebno natančno spremljati razvoj mladička, med drugim npr. njegovo telesno temperaturo, saj lahko visoka temperatura vpliva na nezadostno razvitost sklenine in na prihodnje težave.


Zobna klinika za pse in mačke: poškodbe zob in ustne votline

Če si vaš pes ali maček poškoduje zobe, ga čim prej pripeljite na pregled v zobno kliniko v Veterinarski center Plevnik. V nekaj dneh po poškodbi je popravilo poškodovanega zoba enostavnejše. Nezdravljen zlomljen zob pa lahko pripelje do infekcije, posledično tudi izdrtja zoba. Poleg čiščenja in izdiranja zob v zobni kliniki za živali opravljamo tudi potrebne kirurške posege na zobeh in čeljustih. Večina posegov poteka v splošni anesteziji, tako da živali ne občutijo bolečine in lažje preživijo poseg.