Kastracija in sterilizacija psa ali mačke

Kastracijo (kastracija psa in kastracija mačke) oz. sterilizacijo priporočamo vsem lastnikom, ki se ne nameravajo ukvarjati z vzrejo mladičev. Sterilizacija psa ali mačke je najbolj varna in zanesljiva oblika kontracepcije. Žival zaradi samega posega ne bo trpela, saj je med posegom v anesteziji, poskrbljeno je tudi za protibolečinsko terapijo. Če vam je hišni ljubljenček predvsem za družbo, priporočamo, da resno razmislite o posegu.


Kastracija in sterilizacija psa ali mačke: razlogi za kastracijo oz. sterilizacijo

Kastracija in sterilizacija mačke ali psa sta rutinska kirurška posega, ki preprečita razmnoževalno sposobnost psov in mačk. Za kastracijo in sterilizacijo se lastniki živali tako odločajo predvsem, da:
- preprečijo neželena legla mladičev,
- se odpravi spolno značilno vedenje in aktivnost samcev, ki je predvsem v urbanem okolju nezaželeno in nevarno (potepanje, agresivno vedenje, tuljenje ali mijavkanje v času gonitve),
- se zmanjša verjetnost pojava različnih bolezni ter poškodb - predvsem pri zgodnji sterilizaciji oz. kastraciji.


Kastracija in sterilizacija psa ali mačke: kdaj se odločimo za kastracijo oz. sterilizacijo?

V kolikor vaše živali nimate namenjene za razplod, se sterilizacija oz. kastracija opravi po opravljenih cepljenjih in pred prvo gonitvijo, navadno od petega meseca starosti naprej. Že pred oz. ob nakupu psa ali mačke je priporočljivo vedeti, ali bi želeli imeti mladiče ali ne, saj zgodnja sterilizacija oz. kastracija obvaruje samičke in samčke pred različnimi boleznimi.


Samičke s tem posegom obvarujemo pred:
- tumorji na mlečnih žlezah,
- nekaterimi boleznimi rodil (gnojno vnetje maternice, bolezni jajčnikov),
- ostalimi težavami, ki so posledica visokega nivoja hormonov (sladkorna bolezen, bolezni oči ...).


Kastrirani samčki so zaščiteni pred nekaterimi boleznimi prostate in mod. Tako pri samičkah kot tudi pri samčkih se zelo zmanjša možnost okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi, kar velja predvsem za mačke. Pri samčkih kastracija zelo vpliva na vedenje - zmanjša se število pobegov in poškodb zaradi pretepov. Mlade živali tudi bolje prenesejo anestezijo in operacijo ter se ne redijo. Če so sterilizirane oz. kastrirane po prvi gonitvi, pa je potrebno spremljati telesno težo ter po potrebi prilagoditi dieto in poskrbeti za več gibanja.


Za kastracijo ali sterilizacijo vašega psa ali mačke nas pokličite za termin. Kontaktne podatke boste našli desno zgoraj. Vabljeni pa tudi na našo spletno stran!