Sedlast stol za zdravo sedenje – stol za pravilno sedenje pri delu

Sedlast stol je posebno oblikovan stol, ki spodbuja zdravo, pravilno in pokončno sedenje. Njegovo redno uporabo priporočamo vsem tistim, ki svoje delo pretežno opravljajo v sedečem položaju, torej tistim, ki sedijo vsaj štiri ure na dan. Včasih so delovni stoli omogočali le pasivno sedenje, danes pa sodobni sedlasti stoli omogočajo aktivno sedenje, kar pomaga odpravljati bolečine v hrbtenici.

Sedlast stol za zdravo sedenje

Zdravo in pravilno sedenje za zdravo življenje

Večina ljudi danes v službi presedi 8 ur ali več, zato je zelo pomembno kakšen je naš delovni stol. Dober stol, ki je namenjen sedenju več časa, bo razbremenil naše mišice in tako poskrbel, da ne bomo imeli kroničnih bolečin v hrbtenici. Stol za pravilno in zdravo sedenje lahko močno vpliva na počutje in udobje zaposlenih, poleg tega pa sedlast stol, ki je kvaliteten, lahko zelo pripomore k večji produktivnosti. 

V podjetju Silverstore so naredili raziskavo o tem, kako oblika in vrsta stola spodbujata pokončno sedenje. Raziskavo so izvedli tako da je merjenec za računalnikom 8 ur sedel na različnih stolih brez naslona. Ugotovili so, da sta se maksimalna kifoza in lordoza hrbtenice razlikovali glede na obliko stola. Največja kifoza se je pojavljala na stolu z gibljivim sedalom, največja lordoza pa je bila prisotna na sedlastem stolu. Raziskava je pokazala, da sedlast stol bolj vzpodbuja zdravo sedenje kot običajen stol ali stol z gibljivim sedalom. 

Sedenje torej najbolj vzpodbuja pokončno in zdravo sedenje. Druga dva tipa stolov lahko silita telo v nepravilne položaje, kar najpogosteje vodi do preobremenitve in bolečin v hrbtenici, s časom pa tudi do poškodb.

Sedlast stol za pravilno sedenjeSedlast stol za zdravo sedenje

Sedlast stol za zdravo sedenje pri različnih dejavnostih

Opravljanje dela pretežno v sedečem položaju in telesna neaktivnost sta pomembna dejavnika pri povzročitvi okvare medvretenčnih ledvenih ploščic. Zdravo sedenje oziroma pokončno sedenje manj obremenjuje dorzalni del ploščice, kjer so okvare najpogostejše. 

Pravilno oziroma pokončno sedenje ni eden izmed naravnih položajev človeka, zato je sedlast stol dobra izbira. Njegova značilnost je, da pomaga pri pravilnem sedenju tako, da bolj vzpodbuja zdravo oziroma pokončno sedenje kot običajen stol ali stol z gibljivim sedalom. 

Najpogostejša težava pri nenehnem nepravilnem sedenju je bolečina v hrbtu. Slaba drža je glavni vzrok za nastanek bolečin v hrbtu, slabo gibljivo hrbtenico in poškodbo hrbteničnih diskov. Če sedimo predolgo, postanejo diski neenakomerni in vse manj gibljivi, zato lahko hitro pride do bolečin v hrbtenici. 

Sedlast stol je še posebno priporočljiv pri opravljanju različnih kozmetičnih storitev. Pri tem gre namreč za delo, ki poleg tega, da zahteva veliko sedenja, zahteva tudi veliko težkih gibov in sedenje v človeku nenaravnih položajih, ki so lahko zelo neprijetni za hrbtenico. Sedlast stol je torej nepogrešljiv pripomoček v kozmetičnih salonih, saj bo razbremenil vaše zaposlene, da bodo te lažje in bolj učinkovito opravljali svoje delo.

Sedlast stol z naslonjalomSedlast stol z naslonjalom

Prednosti sedlastega stola, ki so izjemno pomembne za zdravje

  • Omogoča zdravo in pravilno sedenje: dolgotrajno sedenje je za naše telo škodljivo iz več razlogov. Najočitnejša posledica nepravilnega sedenja je nepravilna telesna drža in bolečine v hrbtenici. Sedenje na sedlastem stolu nam omogoča, da sedimo vzravnano, kar pozitivno vpliva tako na našo telesno držo, kot tudi na naše splošno počutje.
  • Omogoča mobilnost in premikanje po prostoru: zlasti pri delu v kozmetičnem salonu priporočamo nakup modela, ki je opremljen s kolesci. Le-ta omogoča lažje in hitrejše premikanje po prostoru, kar bo olajšalo naše delo.
  • Narejen je iz kvalitetnih materialov: priporočamo nakup modela, ki je narejen iz kakovostnega in trpežnega umetnega usnja. Kvaliteten material bo vaš stol dolgo časa ohranjal lepega in novega.
  • Nastavljivost po višini: ta funkcija bo olajšala vaše delo, saj boste lahko ves čas sedeli v pravilni drži.
  • Vsestranska uporaba: uporabljamo ga lahko za vrsto različnih dejavnosti na področju kozmetike, frizerstva ali pa katerega drugega dela, ki vključuje sedenje.

Sedlast stol z naslonomJahač za zdravo sedenje

Zakaj se odločiti za nakup sedlastega stola?

Sedlast stol je anatomsko oblikovan moderen delovni stol za uporabo v kozmetičnem ali frizerskem salonu. Dober model, namenjen dolgotrajnemu sedenju, bo razbremenil mišice v naši hrbtenici in vratu. Tako bo naše telo tudi po večurnem delu sproščeno, dolgoročno pa se bomo izognili kroničnim bolečinam, ki se pojavijo po letih nepravilne drže. 

Za dolgoročno zdravje naše hrbtenice je investicija v kakovostno opremo najboljši nakup, ki ga lahko opravimo. Spletna trgovina Silverstore ponuja veliko izbiro različnih tipov, barv, oblik in velikosti omenjenih stolov. Ukvarjajo se s prodajo opreme za masažne, kozmetične in pedikerske salone. V primeru kakršnihkoli vprašanj, vam je vedno na voljo prijazno in izkušeno osebje, ki vam bo pomagalo pri izbiri in nakupu želenih izdelkov.