Pošlji povpraševanje

Strešna kritina z dobro izolacijo je za objekt zelo pomembna

Ko prekrivate streho, morate v prvi vrsti izbrati pravo strešno kritino, saj je potrebno paziti na različne dejavnike. Prvi faktor na katerega morate pomisliti je podnebje, saj se je nujno prilagoditi vremenskim razmeram. Strešna kritina ne more biti enaka oz. položena na enak način na Gorenjskem, kjer navadno zapade veliko snega, kot na Primorskem kjer je pričakovati velike sunke burje. Tam so bile pločevinaste strehe redkejša izbira, danes pa je vgradnja prilagojena in izboljšana, zato jih je mogoče uporabiti povsod. Pri izbiri strešne kritine je veljalo nenapisano pravilo, da bolj strma kot je streha, manjši naj bodo strešniki. Seveda zaradi izboljšanih materialov in posebne vgradnje danes to ne velja več, res pa je, da boste težko opazili položne strehe z betonskimi strešniki in slemenjaki. Zaradi velike teže, bi se takšna streha zagotovo zrušila sama vase. Dejavnik, ki vpliva na izbiro strešne kritine je tudi način izvedbe podstrešja in kakšen je način gradnje stavbe oz. ali se je potrebno prilagoditi arhitekturnim značilnostim določenega kraja. Kot za primer: na spomeniško varovano zgradbo, staro več sto let, ki stoji na starem mestnem trgu, ni dovoljeno vgraditi pločevinaste strehe.

Pred vgradnjo se je potrebno odločiti če boste vgradili strešna okna ali frčado ter strešno kritino temu prilagoditi. V takem primeru je najpogostejša in najboljša izbira streha iz pločevine. Strešna kritina mora biti torej prilagojena mnogim dejavnikom in nuditi varnost ter optimalno zaščito pred snegom, točo, vlago in vročino. Ne nazadnje pa sta pomembni tudi enostavna montaža in sprejemljiva cena.

Strešna kritina

Slemenjaki, pomemben del pločevinaste strehe in drugih kritin

Sleme oz. vrh strehe mora biti nekako zaključen in zaščiten, za kar poskrbijo slemenjaki. Naloga slemenjakov je, da zavaruje strešno kritino pred razkritjem ob močnem vetru, prav tako pa preprečuje vdor vode na spojih, kjer se pločevinasta streha strne. Slemenjaki, vetrne obrobe in dimniške obrobe tako kot celotna strešna kritina opravljajo pomembno funkcijo pri zaščiti zgradbe in so zelo pomembni deli strehe. Ker so zelo izpostavljeni, je v primeru poškodbe njihova menjava vedno mogoča. Seveda je potrebno tudi pločevinasto streho od časa do časa pregledati in preveriti ali je vse tako kot mora biti, to pa je pri kakovostnih strešnih kritinah skorajda edino vzdrževanje. Nikar ne pozabite na čiščenje odtočnih cevi, saj se v njih rado nabere odpadlo listje. Prav tako preverite če so pritrjeni vsi vijaki in če so vse obrobe na mestu. V primeru kakršnekoli nepravilnosti, takoj naročite popravilo strehe preden pride do zamakanja.

Pločevinasta kritina

Vetrne obrobe so prav tako kot dimniške obrobe, na strehi nujne

Vetrne obrobe so dodatni oz. potrošni material in so obvezni deli strešne kritine. Ker ima veter velik učinek na rob strehe, je tega treba nekako zaščititi. Temu služijo vetrne obrobe, ki mu preprečujejo vdor pod kritino. Brez njih bi pločevinasto kritino, kljub temu da je dobro fiksirana, močnejši sunek vetra hitro dvignil. Poleg zaščite je funkcija vetrnih obrob tudi estetska, saj je nameščena po celotnem robu strehe – na straneh in na čelu ter deluje kot zaključek. Mogoče jih je vgraditi pred ali po prekrivanju strehe. Tudi dimniške obrobe so na strehi nujen potrošni material. Zahtevajo strokovno in natančno vgradnjo saj preprečujejo vdor vode v notranjost stavbe. Postopek je zahtevnejši saj pravijo, da je streha tako kakovostna kakor so kvalitetno vgrajene dimniške obrobe. Vgradnja dimniške obrobe je odvisna od naklona strehe in od pozicije dimnika. Če so na strehi vgrajena strešna okna, je potrebno vgraditi obrobe tudi okoli njih. Kadar delo ni izvedeno natančno lahko hitro pride do zatekanja, še posebej ob taljenju snega in ob hudih nalivih. Obrobe so barvno usklajene s strešno kritino in delujejo kot lep zaključek kjerkoli so vgrajene. Mogoče jih je tudi prebarvati v kakršnokoli barvo želite.

Več o vetrnih obrobah