Polvalni usmernik v primerjavi s polnovalnim usmernikomLinearni stabilizirani usmerniki

Polvalni usmernik je usmernik, za katerega je značilno prevajanje v pozitivni polperiodi (ne prevaja negativne polperiode), v kateri električni tok steče skozi breme in diodo. Na bremenu pride do padca napetosti - v negativni polperiodi dioda ne prevaja, zato v bremenu ni toka. Polvalni usmernik torej prepoznamo po neenakomernem enosmernem toku. Poznamo tudi polnovalni usmernik, za katerega je značilno prevajanje obeh polperiod, tako pozitivne kot tudi negativne.

STABILIZIRANI USMERNIKI


Polnovalni usmernik

Polnovalni usmernik ima boljši izkoristek in ne povzroča močnega utripanja toka kot polvalni usmernik. Napetost lahko povečamo z usmerniškim vezjem. Najpogosteje uporabljen je mostični polnovalni usmernik, z drugim imenom Greatzov mostiček. Sestavljen je iz štirih usmerniških diod, ki so povezane v mostiček (od koder izhaja ime Greatzov mostiček). Pomembno je, da so diode v vezju ustrezno zbrane, saj lahko le tako prenesejo največjo vrednost napetosti v zaporni smeri. Na bremenu je napetost prisotna v obeh diodah. Prav zaradi manjšega utripanja toka je ta vrsta usmernika v primerjavi s polvalnim usmernikom pogosteje v uporabi.


Polvalni usmernik in drugi usmernikiPolvalni usmernik

V podjetju Elektronik Invent vam poleg polvalnih usmernikov nudimo tudi druge vrste usmernikov, med katere sodijo linearni stabilizirani usmerniki, regulacijski usmernik in usmernik s tiristorjem. Predlagamo vam, da preverite našo ponudbo in se v primeru vprašanj obrnete na nas. Kontaktirate nas lahko prek telefona ali pa nam pošljete elektronsko pošto. Na voljo so vam tudi usmerniki po meri naročnika, ki jih izdelamo upoštevajoč vaše želje in potrebe. Pridobljeno znanje in izkušnje bomo z veseljem delili z vami. Prav tako vam bomo z veseljem svetovali pri izbiri ustreznega izdelka, ki bo zadovoljil vaše potrebe.

VEČ O LABORATORIJSKIH USMERNIKIH