Kaj so hemoroidi in zakaj pride do vnetja?


Kaj so hemoroidi? Ko govorimo o bolečih in neprijetnih težavah »tam zadaj«, ponavadi slišimo med ljudmi uveljavljen izraz zlata žila. V bistvu gre res za preplet žil, ki ima skupaj z vezivnim tkivom in gladkimi mišicami pomembno funkcijo pri nadzoru izločanja blata oziroma zadrževanju vetrov ali sluzi. Probleme povzročajo le takrat, kadar se iz takšnih ali drugačnih razlogov vnamejo in otečejo. Vzroki za nastanek hemoroidov so različni, velikokrat pa se pojavijo zaradi zaprtosti ali driske, dolgotrajnega sedenja oziroma na splošno premalo gibanja in zaradi neprimerne hrane, ki ne vsebuje dovolj vlaknin. Včasih se pojavijo tudi v nosečnosti, s starostjo ali zaradi genetske predispozicije.


Zunanji hemoroidi se nahajajo pod kožo ob vhodu v anus. Kadar se vnamejo, jih zatipamo kot neprijetno zatrdlino, hkrati pa težko odvajamo blato zaradi bolečin in zelo težko sedimo. Če ne ukrepamo ob prvih znakih, pride do tromboze in precejšnje otekline, ki otežkoča dosledno higieno, zato se bolečini ponavadi pridruži še neprijetno srbenje zaradi draženja kože.


Notranji hemoroidi so ponavadi neboleči, razen če pride do tromboze ali nekroze. Prvi znak, da je nekaj narobe, je običajno sveža kri, ki jo opazimo med odvajanjem, sluzast izcedek ali nezmožnost zadrževanja blata. Nahajajo se v notranjosti analnega kanala in delujejo kot neke vrste blazinica za zadrževanje sluzi, vetrov in blata. Pri napenjanju zaradi zaprtosti ali pri dvigovanju težjih bremen se poveča pritisk v trebuhu, zato lahko zdrsnejo navzdol.


kaj so hemoroidi

Zunanji hemoroidi potrebujejo takojšnje ukrepanje


Zunanji hemoroidi se lahko razvijejo v neprijetno in kronično težavo, če ne ukrepamo takoj ob prvih znakih. Najhitrejša prva pomoč pri vnetju je rektalno mazilo Proktis-M, ki vsebuje hialuronsko kislino. Ta nemudoma začne obnavljati sluznico, hkrati pa deluje protivnetno, zmanjšuje oteklino in pospešuje celjenje. Mazilo vsebuje še druge protivnetne in protibolečinske učinkovine, kot so gliciretinska kislina, polidokanol in escin. Escin sodeluje pri učvrstitvi sten kapilar, povečuje njihovo prožnost in preprečuje nastanek notranjih krvnih strdkov.


Notranji hemoroidi se velikokrat pojavijo hkrati z zunanjimi


Notranji hemoroidi na prvi pogled niso vidni, saj se skrivajo v notranjosti analnega kanala, lahko pa vseeno povzročijo nemalo težav in zapletov. Zato je hkrati z mazilom priporočljivo uporabiti tudi rektalne svečke Proktis-M. Te prav tako vsebujejo hialuronsko kislino, poleg nje pa še izvleček aloe vere, ki blagodejno zmanjša vnetje in pospeši celjenje sluznice.


Ena od sestavin je tudi izvleček ognjiča, ki je zelo dobro poznana učinkovina. Hitro pomaga zmanjšati otekanje ter blaži vnetje. Pri tem mu pomagata eterično olje kajeputa, ki deluje antibakterijsko in izvleček azijskega vodnega popnjaka, ki vzpodbuja sintezo naravnega kolagena.


notranji hemoroidi

Zakaj so hemoroidi lahko tako nadležni ?


Zunanji hemoroidi otežujejo normalno odvajanje blata, saj občutimo pri tem močne bolečine. Poleg tega zatrdlina ovira vsakodnevno higieno okrog zadnjika ter povzroča neprijetno draženje in srbenje. Napredujoče stanje lahko vodi do resnih zapletov, tako da zunanji in notranji hemoroidi potrebujejo včasih tudi kirurško zdravljenje.


S preventivo in nekaj nasveti lahko sami storimo veliko, da se temu izognemo. Poskrbimo za ustrezno izbiro živil, ki vsebujejo dosti vlaknin in fermentiranih živil. Mednje spadajo polnozrnat kruh (priporoča se vsaj en dan star kruh, ne svež), probiotični napitki, kefir, jogurti in podobno, ki jim lahko dodamo kosmiče, otrobe, suho sadje. Odlična izbira je surova ali kuhana zelenjava, različne enolončnice, kompoti.


Izogibajte se pekočim začimbam, kofeinu, alkoholu, saj delujejo dražeče na sluznico in ob vnetju stanje še poslabšajo. Namesto gaziranih pijač, pijte vodo ali blage čaje, pri zaprtju lahko tudi mineralne vode z dodatkom magnezija. Najbolje je, da se potrudite vnesti rutino rednega odvajanja blata v svoj vsakdanjik. Ne sedite predolgo na školjki in se ne napenjajte, če ste zaprti. Raje se sprehodite, malce potelovadite, spijte kak kozarec vode in poskusite kasneje. Napenjanje negativno vpliva na nastanek hemoroidov.


Tudi pri dvigovanju težkih bremen ali pri nekaterih športih lahko pride do preobremenitve in povečanega tlaka v trebušni votlini. Če se vam pojavijo zunanji hemoroidi, se izogibajte športom, kjer pride do dodatnega draženja in pritiska na rektalni del, na primer kolesarjenje, jahanje, dvigovanje uteži. Včasih je tudi vročina lahko razlog, zakaj so hemoroidi vneti, zato je takrat priporočljivo izogibanje savni, vročim kopelim, sedenju na grelnih površinah. Stanje lahko ublaži tuširanje anusa s hladno vodo večkrat na dan, oziroma vedno po opravljanju velike potrebe.

Z uporabo Proktis-M ne boste več vedeli, kaj so hemoroidi


Z upoštevanjem preventivnih nasvetov boste poskrbeli za redno in mehko odvajanje blata ter s tem naredili največ, kar je v vaši moči, da bi preprečili neprijetno vnetje hemoroidov. A včasih se vseeno pojavijo nadležna bolečina, srbenje in oteklina. Takrat si pomagajte z rektalnim mazilom in svečkami, ki v zelo kratkem času omilijo težave in ustavijo napredovanje vnetja.


Če se simptomi po nekaj dneh ne izboljšajo, oziroma se pojavijo krvavitve, pa je priporočljivo obiskati zdravnika in se posvetovati, če gre morda za kakšno drugo bolezensko stanje. Včasih pride pri napenjanju do fisure oz. razpoke sluznice rektalnega kanala. Spremembe barve, strukture, vonja blata in pogostost izločanja pa so lahko simptomi tudi pri drugih boleznih. Da boste lažje spali, se je vseeno bolje prepričati, za kaj gre.


V kolikor pa ste se s težavami že spopadali in veste, kaj so hemoroidi, uporabite Proktis-M svečke in mazilo in znebili se jih boste za vedno.


zunanji hemoroidi