Pošlji povpraševanje

Razstrupljanje telesa na različne načine

Razstrupljanje telesa je v hitrem temu življenja, ki smo mu posamezniki izpostavljeni, izjemno pomembno, saj s tem lahko pomembno prispevamo k preprečevanju bolezenskih stanj, ki bi se jim drugače nekoliko težje izognili.

Ob sedanjem tempu življenja in načinu prehranjevanja svoj organizem hitro obremenimo in vanj vnašamo toksine. Razstrupljevalna sposobnost jeter ni neomejena, zato se pri veliki obremenjenosti telesa s toksini, ti začnejo nalagati v maščobah (recimo v dojkah in možganih) ter negativno vplivajo na naše zdravje. Težave, ki se pojavijo kot posledica nalaganja toksinov v telesu, se kažejo kot glavobol, slaba prebava, prekomerna teža, utrujenost, alergije, tesnobe, depresija in drugo.

Prav zaradi tega se je še pred nastankom bolezenskih stanj dobro odločiti za občasno razstrupljanje telesa, s katerim ponovno vzpostavimo ravnotežje v organizmu in se napolnimo z energijo. Tudi če omenjenih težav še ne občutimo, je telesu tu in tam dobro privoščiti počitek.

Razstrupljanje telesa

Kaj pomeni detoksikacija organizma?

Detoksikacija organizma pravzaprav pomeni čiščenje telesa. Razstrupljanje telesa je proces odvajanja toksinov, ki obremenjujejo naše telo. Velikokrat pomislimo, da večino toksinov, ki obremenjujejo naše telo, predstavlja stres, ki ga doživljamo na delovnem mestu ali ob neprijetnih dogodkih, vendar se toksini v telesu kopičijo tudi zaradi snovi, ki jih pojemo s predelano hrano ali uživanjem sladkih pijač in alkohola. Vsekakor pa faktorja stresa ne smemo zanemariti.

Naravno razstrupljanje telesa

Naravno razstrupljanje telesa – kako se ga lotiti?

K razstrupljanju telesa je potrebno pristopiti premišljeno in postopoma, saj lahko v nasprotnem primeru naredimo še več škode. Tudi detoksikacija organizma zahteva ravnotežje. Telo pripravimo na detoksikacijo s predhodnim dvodnevnim uživanjem lahke hrane in s psihično pripravo. Čiščenje telesa moramo razumeti kot celovit proces, ki zajema ne le telesne, temveč tudi mentalne in čustvene dejavnike.

Naravno razstrupljanje telesa je mogoče predvsem z izboljšanjem prehrane, uživanjem zadostnih količin vode ter z dovolj gibanja in spanja. Dan začnimo z zajtrkom, skozi dan pa svoje obroko razdelimo v več manjših, vendar takšnih obrokov, ki nas bodo nasitili in poskrbeli za snovi, ki jih naše telo potrebuje. Izogibajmo se mastni hrani – predvsem cvrtju. Velja se izogniti maščobi živalskega izvora. Raje jo nadomestimo z visoko kakovostnimi rastlinskimi olji, ki so bogata z maščobnimi kislinami omega 3.

Potreba po tekočini se med razstrupljanjem telesa poveča, zato je priporočljivo spiti dodaten liter tekočine na dan. Priporočljiva je navadna voda, nesladkan čaj, zeliščni čaj, sadni in zelenjavni sokovi z nizko vsebnostjo sladkorja.

K izločanju toksinov skozi kožo lahko pripomore tudi savna, zato se med naravnim razstrupljanjem telesa priporoča tudi savnanje. Toplota, ki smo ji v savni izpostavljeni, namreč odpre pore, skozi katere se izločajo toksini. Podobno kot savna, k izločanju toksinov v telesu pripomore topla kopel. V kadi z vodo temperature 35 °C raztopite 500 gramov morske soli. Po kopeli si privoščite počitek.

Ob naravnem razstrupljanju telesa pa se poveča tudi čas, ki je potreben za obnavljanje, zato se poveča potreba po spancu. Odrasla oseba potrebuje približno osem ur spanca na dan, seveda pa potrebe rahlo varirirajo od posameznika do posameznika.

Čiščenje telesa in gibanje v naravi

Nekaj učinkovitih načinov naravnega razstrupljanja telesa

Med nekatere učinkovite načine naravnega razstrupljanja telesa spadajo:

  • Detoksikacija organizma z vodnim postom: v času vodnega posta uživamo samo vodo, vendar dolgotrajno izvajanje takšnega čiščenja ni priporočljivo, saj lahko iz telesa speremo tudi minerale in vitamine.
  • Razstrupljanje telesa s sadnimi in zelenjavnimi sokovi: ob naravnih sadnih in zelenjavnih sokovih lahko uživamo tudi nesladkane zeliščne čaje. Na ta način v telo vnašamo tudi vse potrebne vitamine in minerale.
  • Čiščenje organizma s svežim sadjem in zelenjavo: pri tem postopku uživamo samo bio pridelano sveže sadje in zelenjavo.
  • Ajurvedsko čiščenje telesa: pri tej detoksikaciji organizma vam strokovnjak na podlagi vašega tipa določi hrano, ki jo lahko uživate. S tem naravnim čiščenjem odstranimo nakopičene strupe, ki smo jih pridobili skozi leta z nezdravo in kemijsko obdelano hrano ali z nezdravim okoljem.

Razstrupljanje telesa po katerikoli metodi naj, vsaj dokler ne pridobimo zadostnih izkušenj, poteka pod vodstvom izkušenega terapevta.

Čiščenje telesa - ne pozabite na počitek

Zakaj se odločiti za razstrupljanje telesa?

Blagodejne učinke čiščenja telesa boste opazili zelo hitro. Ko se bo pričelo razstrupljanje telesa, se boste že po nekaj dneh počutili čistejše in lažje, izboljšala se vam bo prebava, koža bo sijoča in čistejša, beločnice bodo bolj bele, izgubili boste nekaj odvečne teže in ponoči boste bolje spali.

Dolgoročni učinki razstrupljanja telesa pa se kažejo v splošnem izboljšanju zdravja, boljši telesni kondiciji, ugodnem vplivu na nekatere kronične bolezni (ki se pojavijo redkeje in manj intenzivneje). Izboljša se tudi okus za prehrano in vonj. Kako dolgo vztrajati pri detoksikaciji organizma in kako pogosto se je lotevati, je odvisno od potrebe. Če razstrupljanje telesa traja dlje časa, svetujemo, da se posvetujete z zdravnikom.

Detoksikacija organizmna - obisk saune