Pošlji povpraševanje

Kako izbrati prave kuhinjske stole in širino kuhinjske mize?

Kuhinjski stoli oz. kuhinjske garniture so pomembni deli in oprema vsake kuhinje ali jedilnice. Ker so ti prostori različnih oblik in velikosti, je potrebno dobro premisliti preden se odločite za nakup. Bodo vaši kuhinjski stoli postavljeni v priložnostni kotiček za zajtrk kot del moderne kuhinje, ali potrebujete kuhinjsko garnituro bolj formalne, klasične oblike, ali pa morda nekaj drugega?

Na izbiro imate veliko možnosti in različne cenovne razrede. Kuhinjske mize so lahko namenjene le dvema osebama, te so manjše in spretne ter jih je lahko umestiti v prostor. Če je v družini več članov pa mora kuhinjska miza seveda zadostiti vsem osebam v gospodinjstvu. Lahko deluje kot središče kuhinje ali jedilnice, mogoče pa jo je postaviti ob stran in ob kuhinjski mizi, ki deluje kot pult, postaviti lične kuhinjske barske stole. Širina kuhinjske mize mora biti dobro prilagojena prostoru, saj lahko s preveliko kuhinjsko garnituro omejite gibanje po celotni kuhinja ali jedilnici, posledice pa bodo slabo počutje in občutek utesnjenosti. Tega verjetno za svojo kuhinjo ne želite, saj naj bi veljala za najbolj obljuden prostor v vsakem stanovanju. Zato mora biti počutje v njej kar najboljše za vse družinske člane, kateri se bodo zbirali in posedali ob kuhinjski mizi.

Kakšni naj bi bili dobri kuhinjski stoli in na kaj je potrebno pomisliti?

Skoraj najpomembnejši elementi vsake kuhinje so kuhinjski stoli, saj neposredno vplivajo na udobje stanovalcev. Obstaja nekaj nenapisanih pravil, ki se jih je pri nakupu kuhinjskih stolov dobro držati, saj bodo v kuhinji stali kar nekaj časa. V prvi vrsti morajo biti primerne višine, da ob kuhinjski mizi ne sedite prenizko ali previsoko. Upoštevati je potrebno tudi višino med koleni in robom (če ga ta ima), ki povezuje noge kuhinjske mize in njeno ploščo, saj tudi tam potrebujete dovolj prostora.  Seveda je kuhinjske stole potrebno prilagoditi prostoru in širini kuhinjske mize, da je sedenje ob njej kar se da udobno ter da je omogočeno tudi neomejeno gibanje po kuhinji ali jedilnici. Celotna kuhinjska garnitura mora torej delovati enotno, višine se morajo skladati. Kaj pa materiali? Če so kuhinjski stoli prevlečeni s tkanino, je priporočljivo, da je ta trpežna in enostavna za čiščenje, še posebej če imate majhne otroke ali hišne ljubljenčke. Mačke se rade skrijejo pod kuhinjsko mizo in si na blagu kuhinjskih stolov brusijo nohte, saj so tam skrite očem in imajo pregled nad prostorom. Otroci pa zelo radi kaj primejo z umazanimi rokami. Pri nakupu kuhinjske garniture pomislite tudi na to. Med oblazinjenimi in stoli brez blazin je nekaj razlik, vsi pa imajo svoje prednosti in slabosti. Tisti brez tkanine so enostavnejši za čiščenje, sedenje na blazinah pa je zagotovo udobnejše. Kar nekaj stvari je potrebno preračunati in premisliti, da boste kuhinjsko mizo in stole z veseljem uporabljali.

Kuhinjski in jedilniški stoli stoli

Kuhinjski stol hrast

Tapecirani kuhinjski stoli

Širina kuhinjske mize naj bo prilagojena številu družinskih članov

Kuhinjske garniture ne kupujete za priložnostne obiske, ki jih morda nekajkrat letno gostite v svojem stanovanju, zato naj bo velikost oz. širina kuhinjske mize prilagojena številu družinskih članov, ki jo bodo vsakodnevno ali pa vsaj ob vikendih redno uporabljali. Morda lahko izberete raztegljivo oz. prilagodljivo kuhinjsko mizo, ki je v tem primeru odlična rešitev. Uporabite tisto dimenzijo, ki jo potrebujete in jo kasneje, ko ne bo ob njej sedelo toliko ljudi, spet zložite. Zato širina kuhinjske mize ni najpomembnejša, saj se vedno najde rešitev. Prilagodljivo pohištvo je vedno koristno, zato se ga ljudje tudi vsak dan bolj poslužujejo. Slej kot prej se pokaže, da je na moč funkcionalno. V primeru domače zabave ali obiska več oseb, prostor za sedenje navadno ne povzroča težav, saj se ljudje hitro prilagodijo. Če na razpolago ni dovolj kuhinjskih stolov se posedejo na ostale stole (npr. pisarniške) in težava je rešena, povprečna velikost oz. širina kuhinjske mize pa lahko sprejme kar nekaj ljudi, katerim je še vedno udobno.

Kvalitetne kuhinjske mizeŠirina kuhinjske ali jedilniške mize

Kuhinjski barski stoli so vedno bolj aktualni – najdete jih v veliko domovih


Kuhinjski barski stoli so navadno višji, ampak so ožji in jih je lažje postaviti v manjši prostor. Izbirate lahko med ogromno modeli, saj je po njih vedno večje povpraševanje, posledično pa je seveda tudi ponudba večja. Tudi pri kuhinjskih barskih stolih se lahko odločite za oblazinjenje ali ne, lahko je sedišče leseno, konstrukcija kovinska… Barvne kombinacije so praktično neomejene in k visoki kuhinjski mizi, pultu ali šanku se bodo čudovito podali. Spet pazite na udobje ter prave višine in se prilagodite tudi mlajšim članom. Če je vaša kuhinja moderna, so kuhinjski barski stoli enostavnih linij tisti, ki bodo zanjo pravi. Če pa ste bolj drzne narave in imate stanovanje polno kontrastov, jih lahko s kuhinjskimi barskimi stoli še poudarite ali pa umirite. Možnosti je ogromno. 

Kuhinjski barski stoli

Barski stoli za kuhinjo

Če razmišljate o prenovi ali pa na novo opremljate stanovanje, si vzemite čas, sedite pred računalnik in se s pomočjo fotografij odločite kaj potrebujete in kaj vam je sploh všeč. 

Na naši spletni strani boste našli veliko kuhinjskih stolov za vse okuse, čakajo pa vas tudi kakovostne kuhinjske mize vseh tipov in materialov. Povežite se z nami in radi vam bomo svetovali.