Epal palete oz. euro palete so najpogosteje uporabljane evropske palete

Epal palete so standardne evropske palete, bolj znane pod imenom euro palete. Njihovo standardizacijo določa Evropsko paletno združenje EPAL. EPAL (European Pallet Association) je neprofitna organizacija, ki skrbi za nadzor kakovostnih izmenljivih euro palet za večkratno uporabo.

 

Različni proizvajalci namreč izdelujejo enake vrste palet, ki so med seboj zamenljive. Standardizacija tako omogoča, da je 10 epal palet enega proizvajalca vrednih enako kot 10 epal palet drugega proizvajalca, to pa olajša poslovanje logističnih podjetij.

Čeprav so se kot alternativa lesenim že pred leti pojavile palete iz drugih materialov, kot so plastika, kovina in karton, je lesena paleta kot transportna embalaža še vedno nepogrešljiva. Les kot izjemno obstojen material še vedno igra ključno vlogo na področju izdelave in uporabe palet. Standardizirane epal ali euro palete pa so zaradi svoje trdnosti, enostavne uporabe, izmenljivosti ter možnosti večkratne uporabe na področju transporta postavila nova merila kakovosti.

 

Epal palete – standardne dimenzije določila organizacija EPAL

EPAL paleteZdruženje EPAL za epal palete med drugimi določa  tudi njihove standardne dimenzije, ki so navadno izražene v milimetrih. Kljub temu pa vse epal palete niso identične, saj so njihove mere različne. Standardne mere so 800x600, 800x1200, 1000x1200 in 1200×1000. V višino pa epal palete po standardu UIC 435-2 merijo 144 milimetrov.

Lesena paleta je lahko izdelana samo iz suhega lesa, saj bi se v nasprotnem primeru lahko pojavila plesen. Najbolj uporaben je les iglavcev, na primer smrekov les, teža epal palete pa je med 22 in 25 kilogramov. Vse nove epal palete so toplotno obdelane (HT-ISPM-15) v skladu z mednarodnim standardom za fitosanitarne ukrepe ISPM-15.

Lesena paleta je zbita skupaj z 78 posebnimi žeblji, in sicer v točno predpisanem vzorcu, kar zagotavlja tudi zelo visoke nosilnosti.  

Nosilnost nove euro epal palete je:

  • 1000 kilogramov, če je obremenitev porazdeljena naključno po površini palete;
  • 1500 kilogramov, če je obremenitev enakomerno porazdeljena po površini palete;
  • 2000 kilogramov, če je obremenitev kompaktna in enakomerno porazdeljena po celotni površini palete.

 

Lesene palete morajo biti bodisi toplotno obdelane bodisi kemično impregnirane ali zaplinjene. Na vidnem mestu morajo biti ožigosane s podatkom, kje in kdo jo izvedel obdelavo. Označene morajo biti na obeh sredinskih blokih oz. kockah na širšem delu epal palete.

 

Vabljeni na našo spletno stran!

 

 

Barting d.o.o. | Epal palete, lesena paleta, epal palete dimenzije – povezave do naše spletne strani:
VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
NAHAJATE SE V KATEGORIJI
VPRAŠAJTE NAS
B2BB2C
BARTING, proizvodnja, storitve, inženiring in trgovina d.o.o.
Naslov
Industrijska ulica 4
9220 Lendava - Lendva
Spletna stran
E-pošta
02 5742310
Seznam fraz
epal palete, lesena paleta, epal palete dimenzije
ZEMLJEVID