Kovinska platišča ali aluminjasta platišča za zimo?

Kovinska platiščaStrokovnjaki so še nedavno menili, da so kovinska platišča primerna samo za zimo, aluminijasta pa samo za poletje. Danes so se trendi spremenili, zato vam priporočamo, da si tudi za zimski čas izberete alu platišča. Kovinska platišča so namreč bolj polna in imajo manjše odprtine, ki jih je težje čistiti. Dodatna ovira za čiščenje so tudi plastični okrasni pokrovi. Ko se na notranjosti platišča nabereta strnjena sol in zmrznjen sneg, lahko to privede do tresenja vozila, zaradi česar imamo občutek, kot da platišče ne bi bilo več uravnovešeno. Strnjena umazanija je namreč enakovredna nekaj gramski uteži in počasi uničuje kovinska platišča.

Avto platišča - odvisna od tipa vozila, pogonskega sklopa in tipa motorja

Večinoma so avto platišča odvisna od dovoljenih velikosti, ki jih določi tovarna, v kateri je bilo vozilo izdelano. Velikosti platišč so zapisane na Potrdilu o skladnosti oziroma homologacijskem kartonu in so odvisne od tipa vozila, pogonskega sklopa in tipa motorja oziroma njegove moči. Ko izbirate platišča, bodite pozorni na dva ključna dejavnika: kakovost izdelave in pravilno uporabo avto platišča. Prav tako so pomembna tudi naslednja merila:

  • razmerje vijakov (premer lukenj za vijake in matice): dimenzije platišč se merijo tako, da si zamislimo krog skozi središče lukenj za vijake; ta premer mora ustrezati vozilu;
  • off-set in ET odmik: ta mera označuje oddaljenost od zamišljene sredinske luknje in mesta na vozilu, kamor se platišče montira; pri tem je pomembno, da se s tem ne poruši stabilnosti vozila;
  • sredinska luknja: je premer sredine platišča; najboljša platišča so narejena tako, da nasedejo točno na pesto vozila.


Kovinska platišča - dimenzije platišč | Prodaja platišč na Gume profi

Dimenzije platišč opredelimo s širino, premerom, številom in razmakom lukenj ter z zamikom oziroma ET-jem. Za premer se uporablja oznaka cole/inč (25,4 mm), za širino pa črka J, ki nam pove obliko platišča. Oznaka 4x100 pomeni, da imamo 4 luknje za vijake, navidezni krog, ki bi ga lahko zarisali skozi središče teh štirih vijakov, pa bi imel premer 100 mm. Na ET smo bolj pozorni pri aluminjastih platiščih, pri kovinskih pa odstopanja običajno niso prevelika. Prodaja platišč na spletni strani Gume profi avto centra Jurič zajema tako aluminjasta kot kovinska platišča različnih znamk in proizvajalcev.


Gume profi - Avto Jurič | Kovinska platišča, prodaja platišč, dimenzije platišč, platišča, avto platišča - povezava do naše spletne strani: