Zlati kovanci so najboljša investicija v negotovo prihodnost

Zlati kovanci že dolgo veljajo za investicijsko zlato. Svetovno povpraševanje po njem narašča, njegova vrednost pa izhaja iz zmožnosti menjave, poleg tega je odlična oblika jamstva. V preteklosti se je kot oblika menjave uporabljalo veliko drugega blaga, vendar je ta plemenita kovina ostala najbolj priljubljena zaradi posebnih prednosti, kot so njena trajnost, redkost ter dejstvo, da jo je enostavno prenašati in shraniti.

V zadnjih nekaj letih je bilo investicijsko zlato eno najbolj uspešnih sredstev vlaganja na svetu, ki je uspevalo, medtem ko so druga utrpela velike izgube. Posledično je vedno več ljudi spoznalo, da je nakup zlatih kovancev in palic izjemno pozitiven dodatek k osebnemu naložbenemu portfelju. Najmočnejši razlog, zakaj je temu tako je, da investicijsko zlato s časom ohrani svojo vrednost, zlasti v času gospodarske krize, negotovosti in politične nestabilnosti.

Vlagatelji z njegovim nakupom zaščitijo svoje premoženje, ki velja kot jamstvo za prihodnost. Velja tudi kot zaščita pred inflacijo, saj ponuja številne prednosti, ki jih druge naložbe ne morejo. Z zlatniki in palicami je mogoče zagotoviti popoln nadzor nad lastnim premoženjem in si omogočiti brezčasno zaščito pred finančno krizo. Ohrani se torej bogastvo za prihodnost, pogosto pa se fizična vlaganja prenašajo iz generacije v generacijo.

Zlati kovanci

Zlati kovanci in njihova zgodovina

Zgodovina zlatnikov sega v prvo tisočletje pred našim štetjem in so pomemben arheološki vir zgodovine, saj posredujejo informacije o jeziku, religiji, gospodarskih razmerah, vladarjih, ki so jih dali kovati ter mnoge druge. Najprej so bili izdelani iz ostankov kovin (kovani), kasneje pa so jih Kitajci začeli vlivati. Najzgodnejši primerki, ki so jih našli, so bili globoko zakopani pod Artemidinim templjem v starem grškem mestu Efezu in segajo v osmo stoletje pred našim štetjem, vendar je trajalo še kar nekaj časa, da so jih začeli uporabljati za trgovanje.

ZLATI KOVANCI

Večina zlatnikov izdelanih po letu 1800 vsebuje od 90 do 92 odstotkov 22 karatnega, tisti izdelani danes pa so najpogosteje iz čistega zlata. Mednje sodijo Ameriški bizon, kanadski javorjev list, kitajska panda in dunajski filharmoniki, ki jih lahko v različnih gramažah najdete tudi v naši ponudbi, legirani zlati kovanci, kot so južnoafriški Krugerrand, avstrijski dukat in ameriški orel, pa imajo nekje 91,7 odstotkov mase zlata, preostanek pa sta baker in srebro.

Investicijsko zlato se kot menjalno sredstvo uporablja iz številnih razlogov. Med drugim ima majhen razpon med nakupno in prodajno ceno, prav tako se ponaša z visokim razmerjem med vrednostjo in težo, mogoče ga je pretopiti in ponovno uporabiti, ga razdeliti na manjše ali večje enote (palice), brez da bi se pri tem uničila njegova vrednost. Poleg tega je njegova gostota večja kot pri večini drugih kovin, zato je težko izdelati ponaredke, material pa je izjemno kemično nereaktiven – ne potemni in je odporen proti koroziji.

Nakup zlatih kovancev

Nakup zlatih kovancev – katere izbrati?

Se odločate za nakup zlatih kovancev, pa ne veste katere bi izbrali? V podjetju EKO zlato d. o. o., vam nudimo pestro ponudbo primerkov iz različnih koncev sveta, ki bodo ohranili vrednost vašega denarja. Njihova cena je odvisna od različnih dejavnikov, najpogosteje pa jo določajo ponudba in povpraševanje, starost in redkost ter čistina materiala. Najbolje je da je ta 900/1000, kar se določi z SRF in kislinskim pregledom. Seveda je tako kot pri drugih stvareh cena višja, če je primerkov malo, manj kot jih je več je posamezni zlatnik vreden, pomembno pa je tudi kakšna je njegova zgodovinska vrednost.

Dunajski filharmoniki so daleč najbolj razširjeni zlatniki, ki so v obtoku v Evropi. So tudi med najbolj prodajanimi v svetovnem merilu (od februarja 2008, je izdelujejo tudi njihovo srebrno različico, od februarja 2016 pa platinasto). Kujejo jih izključno v avstrijski kovnici na Dunaju. Motiv se ne spreminja, spreminja se le letnica. Od prvega kovanja, pa vse do danes so na eni strani prikazani instrumenti znamenitega dunajskega orkestra (rog, fagot, harfa, dve violini in dve violi ter violončelo v sredini), na drugi strani pa so orgle, ki stojijo v Zlati dvorani dunajskega Musikvereina. Motiv je izdelal glavni graver avstrijske kovnice – Thomas Pesendorfer.

Če se odločate za nakup zlatih kovancev, bodo morda pravi za vas Ameriški orli, uradni zlati kovanci Združenih držav Amerike, katere je kovnica prvič izdelala 1986. Po zakonu mora biti material iz ameriških najdišč, dodana pa sta jim kanček srebra in bakra, da so bolj odporni proti obrabi. Njihova prodaja je delno namenjena odplačevanju državnega dolga. Vsebujejo gravuro Lady Liberty s plapolajočimi lasmi, ki v desni roki drži baklo, v levi pa oljčno vejico, drugo stran pa krasi plemeniti samec ameriškega orla.

Zlati kovanciNakup zlatih kovancev

Pri nakupu zlatih kovancev so vam na voljo tudi drugi motivi

Južnoafriški Krugerrand je zgodovinsko najbolje prodajani naložbeni primerek, ki so ga začeli kovati v letu 1967. Na njem je upodobljen takratni predsednik Paul Kruger, druga stran pa je gravirana s nacionalnim simbolom - skokonogo gazelo springbok.

Kanadski javorjev list je proizvod kanadske Kraljeve kovnice in je eden izmed najčistejših zlatih kovancev na svetu. Na njem sta upodobljena kraljica Elizabeta II. na eni in javorjev list na drugi strani. Ta je znan po izjemno natančni izdelavi in letnici izdaje, ki je vidna le s pomočjo povečave.

V ponudbi lahko najdete tudi kitajsko pando, ameriškega bizona in avstrijski dukat ter veliko ponudbo različnih gramaž zlatih palic.

Investicijsko zlatoInvesticijsko zlato