Zlati kovanci so odličen način varčevanja in lepo darilo

Zlati kovanci se na trgu pojavljajo že tisočletja. Uporabljali so jih že stari Rimljani, a so se bolj razširili šele v srednjem veku, ko so jih začeli uporabljati za plačevanje blaga in storitev. Danes se z njimi trguje na drugačen način – kupujejo jih predvsem investitorji, saj njihova cena skozi desetletja narašča.

Zlati kovanciZlatniki cena

Zlatniki cena

Ste že kdaj premišljevali o nakupu zlatnikov? Cena ni tako visoka, kot se morda zdi na prvi pogled. Odvisna je od več dejavnikov.

  • Čistina
    Pri nakupu se moramo najprej pozanimati o čistini zlata. Kovanci morajo biti čistine vsaj 900/1000, kar pa lahko zlahka določimo s pomočjo kislinskega in XRF pregleda.
  • Povpraševanje in ponudba
    Tako kot drugod v ekonomiji, povpraševanje in ponudba vplivata tudi na vrednost zlatnikov. Cena je višja, če je povpraševanje visoko, medtem ko ravno obratno velja za ponudbo – manj kot jih bo na trgu, višja bo cena. Povpraševanje in ponudba oblikujeta borzno ceno, katero prodajalci zlatih kovancev ves čas spremljajo.
  • Starost & redkost
    Zelo pomemben dejavnik je prav tako starost kovanca – starejši kot je (le-teh ni veliko), več je vreden, kar pomeni, da bo cena ustrezno višja. Zgodovinska vrednost in s tem povezana redkost ima pri kovancih pomembno vlogo.

Zlatnik za darilo

Ste vedeli, da lahko kupite zlatnik za darilo?

Čeprav se o zlatu največkrat govori v povezavi z naložbami, pa so kovanci odlično darilo za rojstni dan, obletnico, ob rojstvu itd. Vsi smo se že kdaj znašli v zagati, ko nismo vedeli, kaj nekomu pokloniti za rojstni dan. Slavljencu ali slavljenki običajno ne želimo kupiti nekaj neosebnega, a obenem nimamo idej, kaj bi ji/mu bilo najbolj všeč.

Zlatnik za darilo je super rešitev, saj so na voljo zelo različni motivi. Če so obdarovancu ali obdarovanki všeč živali, se lahko odločimo za motiv kitajske pande ali ameriškega bizona, če rad/a potuje je super izbira motiv kanadskega lista in podobno. Lep motiv se najde prav za vsakega.

zlatnik za darilo

To pa ni edina prednost tovrstnega zlatnika. Za darilo moramo izbrati nekaj, na kar obdarovanec ne bo še isti dan pozabil. Ker njihova vrednost skozi leta počasi narašča, ga lahko obdarovanec zlahka proda, ko bo potreboval denar. Tako ga ne bo odložil na neko polico, na kateri se bo nabiral prah, temveč ga bo previdno shranil.

Vas zanima, koliko so danes vredni zlatniki Cena je objavljena na spletnih straneh kovcev in prodajalcev, zato se ne bojte, da bi za zlatnik za darilo odšteli celo bogastvo. Ker jih je mogoče kupiti že za manj kot 100 €, si jih lahko privošči prav vsak.

Zlatniki cena

Zakaj so zlati kovanci varna investicija?

Kot že omenjeno, cena zlata skozi leta počasi narašča. Seveda stalno prihaja do nihanj, a če si ogledamo trend na dolgi rok, lahko opazimo stalno naraščanje. V povprečju njegova vrednost že desetletja vsako leto naraste za kar 8 %, kar je res ogromno. V primerjavi z raznimi kriptovalutami, o katerih se vedno več govori, je tako varnejša investicija. Z njim se trguje že tisočletja, medtem ko so kriptovalute na trgu le nekaj let.

Če bi radi svoje premoženje najbolje zavarovali, je zagotovo najbolj sigurna rešitev nakup zlatnikov. Cena bo v najslabšem primeru ostala ista, kar pomeni, da vrednost vašega premoženja ne bo padla. To za varčevanje na bančnem računu, v gotovini in raznih skladih ne velja.

Zlati kovanci in palice

Kje hraniti zlate kovance?

Marsikdo ne zaupa bančnim in drugim finančnim institucijam, zato raje hrani svoje premoženje kar doma. Zlati kovanci so ravno iz tega razloga odlična naložba, saj obstajajo v fizični obliki, tako da jih imamo ves čas pod nadzorom.

Ni nam stalno potrebno preverjati stanja na raznih bančnih računih in platformah za kriptovalute, saj so 24 ur na dan na varnem v domačem sefu. Priporočamo vam sicer. da je le-ta dobro skrit in pritrjen na zanesljiv in varen način. Če sefa nimate, je mogoča hramba tudi v najetem sefu, kar pa je dodaten strošek.

Zlatnik za darilo

Jih lahko prodam kadarkoli?

Seveda. Likvidnost je pomembna prednost tovrstne naložbe. Plemenite kovine je enostavno kupiti in prodati, saj so priznane po vsem svetu. Pomembno je le, da ves čas spremljate borzno ceno ter se odločite za nakup, ko je le-ta najnižja, ali prodajo, ko je le-ta najvišja.

Pred nakupom je morda dobro, da se malce podučite o samem trgovanju, saj boste s poznavanjem tržnih razmer zagotovo bolje ohranjali vrednost svojega premoženja. Trgovanje z zlatimi kovanci je sicer zelo enostavno in transparentno, saj zanj ne potrebujete finančnih strokovnjakov.