Kraški brinjevec in brinovo olje - turistična kmetija pri Filetu


Kraški brinjevec, brinovo olje in kmečki turizem pri Filetu

Kraški brinjevec in brinovo olje turistična kmetija pri Filetu združuje z ostalo ponudbo. Smo mnenja, da žganje kot sta brinjevec in slivovec predstavljata dopolnitev ponujenega doživetja, ki mu delata družbo tudi brinovo olje oziroma eterično olje.

Turistična kmetija pri Filetu vam tako ponuja:

  • Žganje - Kraški brinjevec (brinjevec) in Brkinski slivovec (slivovec)
  • Brinovo olje oziroma eterično olje iz brina
  • Prenočišča
  • Tečaji jahanja
  • Izleti
  • Domačo hrano


Kraški brinjevec in brinovo olje

Kraški brinjevec je edinstveno žganje pridobljeno iz brinovih jagod, katere nabirmo na področju Krasa in Brkinov. Brinjevec, ki ga kuha gospodar naturistični kmetiji pri Filetu krasi tudi posebna geografska označba zaščiteno geografsko poreklo. Iz brinovih jagod pa lahko ustvarimo tudi druge produkte kot sta brinovo olje oziroma brinovo eterično olje. Brinjevec je tako kot tudi brkinski slivovec edinstveno domače žganje.

Brkinski slivovec, kraški brinjevecBrinovo olje oziroma eterično olje iz brina

Brinovo olje oziroma eterično olje danes uporabljamo v aromaterapiji. Eterično olje-brinovo olje se pridobiva iz brinovih jagod pri prvi destilaviji drozge. Brinovo olje oziroma eterično olje iz jagod se uporablja za vnetja, bolečine v mišicah, motnjah povezanih s stresom in podobno. Brinovo olje oziroma eterično olje pa se lahko uporablja predvsem kot pomoč pri dihalnih infekcijah, želodčnih težavah, prebavnih motnjah,.... Tako lahko vidimo, da je brin uporaben tako za žganje - kraški brinjevec in za lajšanje zdravstvenih težav kot brinovo olje oziroma eterično olje iz brina.


Kraški brinjevec in brkinski slivovec

Brinjevec, ki je naravno žganje je specialiteta, ki jo ponuja turistična kmetija pri Filetu. Gospodar naše kmetije tako kuha kraški brinjevec in brkinski slivovec. Brkinski slivovec je kakovostno naravno žganje pridelano z destilacijo fermentirane drozge iz avtohtonih sort pridelanih na geografskem območju Brkinov. Brinjevec pa je edinstveno žganje pridelano iz brinovih jagod nabranih na področju Krasa in Brkinov. Kraški brinjevec ponosno nosi označbo zaščiteno geografsko poreklo. Geografsko poreklo je bilo zaščiteno skozi strokovni postopek, ki ga je vodil dr. Stanislav Renčelj. Slivovec in brinjevec predstavljata edinstveno žganje v Sloveniji in izven meja.
Brinjevec, slivovec in razgled na morje vas vabijo, da obiščete turistično kmetijo pri Filetu!


Kraški brinjevec turistična turistična kmetija in kmečki turizem pri Filetu - več: