Brkinski slivovec, ki ga kuha turistična kmetija pri Filetu

Brkinski slivovec, kraški brinjevecDomače žganje in kmečki turizem

Domače žganjebrkinski slivovec kuha turistična kmetija pri Filetu. Kmečki turizem skuša obiskovalcem približati kmečko življenje. Jelušičevi pridelujemo svojo zelenjavo, nudimo vam tudi tečaj jahanja z lipicanci in prenočišča. Poleg ostale ponudbe pa vam ponujamo tudi domače žganje, natančneje žganje, ki ima tudi geografsko poreklo. Slivovec, ki ga kuhamo pri nas se imenuje brkinski slivovec, saj je ta slivovec izdelan le iz avtohtonih sort sliv, ki rastejo v Brkinih. Slivovec oziroma naš brkinski slivovec pa ni edino žganje, ki ga ponujamo. Na voljo vam je tudi kraški brinjevec. Kraški brinjevec je tudi naše domače žganje, ki nosi oznako geografsko poreklo.


Brkinski slivovec, turistična kmetija pri Filetu

Brkinski slivovec je domače žganje, ki ima geografsko poreklo. Žganje kuha turistična kmetija pri Filetu, natančneje to žganje kuha naš gospodar Franc Jelušič. Brkinski slivovec je kakovostno naravno žganje pridelano z destilacijo fermentirane drozge iz avtohtonih sort sliv pridelanih na geografskem območju Brkinov. Za brkinski slivovec velja, da so avtohtone sorte pridelane znotraj območja, ki je določeno z pogoji za to, da žganje pridobi geografsko poreklo. Brkinski slivovec ima svoj Pravilnik o geografski označbi.


Domače žganje - priprava

Domače žganje - brkinski slivovec, je naravno žganje pridelano z destilacijo fermentirane drozge iz avtohtonih sort sliv pridelanih na geografskem območju Brkinov - odtod označba geografsko poreklo. Razgibanost temperatur in sončnega obsevanja sta ključna elementa za razvoj in kakovost plodov in s tem vplivata tudi na domače žganje - brkinski slivovec. Posebnost brkinskih »češp« je v samem razmerju med sladkorjem in kislinami, zato ima tudi sam slivovec - žganje drugačen okus kot ostale žgane pijače.


Brkinski slivovec in kraški brinjevec

Domače žganje je specialiteta, ki jo ponuja turistična kmetija pri Filetu. Gospodar naše kmetije tako kuha brkinski slivovec in kraški brinjevec. Kraški brinjevec je edinstveno žganje pridelano iz brinovih jagod nabranih na področju Krasa in Brkinov. Kraški brinjevec ponosno nosi označbo zaščiteno geografsko poreklo. Geografsko poreklo je bilo zaščiteno skozi strokovni postopek, ki ga je vodil dr. Stanislav Renčelj. Slivovec in brinjevec predstavljata edinstvene žgane pijače v Sloveniji in izven meja.
Domače žganje in kmečki turizem vas vabita!


Brkinski slivovec turistična kmetija in kmečki turizem pri Filetu - več: