Pošlji povpraševanje

Zdravje vratne hrbtenice

Sestava vratne hrbtenice

Vratno hrbtenico sestavlja sedem vretenc in 37 sklepov, ki skupaj z vezmi omogočajo gibanje glave in vratu. Hkrati je njihova vloga tudi zaščita karotidne in vertebralne arterije, hrbtenjače, živčne korenine in podobno. Prva dva vretenca sta malo drugačne oblike kot preostala hrbtenica.

Prvo vretence nosi glavo, zato se imenuje nosač, drugo pa je odgovorno za obračanje glave, zato ga imenujemo okretač. Prav tako je drugačno sedmo vratno vretence, ker ima zelo dolg izrastek. Tega lahko na vratu tudi otipamo.


Zakaj nastane bolečina v zgornjem delu hrbta?

Bolečina v zgornjem delu hrbta je dandanes pogost vzrok za obisk zdravnika. Kar 35% ljudi jo občuti vsaj enkrat v življenju. Najbolj pomemben vzrok, ki je velikokrat spregledan, je slaba drža in ukrivljenost vratu, ki znatno poveča tveganje za poškodbe vratu.

Poškodbe vratne hrbtenice so v večini primerov lažje. Večinoma so prizadete le mišice in vezi, ki se nategnejo. Hujše poškodbe, kot so zlomi vretenc, so sicer redkejše, so pa veliko bolj nevarne, saj povzročajo nestabilnost glave.

Veliko pogostejše kot poškodbe, so degenerativne spremembe vratne hrbtenice. Sodoben način življenja (t.j. pomanjkanje kulturnega prenosa znanj o dobri drži iz generacije na generacijo in pomanjkanje gibalne pestrosti v vsakdanu) močno vpliva na pospešen razvoj degenerativnih sprememb. Te so vidne na medvretenčnih ploščicah, malih sklepih in vretencih.

hernija vratne hrbtenice

Kakšni so vzroki bolečine v zgornjem delu hrbta?

Bolečino v zgornjem delu hrbta lahko povzroča več vrst okvare vratne hrbtenice. Pogoste so predvsem degenerativne spremembe, diskopatije, radikulopatije, mielopatije, vnetja, mišične težave in drugo. Ena najpogostejših je hernija vratne hrbtenice.

Hernija nastane zaradi izgube tekočine iz ogrodja medvretenčne ploščice in razpoke oziroma poškodbe vezivne ovojnice diska. Posledično začne jedro medvretenčne ploščice polzeti navzven in lahko pritisne na katerokoli bližjo strukturo. Hernija lahko pritisne na živčevje, ki oživčuje roki ali celo na hrbtenjačo. Hernija vodi tudi do sesedanja hrbtenice in vsekakor do bolečin.

bolečina v zgornjem delu hrbta

Znaki in simptomi sprememb vratne hrbtenice

Bolečine v vratu bolniki pogosto opisujejo kot topo, ki se ojača ob zasuku glave. Lahko širi tudi v rame in naprej v prste. Lahko je tudi ostra in zbadajoča. V nekaterih primerih se lahko pojavi tudi mravljinčenje ali otopelost rok, pojavijo se lahko bolečine ali nepravilnosti v delovanju organov. Vse je odvisno od nivoja okvare in vključenih živcev, ki izhajajo iz tega predela.

Bolečini v zgornjem delu hrbta se lahko pridružijo tudi ostali simptomi, kot so vrtoglavica, zamegljen ali dvojni vid, piskanje ali šumenje v ušesih, otečeno grlo, boleči oziroma občutljivi zobje, motnje ritma srca in dihanja. Vse te bolečine lahko zelo hitro popustijo, ko vratno hrbtenico vzravnamo in se naučimo dobre drže vratu: https://sabinablumauer.si/vrat-ki-boli-obstaja-resitev/

Bolečina v zatilju

Nekaj najpogostejših težav, ki se pojavljajo v vratni hrbtenici so bolečina v zatilju in akutni tortikolis, v vratu, rami in roki. Do bolečine v zatilju pride zaradi pritiska hernije na drugi vratni živec, ki poteka med prvim in drugim vretencem. V tem primeru dejansko ne gre za pravo hernijo vratne hrbtenice, saj med prvim in drugim ni medvretenčne ploščice. Živec se dejansko zagozdi med obema vretencema. Kot posledica se pojavi bolečina v zatilju in prisilen položaj glave.

Bolečina v vratu, rami in roki

Bolečine v zgornjem delu hrbta so veliko pogostejše kot v zatilju. Te so posledica slabe drže vratu, dviganja brade, potiskanje glave naprej in navzdol. Marsikdo bi za težave krivil sodoben način življenja, v katerem je premajhna pestrost gibanja, veliko sedenja na slab način in veliko pisarniškega dela. Zaradi slabe drže, ki je pogosto tesno povezana s sabo držo medeničnega obroča, pride do določenih sprememb med vretenci.

Najpogostejše spremembe vratne hrbtenice nastanejo med 5 in 6 ter med 6 in 7 vretencem. Ker posledično pride do sesedanja hrbtenice, se poleg bolečine v zgornjem delu hrbta, lahko pojavi tudi mravljinčenje v rokah, nespretnost prstov in nepravilna občutljivost v rokah. Mnogo bolnikov pove tudi, da imajo občutek otekanja rok in mravljinčaste roke predvsem ponoči.


Zdravje vratne hrbtenice lahko zagotovimo sami

Namesto vaj najprej vrat dobro poravnajte tekom dneva in noči. Glavo rahlo potegnite nazaj nad linijo hrbtenice (kot želva, ki skrije glavo nazaj v oklep). Nato pa rahlo spremenite naklon glave, tako da pogled usmerite malo navzdol. To je položaj, v katerega se lahko vedno znova vračate. Video prikaz dobre postavitve glave z nekaj dodatnih podpornih praktičnih vaj pa si lahko ogledate tukaj: https://youtu.be/MwpzHQp3Kb8

vretenca hrbtenice