Laserska terapija: terapija, ki z aparati odpravlja raznolike težave


Laserska terapija ali laserska fizioterapija je nepogrešljiva oblika zdravljenja v fizioterapevtskih klinikah. Različni aparati za lasersko terapijo omogočajo različne oblike zdravljenja. Sicer pa gre za priznano metodo, ki jo uporabljamo pri rehabilitaciji po raznih poškodbah in pri drugih stanjih. Pomaga tudi pri odpravljanju bolečin in vnetij.

Laserska terapija

Laserska fizioterapija deluje s pomočjo žarkov

Laserska terapija oz. laserska fizioterapija je metoda, pri kateri fizioterapevti uporabljajo različne terapevtske aparate, ki delujejo z raznolikimi žarki. Ti lahko delujejo kontinuirano ali pulzno, za svoje delovanje pa vedno uporabljajo elektromagnetno valovanje. Vsaka od vrst delovanja je primerna za različne oblike obolenj in težav.

Na področju laserske terapije je tehnologija izredno napredovala. Danes poznamo aparate za lasersko terapijo, ki lahko z žarki prodrejo tudi do 10 cm pod kožo. Na takšen način lahko dosežejo praktično vse dele telesa, ki jih obravnavamo pri fizioterapiji. Terapija zato ni primerna le za zdravljenje simptomov obolenj, poškodb in drugih težav, temveč odpravlja vzroke, zaradi katerih je v prvi vrsti sploh prišlo do bolečine. Laserska terapija tako deluje protivnetno, protibolečinsko in celo zmanjšuje otekline.


Laserska terapija je primerna za odpravljanje raznolikih težav

Zaradi svoje učinkovitosti in tehnološke naprednosti, je laserska fizioterapija izredno učinkovita terapija z aparati, ki odpravlja raznolike težave.

  • Odpravlja akutne travme in akutna bolečinska stanja.
  • Ker deluje protivnetno, odpravlja tako kronična kot splošna vnetja.
  • Odpravlja raznolike bolečine. Med drugim v hrbtenici, vratu, ramah, komolcu in drugih sklepih ter okončinah.
  • Pomaga takrat, ko se natrgajo mišice in tetive.
  • Pozitivno vpliva na kronične in posamezne degenerativne spremembe.
  • Pomaga pri kalcinaciji mehkih tkiv in trnu v petah.
  • Z njo si lahko pomagamo pri miofascialnih bolečih točkah.
  • Odpravlja športne poškodbe in pospešuje njihovo zdravljenje.
  • Pomaga pri poškodbah mišično-skeletnega sistema in vnetju sklepov.
  • Zdravi preležanine.

Laserska terapija je poleg tega primerna še za odpravljanje številnih drugih težav.

Fizioterapija z laserjem

Aparati za lasersko terapijo so tako raznoliki kot terapije same

Tako kot poznamo raznolike težave, poznamo tudi raznolike aparate za lasersko terapijo, ki le-te odpravljajo. Ti delujejo po različnih principih in z različnimi žarki. V podjetju Manet vam bodo z veseljem pomagali najti pravega in vam predstavili vse njihove prednosti.

Ker tehnologija na področju laserske terapije tako napreduje, že nekaj časa obstajajo tudi aparati za lasersko terapijo, ki izvajajo posebne vrste terapije, kot sta MLS laser in laser za HILT terapijo. Aparati za tovrstne oblike laserske fizioterapije so izredno uporabni za klinike, bolnišnice in zasebne fizioterapevte, mogoče jih je dobiti v različnih oblikah.


Ponujajo tudi vrhunske masažne mize za izvajanje terapij.


MLS laser je laser, ki deluje z žarkoma na dveh valovnih dolžinah

MLS laser se od drugih aparatov za lasersko terapijo razlikuje po tem, da deluje v dveh frekvenčnih območjih hkrati in ju med seboj celo sinhronizira.

En žarek deluje na valovni dolžini 808 nm in deluje kontinuirano. Ta je odgovoren za protivnetno delovanje, poskrbi tudi za manjšanje morebitne otekline. Drugi žarek deluje na valovni dolžini 905 nm, njegovo delovanje pa je pulzno. Z njim vpliva na zmanjševanje bolečine.

MLS laser oba žarka sinhronizira, s tem pa obema poveča tudi moč in učinkovitost, saj omogoča, da prodreta zelo globoko v tkivo. MLS terapija je tako precej krajša od klasične laserske terapije in običajno traja le nekaj minut. Učinek je večji, ob enem hkrati pa se tudi pozna mnogo dlje.

MLS laser je učinkovit pri odpravljanju in zdravljenju poškodb, odpravlja hematome, pozitivno vpliva tudi na težave, ki se lahko pojavijo na koži. Zdravi namreč rane, različne herpese, lezije in akne. Pomaga celo pri opeklinah. Zagotovo pa učinkovito odpravlja različne bolečine.

Laserska terapija ni boleča, niti invazivna, med njo pa morajo pacienti nositi zaščitna očala. Primerna je za osebe različnih starosti in se uporablja za pomoč pri številnih težavah, ki se jih rešuje v okviru fizioterapije.


MLS laser


HILT terapija: aparat deluje še pri večji moči, kot sicer

HILT terapija – aparat, ki ga zanjo uporabljamo, uporablja izredno visoko moč; 1-3 kW, kar je mnogo več, kot drugi aparati za lasersko terapijo. Deluje na specifični valovni dolžini – 1064 nm, zaradi česar lahko žarki prodrejo izredno globoko v telesno tkivo. Kljub temu, da je njegova moč izredno velika, je aparat za terapijo zelo varen in medtem, ko zdravi določeno področje na telesu, ob tem ne obremenjuje okoliških tkiv.

Aparat za lasersko terapijo deluje tako, da impulzi delujejo zelo kratek čas, vendar pri ekstremno visokih vrednostih, intervali med posameznimi impulzi pa so zelo dolgi.


MLS in HILT skupaj?

HILT terapija

MLS laser in HILT laser ob enem? Zakaj pa ne! V podjetju Manet lahko dobite edinstven, visoko kakovosten aparat za lasersko terapijo, ki omogoča tako MLS kot HILT terapijo.

S takšnim aparatom je mogoče izvajati izredno raznolike laserske terapije in odpravljati zelo različne težave, ki se pojavijo v in na telesu. Naprava namreč deluje na različnih nivojih in za svoje delovanje uporablja različno intenziteto ter različne žarke.

Kljub temu je izredno varna in poskrbi, da navzlic intenzivnosti in raznolikosti laserskih fizioterapij, med procesom pri pacientih ne pride do poškodb tkiva. Nasprotno, učinkovito odpravlja bolečine in vnetja ter deluje tudi na drugih področjih.