Kakovostno prezračevanje – učinkovito, enostavno in varčno

Kakovostno prezračevanje je danes izjemno pomembno iz mnogo razlogov, od katerih je odvisno tako zdravje ljudi, kot funkcionalnost, energetska učinkovitost in produktivnost. Kakovostno prezračevanje igra ključno vlogo predvsem v zaprtih prostorih, saj mora zagotavljati svež zrak, vzdrževati ustrezne temperature, odvajati onesnaževalce in uravnavati vlažnost.

Kot vedno moramo na prvo mesto postaviti zdravje stanovalcev ali zaposlenih v podjetjih. Prostori s slabim zrakom lahko postanejo gojišče škodljivih plinov in snovi (ogljikov dioksid, prah, plesen, virusi, bakterije…). Vdihavanje takšnega zraka, lahko zelo hitro povzroči najrazličnejše zdravstvene težave, vključno z bronhitisom, astmo, alergijami in drugimi bolezni dihal, ali stanje obolelih poslabša. Kakovostno prezračevanje poskrbi, da se znižuje njihova koncentracija, kar vodi v ohranjanje in izboljšanje zdravja stanovalcev gospodinjstev in zaposlenih v podjetjih.

Regulacija vlage v prostorih je še eden od razlogov, zakaj je kakovostno prezračevanje nujno. Udobna klima, ki jo nudijo rekuperatorji Hansen, je odličen pogoj za bivanje in opravljanje dela, saj odstranijo občutek zatohlosti in posledično nelagodja, ki ga povzročajo kopičenje ogljikovega dioksida in drugi onesnaževalci zraka. K boljšemu počutju in produktivnosti, odlično pripomore prezračevanje z rekuperacijo, ki poskrbi tako za regulacijo vlage v prostorih, kot za uravnavanje temperature.

Kakovostno prezračevanje

Minimalne toplotne izgube z rekuperatorji Hansen

Prezračevalni sistemi Hansen so sistemi za decentralizirano prezračevanje novih in starejših hiš, delujejo na podlagi rekuperacije toplote. Omogočajo tudi regulacijo vlage v prostorih. Primerni so za novogradnje, kakor tudi za obnovljene objekte. Lahko jih vgradimo v vse prostore stanovanja, v pisarne, našli jih boste v zdravstvenih ambulantah, lekarnah in predvsem v novih modernih stavbah, katerih okna ne dopuščajo odpiranja.

Prezračevanje hiše s Hansen prezračevalnim sistemom zagotavlja kakovostno prezračevanje, ob tem pa še regulacijo vlage v prostorih in minimalno izgubo toplote pri zaprtem oknu. Deluje namreč na izmenjavi toplote, ki jo rekuperator odvzame iztrošenemu zraku, ki ga odvaja na prosto in z njo ogreje svežega, ki v notranjost vstopa. Pri procesu se umazan iz čist zrak ne mešata, kar je izjemno pomembno.

Za primer lahko damo tudi zračenje pozimi, ko je zaradi velike količine smoga, po zračenju zrak v notranjosti še slabši kot je bil pred njim. Kaj takšnega se pri sodobnih prezračevalnih sistemih ne dogaja.

Čeprav se zdi, da za kakovostno prezračevanje rekuperator porabi veliko energije, temu ni tako. Je namreč ključen za energetsko učinkovitost objektov. Zaradi njegove prilagojene zasnove se zmanjša potreba po ogrevanju in ohlajanju, saj izkoristi naravni tok zraka za izmenjavo toplote. Poskrbi torej za minimalne toplotne izgube in pomembno prispeva k znižanju stroškov za ogrevanje in ohlajanje.

Minimalne toplotne izgube

Kako delujejo rekuperatorji Hansen

  • Sočasno dovajajo in odvajajo zrak (enakotlačno prezračevanje; nastavitev po želji uporabnika, ali nastavitev na določeno časovno obdobje)
  • samo dovajanje zraka (nadtlačno prezračevanje)
  • samo odvajanje zraka iz prostora (podtlačno prezračevanje).

Poleg kakovostnega zračenja, preprečujejo vstop insektov in hrupa v notranjost. Prezračevalni sistemi Hansen so enostaven za montažo in uporabo in so daljinsko vodeni. Eno izmed najpomembnejši dejstev, ki ga moramo izpostaviti je, da prezračevalni sistemi dosegajo izjemno velik prihranek energije z rekuperacijo toplote med 65 % do 90 %, torej minimalne toplotne izgube.

So idealna izbira za obstoječe stavbe, kjer se menjuje stavbno pohištvo z novim, ki kot vemo izjemno zapre prostore. Ker so nova okna tesna, je nujno poskrbeti za ustrezno zračenje in na ta način regulacijo vlage v prostorih.

Regulacija vlage v prostorih

Regulacija vlage v prostorih z rekuperatorji Hansen

Modeli Hansen PRO omogočajo visokokakovostno prezračevanje. Z njimi je mogoče odpraviti plesen, zadrževanje vlage in zatohel vonj. PRO linija je izdelana iz 15 cm keramičnega izmenjevalnika toplote, ki se ponaša s tihim delovanjem, senzorjem vlage ter enostavno montažo in vzdrževanjem.

KAKOVOSTNO PREZRAČEVANJE

Tudi modeli Hansen ECO so odlični prezračevalni sistemi, ki poskrbijo za svežino v notranjosti objektov in minimalne toplotne izgube, omogočajo enostavno upravljanje, imajo dolgo življenjsko dobo, znižajo stroške ogrevanja in ohlajanja prostorov ter so odlični za ljudi, ki imajo težave z dihali.

Oglejte si ponudbo podjetja Tersus d. o. o. in jih pokličite za dodatne informacije. Njihovi strokovnjaki si bodo z veseljem vzeli čas in vam svetovali.

Kakovostno prezračevanje

vir: https://hansen.si/