Nizki pohodni čevlji

Nizki pohodni čevlji za gibljivost in udobje ter visoki za večjo zaščito gležnja

Nizki pohodni čevlji so vse bolj popularni. Če se je včasih, ko smo odrinili v hribe, zdelo, da lahko v veliki večini srečamo samo pohodnike z visokimi pohodnimi čevlji, je danes povsem drugače. Nizki pohodni čevlji ponujajo veliko večjo gibljivost, zaradi razvoja materialov in tehnologije pa zagotavljajo tudi visoko mero opore in varnosti.

Nizki pohodni čevlji

Zakaj se odločiti za nizke pohodne čevlje in v čem se razlikujejo od visokih pohodnih čevljev?

Kljub vsemu lahko še vedno trdimo, da obstaja več različnih mnenj o obutvi za pohodništvo. Nekateri bodo vztrajali, da so edina varna možnost robustni, visoki pohodni čevlji, ki so na videz odporni skoraj na vse. Nedvomno visoki pohodni čevlji ponujajo vrhunsko zaščito gležnja, ki jo lahko na zahtevnih terenih pri nizkih pohodnih čevljih morda pogrešamo.

Kljub vsemu pa so nizki pohodni čevlji lažji, ponujajo pa nam tudi več možnosti prostega gibanja. Nizki pohodni čevelj bo zagotovil največji možen obseg gibanja med pohodništvom, vendar bo pustil naš gleženj izpostavljen možnosti zvina ter najmanj različnim vremenskim vplivom. Slednje je lahko v mokrem vremenu precej neprijetno.

Trail nizki pohodni čevlji so trenutno med najbolj priljubljenimi

Med najbolj priljubljene nizke pohodne čevlje zagotovo sodijo trail pohodni čevlji, ki so navadno izdelani iz mešanice sintetičnih, lahkih materialov, ki omogočajo upogibanje in enostavnost gibanja.

Visoki pohodni čevlji

Kako se z visokimi pohodnimi čevlji primerjajo tisti srednje visoki?

Kompromis med nizkimi pohodnimi čevlji in visokimi pohodnimi čevlji ponujajo srednje visoki pohodni čevlji. Običajno segajo tik nad gležnje, kar zagotavlja večjo zaščito pred vremenskimi vplivi in varuje vaše gležnje pred urezninami ali odrgninami. Običajno so narejeni tudi iz hibrida usnja in gume.

Na splošno so bolj čvrsti kot trail nizki pohodni čevlji, vendar ponujajo precej večjo prilagodljivost kot visoki pohodni čevlji. Pogosto zagotavljajo podobno vodoodpornost kot višji pohodni čevlji ali celo zimski pohodni čevlji, vendar z večjo svobodo gibanja.

Na kaj vse pomisliti, ko se odločamo za nakup nizkih ali visokih zimskih pohodnih čevljev?

Ko se odločamo za nakup nizkih pohodnih čevljev ali visokih pohodnih čevljev moramo imeti v mislih tri bistvene dejavnike.

  • Stabilnost: čevlji morajo imeti uravnotežen in varen oprijem v celotnem območju gibanja.
  • Fleksibilnost: omogočati morajo dobro stopnjo prilagodljivosti podplata, ki zagotavlja udobno gibanje.
  • Udobje: biti morajo oblikovani tako, da se tesno prilagajajo stopalom, (tesno prileganje na peti in sredini stopala, z dovolj prostora v sprednjem delu) saj slednje omogoča varno gibanje tudi po nekoliko zahtevnejših terenih.

Pohodniški čevlji moški

Nekaj več pozornosti moramo nameniti nakupu zimskih pohodnih čevljev

Še posebej pozorni moramo biti, če se odločimo za nakup zimskih pohodnih čevljev. Zimski pohodni čevlji morajo biti izolirani in nepremočljivi. Tako bomo namreč tudi v slabšem in predvsem v bolj mokrem vremenu poskrbeli, da so naše noge na toplem, suhem in na varnem.

Seveda morajo biti tudi zimski pohodni čevlji udobni, da jih lahko nosimo skozi ves dan. Nujno je, da imajo zimski pohodni čevlji možnost nastavka za dereze, ki jih bomo v primeru snega nujno potrebovali. Medtem ko se količina izolacije, ki jo potrebujete, razlikuje glede na razdaljo in temperature, po katerih hodite ali krpljate, so zimski pohodni čevlji z neodstranljivo sintetično notranjostjo najlažji in zato največkrat tudi najudobnejši za pohod. Zimski pohodni čevlji iz sintetičnih materialov so tudi lažji in bolj vodoodbojni kot usnjeni visoki pohodni čevlji.

Zimski pohodni čevlji

Pohodniški čevlji moški največkrat posegajo po enobarvnih kombinacijah

V spletni trgovini Harvey.si vam ponujamo pestro izbiro različnih pohodnih čevljev - vse od nizkih pohodnih čevljev, pa tudi tistih srednje visokih in visokih pohodniški čevljev. Pohodniški čevlji moški so običajno v nekoliko temnejših barvah, dekleta pa si rada umislijo tudi tiste, nekoliko bolj barvite.