Kvalitetna izdelava internetnih strani

Kako poteka izdelava spletne strani?

Izdelava spletnih strani je bila včasih nekaj, česar so se lotevali samo najbolj izkušeni programerji z znanjem programskih jezikov, od HTML-ja do CSS-ja in Javascript-a. Stran je bilo potrebno zgraditi popolnoma iz ničesar, z golim pisanjem kode. Ti časi so za vedno minili in danes lahko svojo stran naredi prav vsak. Za to ni potrebno imeti nobenih posebnih izkušenj, le internetno povezavo in nekaj časa. S pomočjo CMS-jev so oblikovanje, izdelava in posodabljanje vsebin preprosti tudi za najbolj tehnično nevešče uporabnike. CMS, tudi content management system ali urejevalnik vsebin, omogoča dodajanje in spreminjanje besedila, slik in drugih elementov na strani, in to brez poznavanja kode. Datoteke s kodo nam ni treba niti odpreti! Urejevalniki, ki nam te storitve omogočajo, so recimo WordPress, SquareSpace, Weebly in drugi.

Izdelava internetnih strani

Zakaj zaupati izdelavo strokovnjakom?

Glede na povedano bi pričakovali, da se izdelovalcev in grafičnih oblikovalcev spletnih strani sploh ne potrebuje več. Če imamo urejevalnike, ki nam zastonj ali za majhne vsote ponujajo preprosto in samostojno izdelavo internetne strani, zakaj je ne bi naredili kar sami? Zakaj bi to delo prepustili komu drugemu in mu za to še plačali? Res je, da lahko spletno stran postavimo sami, a tukaj ostaja v zraku veliko vprašanje kvalitete.

Če smo le ljubiteljski blogerji, nam bo naša doma izdelana internetna stran povsem dovolj. V kolikor pa si želimo v digitalnem okolju predstaviti svoje podjetje ali uspešno voditi e-trgovino, absolutno potrebujemo pomoč strokovnjakov. Dejstvo je, da še nikoli ni obstajalo tako veliko povpraševanje po kakovostnih spletnih storitvah kot obstaja danes, in to z dobrim razlogom. Splet hitro raste in se razvija. Predstavlja izjemno močno tržno priložnost, ki jo je potrebno izkoristiti. To pa je mogoče le s pregledno, kvalitetno narejeno internetno stranjo. Ta predstavlja ključ do uspešnega spletnega poslovanja!

Strokovnjaki s področja spletnega oblikovanja imajo na tem področju leta izkušenj in posledično dobro vedo, kako obiskovalcem zagotoviti odlično uporabniško izkušnjo. Vedo tudi, kaj je obiskovalcem na internetnih straneh všeč in kaj jih odbija. Na podlagi svojih znanj in želj naročnika poskrbijo za kvaliteten dizajn, premišljeno strukturo, dobro optimizirane vsebine in aktivacijo drugih funkcij kot so konktaktni obrazci in možnost iskanja.

Stopite v kontakt s podjetjem VSI.SI!

Kakšen je proces izdelave strani?

Odgovor se razlikuje glede na to, ali se odločamo za prenovo obstoječe strani ali za izdelavo popolnoma nove. Če gre za slednje, je potrebno najprej določiti ime domene in vrsto gostovanja ter primeren urejevalnik. Ena izmed najbolj priljubljenih izbir je WordPress, sicer pa poznamo še druge: Drupal, Business Catalyst, Magento … V kolikor se odločamo za spletno trgovino, sta primerni izbiri WooCommerce ali Magento.

Večinoma ti urejevalniki ponujajo že vnaprej pripravljene dizajne oziroma teme, ki se jih lahko naknadno prilagodi. Tu je potrebno tesno sodelovanje izdelovalca strani in naročnika, saj se le na tak način uskladijo želje in pričakovanja ter se zagotovi kar najboljši končni izdelek. Na tej stopnji je potrebno paziti na veliko majhnih detajlov, recimo na izbiro ustrezne barvne palete in (po želji) ustvarjanje novega logotipa podjetja. V kolikor ima podjetje že jasno začrtan slog in vizijo, kateri bi želeli slediti tudi v prihodnosti, se to pri oblikovanju upošteva. V nasprotnem primeru se v dogovoru s podjetjem odloči za novo barvno paleto.

Če se odločamo za prenovo, moramo poskrbeti tudi za varen prenos vseh obstoječih vsebin, lahko pa v sodelovanju s tekstopisci poskrbimo za izdelavo novih, posebej optimiziranih za doseganje kar najboljših pozicij na Googlu. Tako spletni strani zagotovimo tudi obisk in potencialne stranke – sam lep videz namreč ni dovolj. Pomembno je, da je stran funkcionalna, kupce pritegne in jih prelevi iz potencialnih v dejanske.

Izdelava spletnih strani

Kako naprej?

V praksi se velikokrat uporablja A/B testiranje, kjer primerjamo uporabo stare in novo izdelane internetne strani. To je koristno predvsem za večja podjetja in uspešne spletne trgovine, ki dnevno dobijo veliko število konverzij. Z A/B testiranjem se zagotovi, da je izdelava nove internetne strani narejena kvalitetno, z ozirom na potrebe uporabnikov in njihove vedenjske navade. Lepa grafična podoba ni dovolj, če se kupci na prenovljeni e-trgovini ne znajdejo, ne znajo opraviti nakupa ali najti želenega izdelka!

Prav tako prenovljena internetna stran ni dovolj za uspeh. Je pomemben dejavnik, brez katerega skorajda ne gre, a zagotoviti si moramo tudi vidnost, visok obisk in več nakupov! Pogosto se izdelovalci spletnih strani poleg oblikovanja ukvarjajo še z optimizacijo (SEO) in te storitve nudijo v paketni ponudbi. S SEO strategijo si zagotovimo dolgoročno optimiziranje naše spletne strani tudi, ko se sama izdelava že zaključi. Tako bomo svoje podjetje naredili veliko bolj vidno na Googlu, prehiteli konkurenco in privabili več strank.