/6 korakov

Kako poteka izdelava spletne strani

Izdelava kvalitetne spletne strani prav gotovo ni enostavna. Najlažje pa potek od začetka do konca opišemo s spodnjimi šestimi koraki.

Analiza & načrtovanje

Analiza spletne strani pomeni predvsem tisti del, kjer se stranka/naročnik in oblikovalec/izdelovalec spletne strani ...
Izvedite več

Oblikovanje grafične podobe

Grafična podoba spletne strani se opira na celostno grafično podobo (CGP) podjetja, če že obstaja. Drugače ...
Izvedite več

Izbira & namestitev modulov

Pred postavitvijo spletne strani se naročnik in postavljavec strani dogovorita, kaj mora stran vsebovati. V tem sklopu govorimo ...
Izvedite več

Vnos in oblikovanje vsebine

Vidni del spletne strani je sestavljen is ozadja, slik in besedila. Besedilo se prilagaja sami spletni strani. Količino ...
Izvedite več

Optimizacija spletne strani

Optimizacija spletne strani ali Search Engine Optimization je kompleksno področje. Obsega od tehničnega dela (odstranjevanje ...
Izvedite več

Vzdrževanje spletne strani

Vzdrževanje spletne strani poteka po tem ko je spletna stran že idelana, postavljena in objavljena. Vsaka dobra spletna stran ...
Izvedite več

Analiza in načrtovanje spletne strani
/Prvi koraki do uspeha

Analiza in načrtovanje spletne strani

Prvi korak pri izdelavi spletnih strani in oblikovanju je analiza podatkov, s katero odgovorimo na sledeča vprašanja;

 • Kakšni so cilji podjetja in spletne strani?
 • Kakšen spletni nastop uporablja konkurenca?
 • Kdo je ciljna publika?

S pomočjo analize preučimo vašo dosedanjo podobo, zberemo ustrezne podatke o vašem delu in ponudbi, zberemo za vas pomembne ključne besede in besedne zveze, ustvarimo podjetju edinstven nabor ciljev ter načrtujemo spletno stran. Načrtovanje vključuje opredelitev dolgoročnih ciljev in prioritet pri izdelavi spletne strani, na podlagi katerih izberemo jezike, grafično podobo, navigacijo ter druge spletne tehnologije.

Vse to prispeva k dobro načrtovani in stroškovno učinkoviti spletni strani ter k reševanju poslovnih vprašanj in doseganju zastavljenih ciljev.

/Unikatno & odzivno

Oblikovanje grafične podobe spletne strani

Oblikovanje grafične podobe je proces, med katerim natančno izdelamo grafično podobo spletne strani ter določimo njeno strukturo. Celostna grafična podoba (CGP) obsega logotip, barve in tipografijo, ki podjetju omogočajo edinstvenost ter prepoznavnost tudi na spletu. Če ima podjetje že dodelano identiteto se izdelava grafične podobe spletne strani uskladi z logotipom ali barvami podjetja. Če podjetje CGP še nima, pa se izdela nov dizajn, ki je v veliki meri odvisen od dejavnosti podjetja. Uspešno oblikovanje grafične podobe zajema skladnost barv, enotno tipografijo, kakovostne fotografije in pregledno postavitev spletne strani.

Pri tem upoštevamo tematske elemente, strukturo in inovativne oblikovne rešitve, ki bi najbolj pomagale k doseganju ciljev in predstavljale filozofijo vašega podjetja.

Oblikovanje grafične podobe spletne strani
Izbira in namestitev modulov
/Vtičniki in moduli

Izbira in namestitev modulov ter razširitev na spletni strani

Pred postavitvijo spletne strani naročnik in izdelovalec izbereta module, ki bi glede na dejavnost podjetja hitro, učinkovito in čim bolj preprosto podajali podatke uporabnikom. Izdelava spletne strani vključuje namestitev modulov, ki so del programske opreme, namenjeni pa so razširitvi funkcionalnosti spletne strani. Izdelava spletnih strani WordPress zajema module, ki jih lahko naročniki brez težav namestijo ali odstranijo iz skrbniškega območja. Premišljeno zastavljeni moduli obiskovalce spodbudijo, da več časa preživijo na spletni strani, jih spodbujajo k nakupu, vpisu na e-novice ali vzpostavitvi stika s podjetjem prek e-pošte ali spletnega obrazca.

Na spletni strani je več različnih modulov za različne ciljne skupine, ki spodbujajo uporabnike.

/Estetika elementov

Vnos, oblikovanje in popravljanje vsebine

Spletna stran se oblikuje na podlagi jasnega cilja, ki določa, kako vnašamo in oblikujemo vsebino. Sestavlja jo več vidnih elementov, kot so ozadje, besedila in slike, ki se po sestavi in dolžini prilagajajo spletni strani. Ker je za veliko ljudi vidno zaznavanje zelo pomembno, je samoumevno, da ustrezna postavitev spletne strani obiskovalce na njej zadrži dlje. Vsebine, fotografije in ostalo gradivo je strateško predstavljeno tako, da obiskovalca spodbuja k raziskovanju in branju. Če spletne vsebine prepričajo bralca, spletna stran prispeva k povečanju prodaje. Če ste v časovni stiski ali ne želite pisati vsebin, jih pripravimo mi.

Ko so vsebine pripravljene, jih vnesemo s sistemom za upravljanje vsebin (angleško: Content Management System – CMS) ali neposredno v programski kodi.

Vnos, oblikovanje in popravek vsebine
Optimizacija spletne strani
/SEO in tehnična optimizacija

Optimizacija besedila in hitrosti spletne strani

Optimizacija ali angleško Search Engine Optimization (SEO) je proces, pri katerem s pomočjo posebnih tehnik povečamo prepoznavnost spletne strani in dosežemo višjo uvrstitev v iskalniku. Njen namen je prepričati iskalnike, da zaradi kakovostnih vsebin uporabnikom priporočijo vaše vsebine kot optimalno rešitev za njihove težave. Optimizacija na strani (angleško: on-site) mora biti nadvse premišljena, saj predstavlja dolgoročni načrt za trajno izboljšanje uvrstitve strani v iskalniku. Slednji namreč nenehno spreminjajo algoritme, zato za učinkovito optimizacijo potrebujemo kar nekaj znanja.

Optimizacija spletne strani med drugim obsega sestavo kakovostnih spletnih vsebin s pravimi ključnimi besedami, uporabo pravilnega besednjaka, zmanjševanje teže slik, odstranjevanje neuporabljenih kod in poimenovanje slik.

/Vzdrževanje pripomore k večji varnosti

Vzdrževanje spletnih strani in podpora

Ko je spletna stran izdelana, postavljena in objavljena, je najpomembnejši postopek njeno vzdrževanje. Tako preverimo, ali spletna stran deluje dovolj hitro, usklajeno in uspešno ter odpravimo morebitne težave. Za nemoteno delovanje je treba spletne strani redno vzdrževati. Izdelava spletnih strani WordPress je nadvse priljubljena, ker omogoča preprosto oblikovanje in upravljanje besedil, ključnih besed, slik, marketinških akcij, podstrani, grafik itd. Z rednim objavljanjem, urejanjem in vzdrževanjem poskrbimo, da so spletne strani posodobljene ter varne pred spletnimi napadi.

To ne spodbuja le obiska, temveč vpliva tudi na višjo uvrstitev v spletnih iskalnikih, ki uporabnikom prikazujejo najnovejše in najustreznejše informacije.

Vzdrževanje spletnih strani in podpora
/Izstopite iz povprečja

94% uporabnikov spleta si ogleda
le prve 3 rezultate na Googlu.

/Vedno na vrhu!

Mlado podjetje kreativnih in predanih ljudi

Naše podjetje VSI.SI d.o.o. se izogiba tezi, da so obstoječe norme edina pravilna pot. Izbrali smo svojo pot, si pridobili izkušnje ter na tem zgradili podjetje, kakršno smo danes. Proces izgradnje se nadaljuje, saj uresničujemo vizijo podjetja, kakršno želimo biti v prihodnosti. Drznili smo si stopiti korak dlje.

Izkušnje

V desetih letih smo izdelali že več kot 150 kakovostnih spletnih strani in trgovin.

Kvaliteta

Pridružite se več kot dvestotim podjetjem, ki so že v našem omrežju Vsi.si in začnite rasti tudi vi.

O podjetju
/Portfolio

Nekaj naših referenc

Leta izkušenj in uspešnega izdelovanja ter postavljanja spletnih strani so zagotovilo, da imamo veliko –
res veliko kakovostnih referenc in zadovoljnih strank.
Referenca Pobles
izdelava spletne strani

Pobles.si

Referenca Akripol
izdelava spletne strani

Akripol.si

Referenca Čokoladnica Ljubljana
izdelava spletne strani

Cokoladnicaljubljana.si

Referenca Priori
izdelava spletne strani

Priori.si

Referenca Doro
izdelava spletne strani

Doro.si

Referenca Villa Natura
izdelava spletne strani

Villa-natura.si

Referenca Cvetlična
izdelava spletne strani

Cvetlicna.si

Referenca Circuitboards
izdelava spletne strani

Circuitboards.si

/Zaupali so nam

S kakovostno izdelavo spletnih strani
smo do uspeha pomagali številnim

Pobles
Akripol
Čokoladnica Ljubljana
Priori
Doro
Villa Natura
Cvetlična
Circuitboards
/NAJ BO OBISKOVALEC SPLETNE STRANI TUDI KUPEC

V 4 sekundah prepričajte obiskovalca,
da sodeluje z vami

/KO SE ODLOČAMO ZA IZDELAVO SPLETNE STRANI, MORAMO VEDETI

Kaj je gostovanje in čemu služi
ter kako izberemo pravega?

Spletno gostovanje je prostor na strežniku, kjer je shranjena spletna stran, zakupljen za določeno časovno obdobje. Izdelava spletne strani se vedno začne z izbiro ponudnika gostovanja, ki skrbi za nemoteno delovanje strežnikov, preprečevanje varnostnih kršitev, shranjevanje ter popoln dostop do podatkovne baze. Razdelitev strežniških virov, delež zakupljenega prostora ter zmogljivost gostovanja vplivajo na razlike v cenah gostovanja in izdelovanja spletnih strani.. Zmogljivost je odvisna od vrste gostovanja (SSD ali NVMe gostovanje), zmogljivosti procesorskih (CPU) jeder, zanesljivosti delovanja (čas delovanja, angleško: uptime, naj bo vsaj 98 %), podatkovne baze ter hkratnih procesov. Pri izbiri ustreznega spletnega ponudnika gostovanja so koristni podatki o količini RAM-a ter vrsti in kapaciteti diska, saj je lahko SSD gostovanje, čeprav nekoliko dražje, do petkrat hitrejše. Delovni spomin RAM (Random Acess Memory) pa je dragocena postavka strežniškega sredstva, namenjen obdelavi podatkov, ter določa, kako hitro se bo naložila spletna stran.

Izbira pravega ponudnika gostovanja pri izdelavi spletnih strani pomeni dostop do optimalne razporeditve virov, ki zagotavljajo uspešno, zanesljivo in brezskrbno uporabniško izkušnjo. Je silno pomembna odločitev, ki jo je treba sprejeti premišljeno. Na voljo so različni načini spletnega gostovanja, vsak pa ima svoje prednosti in slabosti. Izbira spletnega ponudnika gostovanja je odvisna od tega, kaj potrebujete in kakšna bo izdelava internetne strani. Med najpogosteje ponujenimi gostovanji so:

 • Skupno gostovanje (Shared hosting)
  Skupno gostovanje je najugodnejša in najpreprostejša oblika gostovanja, saj si strežnik deli več naročnikov, paketi katerih so med seboj ločeni. Prednosti deljenega gostovanja so varnost strežniškega okolja, zanesljivost, visoka hitrost ter nemoteno delovanje.
 • VPS gostovanje (Virtual Private Server hosting)
  VPS gostovanje predstavlja vmesno možnost med namenskim strežnikom in skupnim gostovanjem. Ob zakupu VPS gostovanja dobite navidezni zasebni strežnik, razdeljen na virtualne strežnike s samostojnimi sistemskimi viri. VPS gostovanje zahteva nekoliko več znanja, uporablja pa se za gostovanje množično obiskanih spletnih strani.
 • Namensko gostovanje (Dedicated server hosting)
  Zakup namenskega strežnika je napredna storitev, ki v najem ponuja celotne strežnike. To omogoči optimalen izkoristek njihovih zmogljivosti ter prosto izbiro programske opreme, operacijskega in varnostnega sistema.
 • Reseller gostovanje
  Reseller gostovanje je posebna vrsta zakupa strežnika, kjer se zaradi nadaljnje prodaje zakupita večja količina in zmogljivost gostovanja. Prostor na namenskem, deljenem ali VPS strežniku je ponujen v obliki raznovrstnih paketov gostovanja po različnih cenah.
  Več o Reseller gostovanju
Pred izbiro ponudnika pretehtajte načrte in zmogljivosti gostovanja, povprašajte o podpori ter izberite ponudnika, s katerim lahko rastete. V Sloveniji je veliko uveljavljenih ponudnikov gostovanja z izredno profesionalnimi in varnimi strežniki. Med njimi so Neoserv, ki je prvi začel uporabljati SSD strežnike, Hostko, Hitrost in DHH. Med tujimi ponudniki izstopata AWS in Siteground.

Ena izmed prvih odločitev pri izdelavi spletnih strani in izbiri spletnega gostovanja je, koliko spletnega prostora zakupiti. Sama spletna stran ne zaseda veliko MB/GB spomina, razen če gre za večpredstavne vsebine večjih ali e-pošto manjših trgovin. Za slednjo sta poleg večje kapacitete prostora hitri rešitvi še Google Mail ali Microsoft Exchange. Kljub temu, da več GB prostora pri večjih, bolje obiskanih spletnih trgovinah pomeni bistveno prednost, pa je ključnega pomena za hitrost spletne strani, ali je na SSDju oziroma NVMe SSDju. Sodobna in tehnično brezhibna diska ponujata večje hitrosti z nižjimi odzivnimi časi 24 ur na dan 7 dni v tednu, pod povečanimi obremenitvami.

Nadzorna plošča je dodelano in nepogrešljivo orodje, ki zagotavlja celovit nadzor pri upravljanju podatkov zakupljenega strežnika. Sestavljajo jo orodja, ki omogočajo urejanje in oblikovanje spletne strani neodvisno od odzivnega časa ponudnika gostovanja. Večina naročnikov in izkušenih strokovnjakov prisega na nadzorno ploščo cPanel. Dovršeno, sodobno nadzorno ploščo, ki temelji na Linuxu, odlikuje pregledno oblikovan in uporabniku prijazen vmesnik ter ločen dostop do računov strank preko posebnega vmesnika (WHM). Nadzorna plošča cPanel je enostavna za uporabo, vključuje samodejne namestitve programske opreme, hitro brskanje ter nudi uporabno spremljanje splošne uspešnosti spletnega mesta. Podjetja potrebujejo enostaven, pregleden in samostojen dostop za urejanje spletnih strani, podatkovnih baz ter računov strank.

Reseller je vrsta spletnega gostovanja, kjer naročnik zakupi spletni prostor. Nato ga oddaja naprej po paketih, ki jih oblikuje sam. Gostovanje naročniku dopušča, da brez lastnega strežnika razporeja spletni prostor, domene in mesečni prenos. Reseller gostovanje je primerno tudi za posameznike z večjim številom spletnih strani, saj pospeši ustvarjanje računov in dostop do njih. Tovrstno gostovanje je nekoliko dražje od osnovnih deljenih gostovanj, vendar so Reseller paketi zmogljivejši, bolj prilagodljivi in omejeni le s skupnim prostorom, ki ga brez težav nadgradite. S takšnim spletnim gostovanjem posameznik zakupi strežnik z več GB prostora, ki omogoča oblikovanje poljubno velikih paketov za posamezno spletno stran. Izdelava spletnih strani nato poteka preko ločenih nadzornih plošč. Za primere obsežnega gostovanja prejmete še dostop do nadzorne plošče WHM (Hostko, NEOSERV). Reseller gostovanje je idealno predvsem zaradi lažjega upravljanja spletnih strani, boljšega nadzora, samodejnega izdelovanja varnostnih kopij ter izjemne hitrosti delovanja.

Varno gostovanje je pri postavitvi spletne strani ključno zlasti za manjša podjetja. Ta varnosti gostovanja ne namenjajo veliko pozornosti, saj dostikrat menijo, da so “premajhna” za zlonamerne napade. Žal ni tako. Zlonamerni spletni napadi povzročijo, da je izdelana spletna stran trajno ali začasno onemogočena, kar podjetjem povzroči škodo, zato sta izbira spletnega ponudnika gostovanja in varnost, ki jo nudi, še kako pomembna. Zmotno je domnevati, da vsi spletni ponudniki gostovanja ponujajo enako vrsto zaščite in enako odzivnost na težave. Zato jih je pred zakupom strežnika dobro primerjati. Najpogostejše varnostne funkcije spletnega gostovanja zajemajo:

 • požarne zidove in zaščito pred zlonamerno programsko opremo
 • zaščito pred virusi
 • varnostno zaščito - DDoS zaščito
 • dvofaktorsko avtentikacijo za zaščito prijav na strežniku in spletnem mestu
 • možnost varnih plačil s kreditno kartico
 • zasebnost imena domene
 • varnostni certifikat SSL
 • možnost nadgradnje na varnejše spletno okolje
 • avtomatizirane mesečne / tedenske / dnevne varnostne kopije in obnovitvene točke sistema
 • redno spremljanje prometa za nenavadne dejavnosti
 • zaščito pred neželeno pošto
 • odzivni čas pomoči spletnega ponudnika gostovanja
Med vzdrževanje in urejanje spletnih strani je treba dodati redno posodabljanje programske opreme, ki pomaga ščititi spletno mesto pred zlonamernimi napadi. Bistvenega pomena so tudi samodejne dnevne varnostne kopije, ki zagotavljajo, da ob težavah obnovite prejšnjo različico spletne strani.
/KO SE ODLOČAMO ZA IZDELAVO SPLETNE STRANI, MORAMO VEDETI

Kaj je CMS in kateri urejevalnik
vsebin spletne strani je pravi zame?

CMS (angleško: Content Management System) je del programske opreme za ustvarjanje, spreminjanje, dodajanje in urejanje spletnih strani v uporabniku prijaznem vmesniku. Sistem CMS omogoča samostojno izdelavo spletne strani, prihranek časa, zmanjšanje možnosti napak ter priročno urejanje spletnih vsebin tudi brez tehničnega znanja.

Sistem CMS nudi:
 • hitro nalaganje fotografij, izdelkov, tabel, datotek ter drugih večpredstavnostnih elementov
 • spreminjanje spletnih vsebin
 • možnost dodajanja podstrani in map
 • dodajanje modulov
 • sisteme arhiviranja, strukture in varovanja podatkov
Samostojno urejanje vsebine izpopolnjuje še enoten videz spletne strani ter lažje SEO posodabljanje naslovov, ključnih besed in besedil.

 • Odprtokodni
  Odprtokodni sistemi uporabniku nudijo nezahtevno in prilagodljivo samostojno izdelavo spletnih strani z vrsto predlog, modulov in razširitev. Med izjemno priljubljenimi odprtokodnimi sistemi CMS so WordPress, Magento, Drupal in Joomla.
 • Zaprtokodni sistemi
  Zaprtokodni CMS sistemi, kot je Shopify, zaradi oddaljenega strežnika nudijo visoko stopnjo kakovosti. Urejanje spletnih strani na takšnem sistemu je nekoliko oteženo, toda zaprta koda nudi razmeroma večjo varnost, saj ni javno dostopna.
Ker se sistemi nenehno nadgrajujejo, so na voljo vedno novi moduli, razširitve in vmesniki za izboljšave, ki tudi po končani izdelavi spletne strani dopuščajo izpopolnjevanje.

Poznamo na tisoče manjših in večjih urejevalnikov vsebin, med najbolj priljubljenimi pa so:

 • WordPress
  WordPress je eden izmed najbolj znanih spletnih urejevalnikov, saj upravlja približno 38 % interneta. Priljubljen zaradi preprostega oblikovanja spletnih strani podpira vse ̶ večja spletna mesta, bloge ter spletne strani manjših podjetij. Ta odprtokodni CMS na način “povleci in spusti” (angleško: “drag and drop”) poganja na milijone spletnih mest. Izdelava spletnih strani WordPress je s popolnim nadzorom nad spletnim mestom skorajda neomejena, zato je to priljubljena izbira za začetnike in profesionalne oblikovalce.
 • Magento
  Magento je varen, napreden in dinamičen odprtokodni sistem z mnogimi razširitvami in moduli, ki pripomorejo k rasti podjetja. Ta zmogljiva platforma na eni sami nadzorni plošči nudi možnosti, kot sta upravljanje trgovin v različnih jezikih, državah in valutah ter povezovanje plačilnih prehodov. Magento omogoča priročno integracijo s plačilnimi sredstvi, hitro blagajno, varnost in razširljivost, zaradi česar je popolna izbira za večja podjetja.
 • Drupal
  Izdelava internet strani v urejevalniku vsebin Drupal uporabnikom omogoča, da optimalno izkoristijo njegovo moč. Podpirajo ga večja podjetja, tržniki, mediji in vladne agencije. Ta odprtokodna CMS platforma je odlična izbira za edinstveno spletno mesto z veliko podatki. Izdelava spletnih strani WordPress je za razliko od Drupala nekoliko enostavnejša, vendar tudi Drupal nudi veliko možnosti prilagajanja. Morda bodo začetniki zanj potrebovali nekaj strokovne pomoči, saj ni najbolj preprost CMS. Njegove najbolj prepoznavne značilnosti so visoka zmogljivost, dostopnost, razširljivost, varnost in napredne prilagoditve.
 • SolCMS
  SolCMS je naš lastni urejevalnik, ki temelji na ogrodju Laravel, zasnova katerega je namenjena preprostemu urejanju vseh elementov spletne trgovine ali strani. Ta dodelan CMS program uporablja sodobne rešitve tako v front-endu kot v ozadju. Brez težav ga uporabljajo tudi tisti z osnovnim znanjem računalništva. Je odlično optimizacijsko orodje, saj v ospredje postavlja čim boljše položaje na Googlu ter nadpovprečne ocene Googlovega vgrajenega orodja za analizo hitrosti.

CMS urejevalniki so zagotovo poenostavili izdelovanje spletnih strani. Zaradi svojevrstnih prilagodljivosti so idealni za mnoge projekte, kot so spletne novice, blogi, predstavitvene spletne strani, spletne vizitke, portfelji in spletne trgovine. Vsi urejevalniki vsebin vsem uporabnikom, ne glede na njihovo tehnično znanje, nudijo poenostavljeno izdelovanje in upravljanje spletnih strani, a med njimi so vendarle razlike. Največkrat se razlikujejo glede na namen in funkcionalnosti, ki jih ponujajo. WordPress, na primer, je idealen za oblikovanje različnih spletnih strani, Magento pa je eden izmed vodilnih CMS-ov za izdelovanje spletnih trgovin. Večina urejevalnikov vsebuje izbor vnaprej oblikovanih predlog, ki z nekaj kliki prilagodijo spletno stran ter prihranijo mnogo časa pri njeni morebitni prenovi. Se sprašujete, kako je takšna stran edinstvena? Sistemi CMS imajo na razpolago na tisoče vtičnikov, ki skrbijo za individualizacijo spletnih strani ter pripomorejo k skladni podobi blagovne znamke podjetja. Moduli dopuščajo nadgradnjo klasičnih spletnih strani v spletne trgovine (npr. vtičnik Woocommerce), izboljšajo strategijo optimizacije SEO ter zagotovijo več nadzora nad blagovno znamko.

Pri izbiri CMS urejevalnika vsebin ni pomembno, kateri je najboljši, temveč kateri nudi najbolj optimalne rešitve za vaše podjetje. Imate manjše podjetje, ki želi izdelke ponuditi širši javnosti? Potem je WooCommerce odlična izbira, saj je uporabniku prijazen in omogoča hitro posodabljanje izdelkov. Imate večje podjetje z uspešno prodajo ter si želite prenove spletne strani in trgovine? Potem je bolj smiselno izbrati dinamičen Magento. Pred izdelovanjem spletne strani je dobro premisliti:

 • Kakšni so zastavljeni cilji podjetja?
 • Kdo so vaši uporabniki in kakšne so njihove potrebe?
 • Kdo bo stran upravljal?
 • Kateri moduli nudijo najbolj optimalne rešitve in nadgradnje?
 • Kakšna bo cena izdelave spletne strani in kakšen je proračun podjetja?
Ko boste odgovorili na vprašanja, bo izbira CMS-a nekoliko lažja, saj boste vedeli, kaj potrebujete za izgradnjo svoje vizije. Ključen korak pri izbiri CMS-a je razumevanje njegovih funkcij za upravljanje vsebin, ki bodo pospešile in poenostavile vsakodnevna opravila. Pri izdelavi spletnih strani se na začetku vedno postavlja vprašanje: samostojna izdelava spletnih strani ali najem strokovnjaka? Izdelava spletnih strani in oblikovanje kljub preprostosti CMS-ov zahtevata določeno mero znanja, truda in časa. Pred izdelavo internetne strani je dobro razmisliti o tem, koliko časa in truda ste pripravljeni nameniti izdelovanju spletne strani ter kasnejšemu vzdrževanju. Če bi dragoceni čas raje namenili ohranjanju odnosa s strankami ali se osredotočili na prodajo, izdelavo spletne strani raje prepustite strokovnjakom. Kaj pa cena izdelave spletne strani? CMS je naložba, zato je smiselno najprej premisliti, koliko ste pripravljeni vložiti in kakšen je vaš proračun.

Izdelava spletne strani WordPress je odlična in hkrati ugodna priložnost, da svoje podjetje predstavite na svetovnem trgu. WordPress je med najpogosteje uporabljenimi urejevalniki vsebin, saj ga danes uporablja kar 65 % vseh spletnih mest, ki temeljijo na CMS. Med uporabniki je ta brezplačen odprtokodni sistem izredno priljubljen zaradi:

 • Preproste uporabe
  Preprosta uporaba je eden izmed glavnih razlogov, da se toliko podjetij odloča za izdelavo spletne strani v WordPressu. Odprtokodna programska oprema CMS je primerna tako za začetnike kot za napredne uporabnike. Bolj kot je uporabnik izkušen, boljša in hitrejša bo spletna stran. Sama namestitev zahteva le nekaj korakov, kot sta izbor grafične predloge in ime spletne strani. Intuitiven vmesnik poskrbi za hitro objavo spletnih vsebin, novih strani in večpredstavnostnih elementov.
 • Nadgraditev in razširitev
  S prisotnostjo podjetja na svetovnem spletu njegova prepoznavnost raste, zato je dobro načrtovati tudi prenovo spletne strani. WordPress ima veliko možnosti nadgradnje in razširitve spletne strani, potrebnih za rast vašega podjetja. Z velikim naborom modulov je izdelava spletne strani WordPress poenostavljena, hitra in, kar je najpomembneje, popolnoma prilagodljiva.
 • Varnosti
  Spletna varnost je vse bolj dragocena, česar se zavedajo tudi pri WordPressu. Izdelava spletnih strani v WordPressu omogoča namestitev namenskih vtičnikov za izboljšanje varnosti. Če želite izdelano stran zaščititi pred vdori, pa je treba te vtičnike redno posodabljati.

Odprtokodni sistemi CMS, kot je WordPress, so poskrbeli, da lahko vsakdo samostojno izdela spletno stran. Zakaj bi se torej odločili za nekoliko dražji “Custom CMS” oziroma CMS po meri? “Custom CMS” je rešitev, izdelana po meri za vaše podjetje in poslovne potrebe podjetja. Takšna postavitev spletne strani zagotavlja večjo zmogljivost, razširljivost, funkcionalnost in podporo. Custom CMS z rigoroznim naborom modulov odzivnosti, zmogljivosti in optimizacije zagotovi optimalne rešitve za podjetje ter izboljša uporabniško izkušnjo. S številnimi moduli za upravljanje vsebine, SEO optimizacijo, orodji za trženje in vgrajeno analitiko spletne strani pridobite edinstvene rešitve in izboljšano delovanje spletne strani. Izdelava spletne strani popolnoma ustreza potrebam stranke ter nudi več razširljivosti, saj upošteva poslovne cilje podjetja ter specifične zahteve ciljnega občinstva.

Sistemi CMS po meri poskrbijo ne le za estetsko prijeten videz, temveč tudi za večjo spletno varnost (njihova koda ni dostopna vsem) in hitrejše spletno mesto, ki deluje v večjem obsegu. Preden se odločite za Custom CMS, je dobro vedeti, da tudi CMS po meri potrebuje redno vzdrževanje, boljšanje varnosti spletne strani ter razvijanje in posodabljanje spletne strani. Kaj pa cena? Eden izmed glavnih pomislekov je višja cena izdelave in urejanja spletne strani. Izdelava Custom CMS je res nekoliko dražja, a ker je CMS izdelan po meri za določeno podjetje, je sčasoma bolj dobičkonosen, njegova prilagodljivost in možnosti razširitve pa so z rastjo podjetja neomejene.
/KO SE ODLOČAMO ZA IZDELAVO SPLETNE STRANI, MORAMO VEDETI

Zakaj je hitra spletna
stran tako pomembna?

Na kratko? Da. Hitrost spletne strani se nanaša na to, kako hitro brskalnik naloži spletne strani z določenega mesta. Pri izdelavi spletne strani, pa najsi bo to profesionalna ali samostojna izdelava, se je treba zavedati, da so današnji uporabniki nenehno na spletu in cenijo hitro odzivna spletna mesta. Konkurenca je vse večja, zato podjetja več časa in denarja vlagajo v oblikovanje spletne strani in izdelavo grafične podobe, pogosto pa pozabljajo na hitrost spletne strani. Spletna stran je strokovno in učinkovito narejena šele, ko se bliskovito naloži. Spletni iskalniki, kot je Google, dajejo prednost hitrejšemu pridobivanju informacij in uporabljajo hitrost nalaganja spletne strani kot enega izmed dejavnikov uspešnosti za visoko uvrščanje v iskalniku.

Obiskovalci pričakujejo, da se bo spletna stran naložila v zgolj treh sekundah! Če se stran v tem času ne naloži, raje kliknejo na drugo spletno mesto. Hitrost ne pomeni le boljše uporabniške izkušnje, temveč poveča število konverzij in ogledov, nanjo pa vpliva več dejavnikov, kot so:

 • Teža strani
  Teža strani predstavlja količino datotek, ki jih mora spletno mesto naložiti. Pri oblikovanju spletnih strani je treba biti še posebej pozoren na velike datoteke, ki bi strani dodale znatno težo. Vsak element strani, fotografije in video vsebine v visoki ločljivosti, težke datoteke HTML, CSS ter velike datoteke JavaScript podaljšujejo čas nalaganja.
 • Zmogljivost strežnika
  Pri izbiri spletnega ponudnika gostovanja in strežnika se je dobro prepričati, da za spletno gostovanje dobite tisto, kar plačate. Čeprav je deljeno gostovanje najbolj ekonomična izbira za večino podjetij, pa ni za vse enako priporočljivo. Večja spletna mesta potrebujejo več prostora za dobro delovanje spletnih strani in hitrejši strežnik, ki ima popoln nadzor nad viri ter nudi stroškovno učinkovitost. Pri izbiri ponudnika spletnega gostovanja izberite takšnega z oceno neprekinjenega delovanja najmanj 99,5 %.
 • Hitrost interneta
  Čeprav je internet stran zasnovana in izdelana za hitro nalaganje, to še ne pomeni, da se bo hipoma naložila, saj nanjo vpliva še vrsta internetne povezave obiskovalca. Ta je večinoma odvisna od profesionalnosti ponudnika internetnih storitev ter uporabljene omrežne opreme, ki vplivata na omrežno povezljivost.
 • Lokacija gostovanja in uporaba omrežja za dostavo vsebine (angleško: Content Delivery Network ̶ CDN)
  Lokacija gostovanja je mesto, od koder mora vsebina potovati, preden doseže želeni cilj. Daljša, kot je ta razdalja, večja je zakasnitev omrežja. Pred izdelavo spletnih strani izberimo CDN omrežje strežnikov, ki lokalno gosti spletno mesto, s čimer pospeši čas nalaganja spletne strani.

Pri izdelavi ali prenovi spletne strani je treba biti pozoren na naglo odzivnost spletne strani. Na hitrost vpliva kar nekaj dejavnikov, med katerimi je strežnik eden izmed najpogosteje spregledanih. Pred izdelavo in oblikovanjem spletne strani je treba izbrati načrt gostovanja, ki vključuje funkcijo spremljanja strežnika. Ta bo pomagala prepoznati in odpraviti težave, ki vplivajo na delovanje spletne strani. Na hitro delovanje strežnika in uspešnost spletne strani vplivajo še paketi gostovanja, zato je pomembno izbrati ponudnika, ki omogoča nadgradnje. Zmogljiv, optimiziran in hiter strežnik poviša odzivni čas in hitrost do kar desetkrat! Kako vedeti, da strežnik ponuja tisto, kar potrebujete za hitro delovanje spletnega mesta? Med drugim morate biti pozorni na trdi disk, pasovno širino ter pomnilnik RAM. Obstajajo trdi diski (HDD) in pogoni SSD (SSD). Slednji uporabljajo bliskovni pomnilnik in so veliko hitrejši od HDD metode, zato le izberite paket, ki ponuja SSD-je. Pasovna širina vpliva na število podatkov, ki jih ponudnik spletnega gostovanja prenese ̶ bolj, kot je omejena, dlje bo trajalo prenašanje podatkov. RAM pa predstavlja možgane operacije in skrbi za vse podatke, ki prehajajo iz spletnega brskalnika preko spletne strani.

Da. Slike so navadno najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na težo in posledično na hitrost spletne strani. Neprofesionalno oblikovanje spletnih strani lahko celotno stran upočasni in oslabi njeno uvrstitev v spletnih iskalnikih. Predolgemu nalaganju slik na spletnih mestih se izognemo z ustreznim prilagajanjem velikosti slik, optimizacijo slik glede na napravo ter uporabo prave vrste datotek. Oblika slik kot je .TIFF prikaže podrobnejšo sliko, a zavzame več dragocenega prostora. PNG format zagotavlja boljšo sliko, vendar ima večjo velikost datoteke, zato se večinoma uporablja za logotipe, težka besedila itd. JPG in WEBP pa sta najbolj razširjena formata za posnetke izdelkov, kjer je kakovost na prvem mestu.

Hitro nalaganje spletne strani je že nekaj časa eden izmed Googlovih glavnih dejavnikov visokega razvrščanja in uvrščanja spletnih strani, pri čemer si pomagamo s t.i. »Lazy Loading«. To je tehnika varčevanja s pasovno širino in določanje prednosti nalaganja. Uspešno zmanjšuje težo strani in s tem začetni čas nalaganja ter ohranja pasovno širino tako, da obiskovalcem prikaže vsebino le, če to zahtevajo. To pomeni, da obiskovalcem spletne strani ni treba čakati, da se naložijo vse vsebine na strani, saj se naložijo le tiste v vidnem polju ekrana. Obstaja veliko dobrih razlogov za uporabo Lazy Loading na spletni strani, kot so: izboljšanje realnega časa nalaganja spletnih strani, zmanjšanje števila zahtev HTTP med nalaganjem prve strani, zmanjšanje dela za brskalnik, manj podatkov, ki jih strežnik naloži naenkrat in drugi.

CDN (angleško: Content Delivery Network) pomeni omrežje za dostavo vsebine in se nanaša na geografsko razporejeno omrežje strežnikov, ki skupaj zagotavljajo hitro dostavo internetnih vsebin. Bolj kot so obiskovalci spletne strani oddaljeni od podatkovnega centra, počasneje se nalaga spletna stran. CDN omogoča hiter prenos sredstev, potrebnih za nalaganje spletne vsebine glede na obiskovalčevo geografsko lokacijo. Vsebina, zahtevana iz spletne strani, in posredovana preko CDN, se poveže s t.i. robnim strežnikom, ki je geografsko najbližji strežnik obiskovalcu spletne strani. Robni strežnik se odzove dosti hitreje, kot bi se, če bi uporabljali le osnovni strežnik, kar obiskovalcu spletne strani zagotavlja najboljšo možno spletno izkušnjo. CDN uporabimo takrat, ko potrebujemo hitro prilagodljivost in učinkovito delovanje dinamične spletne strani ali spletne trgovine. Prednosti uporabe CDN-jev so izboljšanje časa nalaganja spletnega mesta, zaščita pred zlonamernimi napadi ter zmanjšanje stroškov pasovne širine. Med najpopularnejšimi CDN-ji je CloudFlare, ki ga odlikuje poenostavljen postopek dodajanja strani ter veliko brezplačnih funkcij.
/KO SE ODLOČAMO ZA IZDELAVO SPLETNE STRANI, MORAMO VEDETI

Najpogostejše amaterske
napake

Ste že kdaj obiskali spletno stran, ki je bila tako nasičena z informacijami, da niste vedeli, kje začeti? Če niste vešči oblikovanja spletnih strani, je bolje, da se posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo pomagal pri strokovni postavitvi. Tako se boste izognili najpogostejšim napakam samostojne izdelave spletnih strani, kot so:

 • Izbor tipografije in pravopisne napake
  Nejasna in neberljiva pisava obiskovalca odvrne od branja, saj ne vedo, kaj jim želi spletna stran sporočiti. Oblikovanje spletne strani zahteva predhodno načrtovanje, kjer se razjasni, kaj želite obiskovalcem sporočiti, kakšna pisava bo uporabljena in kako bo zasnovana vsebina, da bo čim bolj pregledna. Neberljive pisave, nepregledna vsebina, neskladni slogi pisav in pravopisne napake zmanjšujejo kognitivno gladkost, kar moti bralčevo pozornost.
 • Mobilna prijaznost
  Več kot 50 % ljudi za brskanje po spletu uporablja mobilne naprave. Optimizacija spletne strani za mobilne telefone pomaga zagotoviti pravilen prikaz na manjših zaslonih, poenostavi navigacijo po spletnem mestu ter preoblikuje vsebino glede na velikost zaslona. Uporabniška izkušnja mora biti tudi na najmanjših zaslonih dovršena, obiskovalci se morajo po spletni strani pomikati brez težav, vsebine se morajo naložiti v kratkem času ter zagotoviti obiskovalcem optimalno uporabniško izkušnjo brez nevšečnosti.
 • Slabo vzdrževane spletne strani in zastareli kontaktni obrazci
  Posodabljanje in vzdrževanje spletnih vsebin sta bistvena za nemoteno delovanje spletne strani. Obiskovalci želijo posodobljeno, svežo vsebino in vire novih informacij za njihove iskalne zahteve. S svežo spletno vsebino ne boste pridobili le obiskovalcev, temveč tudi višjo uvrstitev v spletnem iskalniku. Obiskovalci spletne strani imajo pogostokrat dodatna vprašanja o storitvah, ponudbi ali izdelkih, zato so posodobljeni in dobro vidni kontaktni obrazci še kako dobrodošli.

Pri izdelavi spletne strani se moramo zavedati, da je njen namen informiranje obiskovalca, ki ga je treba prepričati, da na spletnem mestu ostane čim dlje. Sistemi CMS so omogočili, da lahko tudi ljudje brez naprednega računalniškega znanja samostojno enostavno izdelujejo spletne strani. Njihova neizkušenost pogostokrat vodi do napak pri oblikovanju in postavitvi spletne strani. Želja po samostojni izdelavi spletnih strani je sicer pohvale vredna, a žal ni preprosto uresničljiva, kljub obljubam mnogih spletnih mest, da je spletno stran mogoče le v nekaj minutah izdelati samostojno.

Do napak prihaja tudi zaradi pomanjkanja znanja v industriji spletnega oblikovanja. Iskalniki nenehno posodabljajo in spreminjajo svoje algoritme, s čimer se spreminja tudi spletno oblikovanje. Da bi profesionalci naročnikom zagotovili kakovostno in učinkovito izdelavo spletnih strani, morajo nenehno spremljati novosti, se izobraževati in izpopolnjevati.

Cena izdelave spletne strani ne vpliva vedno na kakovost spletne strani. Bolj kot je spletna stran preprosta, cenejša je po navadi njena izdelava in postavitev. Največkrat je cena izdelave spletne strani odvisna od tega, kaj vse zajema. Mnoga podjetja ponujajo ugodno izdelavo spletnih strani, ki pa so pogosto tudi polne tehničnih napak. Te niso vidne s prostim očesom, ampak se pokažejo kasneje s slabimi uvrstitvami na iskalnikih, počasnim nalaganjem ali če želite svojo spletno stran nadgraditi.

Najboljši nakup bo tisti, ki vam bo poleg izdelave nudil tudi optimizacijo ter vzdrževanje in po potrebi urejanje in nadgradnjo spletne strani. Takšen paket ima nekoliko višjo ceno, a je dobra naložba zaradi predznanja in izkušenj izdelovalcev. Cena izdelave spletne strani je tako odvisna od želja in potreb podjetja. Nekatera podjetja spletno stran uporabljajo le kot vizitko, zato potrebujejo le osnovno grafiko, manj podstrani in osnovno optimizacijo. Takšna stran bo zagotovo cenejša kot spletna trgovina ali spletna stran izdelana po meri.

Veliko ljudi meni, da lahko besedila, grafiko, videoposnetke ali slike, dostopne na internetu, brez težav objavijo na svojih spletnih straneh. To ni res, saj je večina spletnih vsebin tako ali drugače avtorsko zaščitenih in je njihova objava pravzaprav kraja intelektualne lastnine. Avtorska pravica pripada avtorju dela, četudi to ni označeno s simbolom. Dandanes z vrsto aplikacij, kot sta Google Reverse Image Search, ali preverjevalnikom plagiarizma hitro najdemo, kje vse se podobne slike ali besedila pojavljajo. Dobesedno kopiranje vsebine oziroma kode ter kraja slik ali videoposnetkov niso vredni tveganja, saj je nedovoljena uporaba in reprodukcija avtorskih del visoko kaznovana.
/ČEZ 8 LET BODO DANAŠNJI NAJSTNIKI VAŠI POTENCIALNI KUPCI

Ali veste komu je vaša
spletna stran namenjena?

/Kontaktirajte nas

Lahko nas obiščete ali pokličete

Lokacija
Zasavska cesta 42
1231 Ljubljana-Črnuče
Pokličite nas
059 075 928
Pišite nam
info@vsi.si