Kaj je hipnoza za spanje?

Hipnoza za spanje je tehnika, ki se uporablja za zdravljenje nespečnosti. S to metodo si marsikdo pomaga izboljšati kakovost in trajanje spanca na dolgi rok. Je popolnoma naraven proces, ki ne zahteva nikakršnih zdravil ali drugih pripomočkov in je zelo varen.

Čeprav je zdravljenje nespečnosti s hipnoterapijo mogoče doseči tudi doma s pomočjo avdio posnetkov in raznih aplikacij, pa je mnogo lažji način osebna seansa z licenciranim hipnoterapevtom, ki ima več let izkušenj na tem področju ter je opravil vsa potrebna izobraževanja in izpite. Zraven težav s spanjem ima hipnoterapija tudi blagodejne učinke za mnoge druge težave, tako psihološke kot fiziološke.

ucinkovita-hipnoza-za-spanje

Kako poteka zdravljenje nespečnosti s hipnozo?

Zdravljenje nespečnosti s hipnozo je postopek, pri katerem licencirani hipnoterapevt pacienta s pomočjo hipnotičnega stanja transa vodi do sprostitve zavestnega uma. Namesto navzven, v stanju transa, um deluje tako, da se osredotoči navznoter, kar bi bilo približno možno opisati kot podoben občutek tistemu, kadar sanjamo. V tem stanju je mogoče razrešiti marsikatero motnjo, strah ali travmo, ki definitivno vpliva na mentalno stanje človeka, saj so nekatere stvari zavednemu stanju prikrite in je do njih mogoče dostopati zgolj prek nezavednega stanja.

Hipnoza za spanje je torej metoda, s pomočjo katere dostopamo do prepričanj v nezavednem delu uma, ki povzročajo težave, kot so nespečnost, se z njimi soočimo in jih lahko na tak način tudi rešimo.

Hipnoza za spanje in njeni koraki

Zdravljenje nespečnosti s pomočjo te metode poteka v več različnih korakih, skozi katere nas vodi specializirani hipnoterapevt, ki ima dolgoletne izkušnje s tem, kako odpraviti nespečnost. Prvi korak je zagotovo posvet s strokovnjakom oziroma hipnoterapevtom, ki identificira razloge za spalno motnjo in bolje spozna pacienta.

Pri tem postavi terapevt nekatera vprašanja glede življenjskega sloga, dejavnikov, ki bi lahko povzročali stres, spalnih navad, morebitnih travm, ki lahko dolgoročno vplivajo na spalni cikel. Nato se pacientu razloži, kaj lahko od seanse pričakuje in vse vključene metode. Pri tem je nujno, da se pacient počuti udobno, sproščeno in predvsem odprto za ta proces.

posveti-pri-hipnozi-za-spanje

Naslednja faza je indukcija hipnoze, pri kateri terapevt pacienta vodi skozi postopek sprostitve, pri čemer se mora slednji osredotočati na dihanje, postopno sproščanje mišic in vizualizacijo mirnih prizorov. Pri tej fazi je glavni cilj globoko stanje sprostitve in povečanega fokusa. V tem stanju je posameznik mnogo bolj dovzeten za različne sugestije in soočanje z negativnimi mislimi, zato mu terapevt predstavi pozitivne sugestije, ki bodo vplivale ne dolgoročno sprostitev, bolj zdrav spanec in pozitivne občutke v zvezi s spanjem. Ena izmed odličnih metod, kako odpraviti nespečnost s hipnozo je tudi vizualizacija varnih občutkov, udobja in globokega spanca.

V hipnotičnem stanju lahko terapevt v pacienta vstavi pozitivne sugestije, ki bodo delovale tudi, kadar pacient pride domov in se ponovno sooči s problemom. Nato hipnoterapevt nežno postopoma pacienta vrne v začetno stanje zavesti, pri čemer se ohranijo občutki sproščenosti in počitka. Glede na stopnjo napredka, se lahko pacientu določi število sej, skozi katere bo s terapevtom šel, ali pa mu ta da avdio posnetke, ki jih bo lahko poslušal tudi sam doma. Glede na stopnjo spalnih težav je število seans, ki jih vsebuje hipnoza za spanje, lahko različno in tudi posamezne seanse se lahko med seboj razlikujejo.


Zakaj je zdravljenje nespečnosti pomembno?

Spanje je eden izmed ključnih procesov, ki ga telo izvaja, da se celice obnavljajo, da se možgani spočijejo in da telo ponovno dobi veliko energije. Pomanjkanje spanca je ena izmed zelo nevarnih stanj, ki lahko vplivajo na razvoj tako fizioloških kot psiholoških bolezni.

Da orišemo kako pomemben je spanec: človeško telo lahko brez hrane zdrži več kot mesec dni, brez spanca pa bo že po desetih dneh popolnoma odpovedalo. Pomanjkanje spanca lahko povzroča debelost, odvisnost, depresijo, psihoze in še marsikaj, zato je esencialnega pomena, da je telo spočito.

zdravljenje-nespecnosti

Kako odpraviti nespečnost?

Čeprav je metod, kako odpraviti nespečnost zelo veliko, pa je hipnoza za spanje ena izmed najbolj razširjenih, najbolj naravnih in tudi najstarejših, saj so blagodejne učinke te prakse poznali že antični Grki in Egipčani. Zraven vseh omenjenih lastnosti pa je pozitivna plat hipnoterapije varnost, saj se pacientu namreč med procesom ne more zgoditi nič škodljivega.

V primerjavi z zdravljenjem s tabletami ali drugimi sintetičnimi substancami, bo hipnoterapija zagotovo manj obremenila ostale procese v telesu.

Kako učinkovita je hipnoza za spanje?

Dejstvo je, da je vsako človeško telo zgrajeno drugače in se drugače odziva na različne načine zdravljenja, zato tudi hipnoterapija ne bo popolnoma koristna za čisto vsakega posameznika. Dejstvo pa je, da je ta metoda v zadnjih nekaj desetletjih pridobila na mednarodnem priznavanju v stroki in tudi velja za enega izmed najbolj učinkovitih načinov, kako pozdraviti nespečnost.

Pri samem procesu je pa eden izmed najbolj ključnih dejavnikov posameznikova odprtost do samega procesa, saj če se pacient na zavedni ravni bori s terapevtom, bo mnogo težje zanj preiti v nezavedno stanje. In čeprav je pri hipnoterapiji med seansami prisoten terapevt, ki posameznika vodi skozi različne korake, pa dejansko na uspeh v največji meri vpliva pacient sam.

kako-odpraviti-nespecnost