Pošlji povpraševanje

Cena, železo trenutno dosega višje zneske, je pokazatelj gospodarskih trendov

Cena železo je odvisna od različnih dejavnikov. Na kilogram je podana zato, da se odpadni surovini zagotovi nadpovprečno visoka vrednost. Prvi dokazi o recikliranju materialov segajo v stari Rim, ko so Rimljani predelovali bronaste kovance, jih pretopili in preoblikovali v bronaste kipe.

Danes smo precej bolj ekološko ozaveščeni, a sta nas k občutnim spremembam spodbudila nepredvidljiva narava in globalno segrevanje. K zmanjšanju slednjega lahko pripomore reciklaža jekla in barvnih kovin. Ta občutno zmanjša nepotrebno kopičenje in nepravilno odlaganje ter onemogoči, da bi razpadajoči delci onesnažili pokrajino ali ogrozili zdravje rastlin, živali in ljudi.

odkup-odpadnih-kovin

Odkup kovin prepreči morebitne nezgode, ob tem pa posameznikom zagotovi preprost zaslužek. Se sprašujete, ali imate kaj takšnega doma tudi vi? Zagotovo imate! Med odpadne surovine namreč sodijo najrazličnejši materiali, ki se delijo na jekleni odpad in barvne kovine. Jekleni odpad zajema železo in njegove ostružke, litine in inox (nerjavno jeklo).

Med barvne kovine pa sodijo aluminij, baker, medenina, svinec, cink in bron. Takšni materiali ponujajo nadvse vsestransko uporabo, zato jih je moč najti v garažah, podstrešjih, kuhinjah, delavnicah in vrtovih. Če ste nedavno prenavljali vrt in vam je ostalo veliko odpada, s katerim ne veste, kaj narediti, se obrnite na strokovnjake. Ti ponujajo celovite storitve, ki zajemajo odkup, odvoz in celo razrez železa.


Odkupna cena - železo je cenjen material, na prodajo vplivajo številni dejavniki

Odkup kovin je pomembna praksa, ki prispeva k ohranjanju okolja. Cena za železo trenutno dosega višje vsote na trgu in ne niha le mesečno, temveč tudi dnevno. Nanjo namreč vplivajo številni spreminjajoči se dejavniki in svetovni trendi, ki jih pri določanju vsote upošteva Londonska borza kovin (London Metal Exchange).

cena za zelezo

Svetovni trendi največkrat vplivajo na povpraševanje po določeni vrsti materiala. V zadnjih nekaj letih smo bili priča obsežnejši uporabi aluminija. Ta je zaradi svojih vrhunskih lastnosti nadomestil kar nekaj priljubljenih materialov v gradbeništvu in avtomobilski industriji. Povečano tržno povpraševanje je posledično povzročilo občuten skok cene. A ta je odvisna še od letnega časa. Gradbeništvo je industrija, ki s polno paro deluje v poletnih mesecih, v zimskih pa se gradnja nekoliko upočasni, s čimer upade povpraševanje po surovinah.

Cena železa je odvisna tudi od lokacije odlagališča. Če se to nahaja daleč od vaše trenutne lokacije, bo vplivalo na ceno, saj so s prevozom povezani prenekateri stroški. Ne nazadnje pa na ceno vpliva še vrsta materiala. Nekateri materiali dosegajo veliko višjo vrednost kot drugi. Zlitine imajo načeloma nižjo, kot čiste surovine. Seveda, pa je poglavitno še kakšni sta kvaliteta odpadne surovine ter njena količina.


Odkup kovin in razrez železa prispevata k boljšemu varovanju okolja

Odkup kovin in njihova reciklaža porabita do 90 % manj energije kot proizvodnja čistih surovin. Odpadne surovine vselej povzročajo nevšečnosti, saj nihče točno ne ve kam jih odvreči. Da bi se temu izognili podjetje Barko d.o.o. ponuja celovito storitev. S tem si boste zagotovili hiter in predvsem varen odvoz s primerno nujno opremo po predpisih. In kako bo odvoz potekal?

odkup-kovin

Pred odkupom se najprej pregledata kakovost odpadne surovine in njena teža, nato se določi cena. Železo se naloži in pripelje na odlagališče, kjer sledi razvrščanje. Slednje je ključnega pomena, saj je pred samo predelavo treba zagotoviti, da so železne in barvne kovine ločene. Le tako bodo namreč zagotavljale visoke standarde kakovosti. Razvrščanje poteka s pomočjo električnih tokov, magnetov, strojev in celo ročno. Temu sledi razrez železa s škarjami ali s plamenskim rezanjem. S tem se poenostavijo postopki taljenja, ki se razlikujejo od materiala ter stopnje njegove čistosti.

Med taljenjem se na površje dvignejo nečistoče, ostane pa le čista surovina pripravljena na predelavo. Zadnji proces je predelava surovine v nov končni izdelek, ki je lahko nekaj preprostega, kot sta list ali palica, mogoče pa jih je tudi ukalupiti.


Razrez železa je stroškovno učinkovita metoda, ki poenostavi predelavo kovin

Odkup kovin je eden izmed ključnih korakov pri učinkoviti rabi virov in trajnostnem gospodarstvu. Cena železa morda res nenehno niha, a je nakup vselej dobra naložba ne glede na dogajanje na trgu. Odkup predstavlja učinkovito rešitev za zmanjšanje odpada, hkrati pa znižuje povpraševanje po pridobivanju nove rude ter povečuje vrednost proizvedenih izdelkov.

razrez-zeleza-s-plamenskim-rezalnikom

Eden izmed najpomembnejših delov procesa reciklaže je razrez železa. Rezanje težjega odpada je vselej izziv, zato so potrebne edinstvene tehnologije, ki so temu kos. Železne konstrukcije so na manjše dele primerne za predelavo razrezane s pomočjo avtomatskih škarij Bonfiglioli ali plamenskim rezanjem.

Avtomatske škarje Bonfiglioli so robustni in vzdržljivi stroji za zgoščevanje in obdelavo odpadnega materiala. Uporabnikom ponujajo visoko produktivnost ter nizke obratovalne stroške. Na voljo so v različnih velikostih in oblikah, razlikujejo pa se tudi glede na zmogljivost in rezalno silo. Praktično orodje se najpogosteje uporablja na odlagališčih odpadkov, jeklarnah in drugih proizvodnih obratih za recikliranje.

Drug razširjen način za rezanje železa pa je plazemsko rezanje, pri katerem se uporablja plazma oziroma ioniziran plin, ki prevaja elektriko. Plazma nastane z dodajanjem energije električno nevtralnemu plinu, za energijo pa poskrbi stisnjen zrak. Združena v komori med šobo in elektrodo povzročita neuravnoteženost plina. Plazemski plin je nato potisnjen skozi odprtino v šobi, kar ustvari električno prevoden tok. Veliko energije zagreje plazemski oblok, ki omogoči neverjetno rezalno zmogljivost.

plazemsko-rezanje-zeleza