Presajanje sobnih rastlin - kdaj?


Presajanje sobnih rastlin je potrebno enkrat letno, ko iz zemlje izčrpajo vse minerale oziroma ko prerastejo lonček in potrebujejo več življenjskega prostora. Če želimo, da nam sobne rastline lepo uspevajo, jih moramo opazovati ter jim ponuditi najboljše okolje. Presajanja sobnih rastlin in presajanja rož se je najbolje lotiti spomladi, in sicer marca ali v začetku aprila, saj je obdobje pred bujno rastjo najboljši čas, da rastlina ne doživi presaditvenega šoka, pomagamo pa ji lahko tudi z naravnimi sredstvi za krepitev odpornosti Mineral.

VEČ O RAZVOJU IN RASTI RASTLIN


Kako se lotimo presajanja sobnih rastlin?


Presajanje sobnih rastlin je enostavne postopek, ki rastline ne bo poškodoval, če se ga lotimo pravilno. Vnaprej si pripravimo vse, kar bomo potrebovali, da bo presajanje rastlin čim hitrejše in da bodo rastline čim manj časa izven zemlje. Pripravimo si kakovostno zemljo, večje lonce ter vodo za zalitje, ki ji dodamo naravno sredstvo Mineral zeleni ali Mineral modri koprin. Sredstvi sta odlični za redno zalivanje vseh vrst rastlin in sta priporočljivi tudi po presajanju rož ali po presajanju vinske trte.


presajanje rastlinRastlino lažje odstranimo iz obstoječega lonca, če je zemlja nekoliko vlažna, zato jo kakšno uro pred presajanjem sobnih rastlin zalijemo in počakamo, da se voda vpije. Nato rastlino previdno primemo za deblo, nekoliko potolčemo po loncu ali si pomagamo z nožem ter deblo nežno zasučemo in povlečemo korenine iz lonca. Lonec je premajhen, če so korenine stisnjene ob steno in če je zemlje zelo malo. Sobne rastline presajamo vedno v lonec, ki je dve številki večji od prejšnjega. Na dno lonca posujemo nekaj drenažnega materiala (na primer nalomljeno glineno posodo ipd.) ter zemlje, nanjo položimo rastlino, ki smo ji po potrebi odrezali nagnite ali preobilne korenine, jo obsujemo s svežo zemljo, pritisnemo in zalijemo z mešanico vode in naravnega sredstva Mineral zeleni ali Mineral modri koprin. Preberite več tukaj: http://www.mineralzarastline.si/


Presajanje rož po nakupu


Presajanja rož se je najbolje lotiti čimprej po nakupu, saj so pogosto vsajene kar v šoto ali drugo slabšo zemljo, ki jim ne nudi dovolj hranljivih snovi in mineralov. Zaradi slabše kvalitete zemlje pa je oteženo tudi zalivanje, saj voda pogosto kar steče skozi. Presajanje rož v stanovanju poteka enako kot presajanje drugih sobnih rastlin, če pa jih sadimo zunaj, najprej pripravimo zemljo in izkopljemo luknjo. Rastlino previdno povlečemo iz lonca, ki smo ga prinesli iz trgovine, ter s korenin otresemo zemljo. Postavimo jo v izkopano luknjo ter jo zasujemo in zalijemo. Dobro je, če po presajanju okrepimo in uporabimo naravno sredstvo Mineral Mineral zeleni ali Mineral modri koprin, po potrebi pa jih tudi poškropimo s sredstvom Mineral rumeni ali Mineral rdeči Forte.

presajanje rož