Žar na plin bo poskrbel za nepozabno izkušnjo priprave hrane
Žar na plin je eden izmed najbolj priljubljenih na trgu. Naprava deluje s pomočjo plina, natančneje propana ali butana, nekatere pa delujejo tudi z mešanico tekočih plinov. Priprava hrane na njej je mogoča s posredno ali neposredno toploto, kar dopušča optimalen nadzor pri kuhanju. Pri posredni toploti, je hrana postavljena tako, da jo vročina obdaja s strani, pri neposredni toploti pa je neposredno na plamenu.
Vsak žar ima različne sestavne dele in funkcije, ki se razlikujejo glede na vrsto, velikost in proizvajalca. Ključen sestavni del so rešetke. Te so izdelane iz visoko kakovostnega nerjavečega jekla, ki poleg pogoste uporabe, brez težav prenese še toploto gorilnikov. Slednji so za mnoge BBQ mojstre poglavitni. Odvisno od modela so izdelani iz nerjavečega, legiranega jekla ali litega železa, njihova naloga pa je vzdrževanje plamena, ki ga preko sistema cevi v napravo dovaja jeklenka.
Za enakomerno porazdelitev toplote poskrbijo posebne pregrade, ki minimizirajo vžige ter podaljšajo življenjsko dobo aparature. Pri nekaterih modelih se pod gorilnikom nahaja posoda z vodo, ki zajema maščobo, kar dopušča preprostejše vzdrževanje same naprave. Vas zanima še cena? Kakovosten roštilj na plin bo nekoliko večja naložba kot tisti na oglje, toda v kolikor je vaš proračun omejen, bo namizni model odlična izbra.
Kako izbrati žar na plin in na kaj morate biti pozorni pri njegovi izbiri?
Vrtni žar, ki za svoje delovanje uporablja plin, se ponaša z izjemno vsestranskostjo in prilagodljivostjo. Najbrž ste preverili ponudbo na trgu in ugotovili, da je ta precej raznolika, kar zna biti zastrašujoče. A nikar ne skrbite, vse, kar morate storiti, je, da pred nakupom dobro premislite, kako ga boste uporabljali. Modeli se namreč razlikujejo glede na materiale, velikost, dodatno opremo in seveda ceno. Mnogokrat se zgodi, da namen uporabe ni omejitev, ampak prostor.
Če imate dovolj prostora, ste med tistimi srečneži, ki lahko izbirajo med bogatim naborom naprav. V kolikor pa je vaš prostor nekolko omejen, bo popolna izbira namizni žar. Ta se izvrstno obnese v prostorih, kot so balkoni ali manjše terase. Hitro sestavljiv in prenosen raženj ima nekoliko manj gorilnikov, a to ne pomeni, da hrana ni enako okusna, kot pri večjih. To omogočajo še dodatne komponente in funkcije, ki so v veliki meri odvisne od sloga pečenja in vašega proračuna.
Če ste le ošvrknili ponudbo na trgu, veste, da so na voljo modeli z najrazličnejšim cenovnim razponom. Prepričajte se, katere lastnosti in funkcije so za vas najpomembnejše ter jih poskušajte uskladiti s svojim proračunom. Velika prednost pri izbiri BBQ je tudi enostavna montaža. Nihče si ne želi naprave sestavljati ure in ure, zato poskrbite, da kljub trdni in robustni konstrukciji roštilj zagotavlja hitro ter preprosto montažo.
Kakšne prednosti ima plinski namizni žar?
Žar na plin uporabnikom prinaša mnoge prednosti, saj je v primerjavi s tistimi na oglje varčnejši in priročnejši. Namesto da bi čakali, da se oglje segreje in doseže želeno temperaturo, ražnji na plin zagotavljajo takojšnjo toploto z obratom gumba. Slednji prav tako omogoča maksimalen nadzor nad temperaturo in velikostjo plamena, ki sta poglavitni pri pripravi živil, saj preprečujeta, da bi se ta zažgala.
Hitro doseganje visokih temperatur bo poskrbelo, da vam ne bo treba več zapravljati časa s čakanjem, vaše slastne mojstrovine pa bodo hitreje postrežene. Tako boste lahko ure, ki bi jih sicer preživeli ob strogem nadzoru peke, preživeli med druženjem s prijatelji v obroku, za katerega ste se tako zelo trudili. Vrtni žar se ponaša z neverjetno vsestranskostjo, saj dopušča pečenje mesa, rib, školjk ter nekoliko občutljivejših živil, kot so sadje in zelenjava. Peka na takšni aparaturi je nadvse preprosta tudi za začetnike.
Največja pomanjkljivost roštiljev na oglje je namreč ta, da pri uporabi zahtevajo določeno stopnjo spretnosti in prakse. Plinski žari poenostavijo pečenje na žaru, zato so primerni za tiste, ki se s takšno pripravo hrane šele spoznavajo. Čeprav plinska naprava predstavlja nekoliko večjo začetno naložbo, pa se ta obrestuje na dolgi rok, saj je plin cenejši od oglja. Začetna naložba bo tako ob redni uporabi povrnjena že v letu ali dveh. V primeru, da vas vseeno zanima pečenje z ogljem, si lahko ogledate našo akcijo za keramični žar kamado.
Kako pravilno vzdrževati vrtni žar in zakaj je to pomembno?
Namizni žar mora biti vselej dobro vzdrževan. To ne bo vplivalo le na daljšo življenjsko dobo, temveč tudi na varnost. Nepravilno ali nezadostno vzdrževani roštilji so nevarni za zdravje in nadaljno pečenje. Zamašeni gorilniki lahko namreč povzročijo manjše požare, ostanki hrane na rešetkah pa omogočijo razrast bakterij in mikrobov, ki vplivajo na kakovost novo pripravljenih jedi. Vzdrževanje ni težko in ne bo vam treba narediti veliko, da bi bil vaš BBQ higiensko neoporečen. Redno preverite puščanje plina.
To storite tako, da spustite nekaj milnice vzdolž plinskega voda. Če opazite nastajanje mehurčkov, veste, da napeljava pušča in jo je treba čim prej zamenjati. Detajlno čiščenje opravite vsakih nekaj mesecev, nikar pa ga ne pozabite očistiti še po vsaki uporabi. Obrišite zunanjost, operite rešetke, vsaj enkrat na teden pa ga prižgite na najvišjo temperaturo. To bo zagotovilo, da se umazanija ne bo nabirala, vaš žar pa bo pripravljen za nadaljnjo uporabo.