Pošlji povpraševanje

Plinski žar: preprost, hiter in učinkovit pri peki

Plinski žar je ena izmed najbolj priljubljenih naprav za peko, ki je zaradi svojih odličnih lastnosti razširjena po vsem svetu. Roštilj, ki kot vir toplote uporablja plin, je hitra in preprosta rešitev, ki bo prav vedno zagotovila dobre rezultate pri peki, pa naj gre za meso, zelenjavo, sir ali druga živila. Uporaba tega pripomočka je še posebej popularna v poletnih časih, ko se na vrtu zberejo družina oziroma prijatelji, ter pripravijo piknik. V roštilju uživajo prav vsi, za plinskega pa se pekovski entuzijasti odločajo ravno zaradi mnogih prednosti, ki jih ima pred električnim in roštiljem na oglje. 

plinski žar

Katere prednosti ima plinski žar? 

Pred drugimi vrstami ima plinski žar nekatere lastnosti, zaradi katerih se ljudje velikokrat odločijo zanj. Največja izmed prednosti plinskih roštiljev je najverjetneje hitrost, saj plin omogoča izredno hitro segrevanje kuhalne površine, s tem pa se znatno pospeši postopek priprave hrane. Pri roštilju na oglje se mora zelo dolgo čakati, da se oglje dovolj segreje in pripravi za peko. Pri električnih postopek sicer poteka nekoliko hitreje, vendar pa imajo plinski pred njimi eno ključno prednost: nadzor. 

Žar na plin omogoča izjemno dober nadzor nad temperaturo kuhalne površine, kar je ključnega pomena pripripravi nekoliko bolj zahtevne hrane, kot so steaki, pri čemer moramo stalno posvečati veliko pozornosti kuhalni temperaturi, da so rezultati najboljši. V primerjavi z električnimi in roštilji na oglje, je pri plinskih ta nadzor izjemno bolj učinkovit. 

Prav tako je tudi uporaba plinskega roštilja bolj preprosta, kot je na primer uporaba roštilja na oglje. Pri slednjem je potrebno pripraviti ogenj, paziti da ta ne ugasne ali se preveč razplamti, in konstantno dovajati oglje ob dolgotrajnejši peki. Pri plinskem pa je potrebno le obrniti gumb in roštilj bo čez nekaj sekund že pripravljen na uporabo. 

Prednosti plinskih roštiljev je mnogo, med njih pa sodijo tudi možnost peke različnih jedi na istem roštilju, saj se lahko vsakemu gorilniku posebej uravnava temperatura, kar pomeni, da je lahko na kuhalni površini več jedi, ki imajo različne temperature kuhanja.

Prav tako ima tak vrtni žar mnogo prednosti. Ena izmed prednosti lažje čiščenje, kar predstavlja večji problem pri tistih na oglje, saj ostanejo saje, maščoba, pepel in nekateri drugi madeži, ki jih je težje čistiti. Žar na plin v splošnem predstavlja tudi bolj zdravo alternativo peke na odprtem ognju, saj ta ustvarja in oddaja nekatere zdravju škodljive ali celo karcinogene snovi, ki se tvorijo ob kurjenju lesa ter oglja. 

mreža za žar


Kaj pa mreža za žar? 

Mreža za žar je zelo preprost pripomoček, s pomočjo katerega lahko pripravimo hrano brez veliko ostale opreme. Najpreprostejši način je, da mrežo postavimo med dva stoječa elementa (lahko kamna, dve deski, kovinska konstrukcija), pod njo nasujemo gorivo (najpogosteje drva in oglje) ter gorivo preprosto zakurimo, počakamo, da oglje primerno tli in mreža bo pripravljena za peko. Vrtni žar torej omogoča odlično pripravo jedi.

Pri tem je potrebno paziti, da so rešetke v ustrezni višini od oglja, da se hrana ne zapeče preveč ali premalo. Mreža za žar pa se lahko tudi dokupi za žar na plin ali oglje, saj se lahko po dolgotrajnejši uporabi ta obrabi in degradira. Rešetke se tako zamenja z novimi in roštilj je ponovno kot v začetnem stanju. 

Rešetke so lahko iz več različnih materialov, med katerimi so najpogostejše iz litega železa, nerjavečega jekla in emajlirana. Lahko se nahajajo v različnih oblikah, vzorcih in velikostih, kar pa vpliva na vrsto hrane, ki jo bomo pekli ter na njeno količino. Rešetke preprečujejo, da kosi hrane padajo na ogenj.

Obstaja tudi več vrst mrež, med katerimi poznamo takšne z dvojno rešetko, ki še dodatno zavarujejo hrano pred padanjem na oglje, mreže za ribe, ki imajo podolgovato obliko in mreže za zelenjavo, ki imajo tudi manjše reže. Mreže za roštilj je potrebno redno čistiti s krtačo ali čistilnim oljem in jo dobro posušiti, da bo lahko ponovno pripravljena na uporabo. Vse to in še več lahko najdete v naši trgovini vsi nakupi.

Nekaj napotkov za odličen žar


Dejstvo je, da so pikniki eni izmed vrhuncev poletnega druženja, zato pri tej dejavnosti ni prostora za napake! Tukaj je nekaj napotkov, s pomočjo katerih bo vaša hrana na žaru vedno popolna: 

  • meso naj pred peko doseže sobno temperaturo, saj se bo tako bolj enakomerno zapeklo,
  • svinjino in piščanca nekaj ur pred peko posoliti, saj tako kosi ostanejo bolj sočni,
  • razne omake in premaze se doda proti koncu, nekje zadnjih pet do petnajst minut peke, saj se lahko ob prehitrem dodajanju sladkor v omakah zažge,
  • roštilj mora pred peko doseči zelo visoko temperaturo, med peko pa je priporočljivo zapreti pokrov roštilja,
  • ne pritiskati na burgerje, saj tako izločijo vse dobre sokove in lahko postanejo suhi,
  • kosov mesa ne obračati pretirano, najbolje jih je pustiti čim bolj na miru, saj tako ostanejo sočni,
  • uporaba termometra je zelo priporočena, saj se tako lahko zares dobro speče meso, še posebej steake in hamburgerje,
  • zelenjavo je najbolje peči na nabodalih, saj bo tako težje padla skozi rešetke,
  • ob roštilju naj bo vedno pripravljena aluminijasta folija, da se lahko pečeno hrano zavije vanjo in se toplota ohrani - to je še posebej priporočljivo pri zrezkih. 

žar na plin