Kastracija psov in sterilizacija psic v Mariboru

Nekontrolirane kotitve je mogoče preprečiti, kar naša država že dolga leta spodbuja tudi z nižjimi cenami kastracij psov in sterilizacij psic, pa tudi mačk. Če ste se kdaj sprehodili po mestih južnega Balkana, ste lahko opazili cela krdela ubogih, bolnih in lačnih brezdomnih psov, ki hodijo za turisti in prosjačijo za hrano. Tudi pri nas se je pred, morda tridesetimi leti dogajalo podobno, le da ne v takem obsegu, tu in tam je bilo videti posameznega zavrženega ali zapuščenega psa in predvsem psičko. Odgovorni lastniki, ki se ne ukvarjajo z vzrejo mladičkov, se pozanimajo kaj se s psom po kastraciji dogaja in kakšne so spremembe po sterilizaciji psice ter se za poseg tudi odločijo. Kastracija psa prepreči nastajanje spolnega hormona testosterona, zato so psi po posegu veliko bolj vodljivi in jih je dosti enostavneje vzgajati. Poleg tega kastracija psa zmanjšuje njegov stres, saj ga psice v paritvenem obdobju ne zanimajo več, preneha s tuljenjem, uhajanjem od doma (s tem je zmanjšana možnost, da ga zbije ali povozi avto), postane manj agresiven, ne markira kot se je to dogajalo pred posegom. Potrebno je omeniti, da kastracija psa pozitivno vpliva na mnoge zdravstvene težave, saj se zmanjša tveganje za pojav obzadnjične kile, za nastanek raka, vnetja in drugih bolezni prostate, prav tako preprečuje nastanek raka na testisih in prenos spolno in genetsko prenosljivih bolezni na novo leglo. V našem veterinarstvu v Mariboru se trudimo poleg vseh veterinarskih storitev, ki jih opravljamo, tudi osveščati ljudi in jih spodbujati h kastraciji psov in sterilizaciji psic v dobro živali in njih samih.

kastracija psov

Kaj se dogaja po sterilizaciji psice in zakaj je ta koristna?

Sterilizacija psice je veterinarska storitev, ki jo v našem veterinarstvu v Mariboru opravljamo zelo pogosto. Je poseg, ki v prvi vrsti vpliva na kontrolo rojstev, saj se z njim preprečijo kotitve nezaželenih mladičev. Na žalost se tudi pri nas še vedno dogaja, (predvsem na podeželju), da psice ne zaščitijo pred nezaželeno brejostjo in se raje znebijo mladičkov. To se je včasih slišalo precej normalno in se je vsakodnevno dogajalo. Psica ima lahko leglo dvakrat letno in težko si je predstavljati njen stres, ko vedno znova in znova išče svoje leglo, katero kar čez noč izgine. To je mogoče preprečiti! Poleg nekontroliranih kotitev, sterilizacija psice zmanjšuje možnost nastanka raka in vnetja na mlečni žlezi, izgubo dlak zaradi vpliva spolnega hormona estrogena, preprečuje pojav raka na maternici, jajčnikih, prenos spolno in gensko prenosljivih bolezni, navidezne brejosti ter povečuje vdanost in zvestobo psičke. Pri posegu se odstranijo jajčniki in maternica ali pa samo jajčniki, s čimer se prepreči izločanje spolnih hormonov (estrogena in progesterona) in nastajanje jajčec.

V veterinarstvo V Mariboru opravljamo tudi redne veterinarske preglede

Smo majhna skupinica veterinarjev, katere je pri delu združila skrb in ljubezen do živali in veselimo se vsakega dobrega rezultata. Mnogi nas že poznajo, mnogi nas še bodo, saj se trudimo za vsakega malega pacienta posebej ter pri delu združimo strokovno znanje in srce. Če razmišljate, da bi svojega ljubljenčka naročili na veterinarski pregled, se oglasite pri nas ali nas pokličite za posvet. Opravljamo vse vrste veterinarskih storitev: preventivne prve in redne preglede, zaščitna cepljenja, potrebna zdravljenja, naše delo obsega tudi diagnostiko, kirurške posege, stomatologijo in dermatologijo, ukvarjamo se z nego malih živali, kamor spadajo krajšanje krempljev, toaleta paraanalnih žlez, depilacija in čiščenje sluhovodov, britje in striženje vozlov tako pri psih kot pri mačkah in svetujemo lastnikom o pravilni prehrani, ki je še kako pomembna za pravilno rast ter njihov razvoj. Pogosto so ob boleznih ali po posegih potrebne različne diete, ki so sestavni del terapije - svetovali vam bomo tudi o najboljši izbiri za vašega ljubljenčka.

sterilizacija psa