Surfanje - zgodovina surfanja, surfanje v Sloveniji in vaje za surfanje

Čeprav je surfanje že dobro razvito po celem svetu, veliko ljudi še vedno zamenjuje ta priljubljen vodni šport z windsurfingom. Pri slednjem deska vsebuje tudi jadro, ki za premikanje izkorišča moč vetra, pri surfanju pa potrebujete le desko, ustrezna oblačila in bolj ali manj visoke valove - odvisno od vaših želja in osvojenega znanja.


Zgodovina surfanja na kratko

Če se vam zdi, da se je surfanje na valovih pojavilo šele pred kratkim, vam moramo povedati, da je vaše mnenje zmotno. Zgodovina surfanja sega v 5. stoletje n. št., ko so se na vodni gladini Polinezijci zabavali z enostavnimi deskami. Naslednja pričevanja so znana iz leta 1777, ko je angleški raziskovalec James Cook naletel na surfarje na Havajih. To so bili predvsem vplivni ljudje modre krvi, visoko cenjeni v družbi. Od tam se je šport hitro razširil po svetu. Veliko vpliva na razvoj športa je imel pojav surfanja v Kaliforniji v začetku 20. stoletja, konec 90. let pa je surfanje doseglo tudi Slovenijo. Kot lahko vidite, je zgodovina surfanja zares izredno bogata in zanimiva.


Surfanje v Sloveniji - možno ali ne?

Čeprav so za najboljše doživetje tega vodnega športa potrebni visoki valovi, pa je možno tudi surfanje v Sloveniji. Še ne tako dolgo nazaj je veljalo splošno prepričanje, da surfanje v Sloveniji nikakor ni možno, danes pa lahko občasno opazite surfarje v Piranu. Za učenje lokacija ni najprimernejša, saj je potrebno čakati na ugodne razmere za surfanje, ki pa niso ravno pogoste. Vsekakor je najbolje, da se odločite za surf tečaj v tujini, npr. v Španiji ali na Portugalskem.


Koristni nasveti in vaje za surfanje

Verjetno se že veselite, da bi surfanje končno preizkusili na lastni koži, toda pred lovljenjem visokih valov se morate dobro prepričati o pogojih v morju, pravilih surfanja, vaših zmogljivostih itd. Zelo pomembne so tudi posebne vaje za surfanje. Sem spadajo ravnanje z desko, prvi koraki z desko v morju, drsenje po trebuhu, vstajanje in surfanje na valovih, znati pa morate tudi pravilno pasti. Najboljša odločitev, da se dobro naučite vse vaje za surfanje, je surf šola, ki jo organizira Ujusansa. Surf počitnice niso razočarale še nikogar, saj združujejo učenje surfanja, zabavo, dobro družbo in še marsikaj.

Na naši spletni strani si oglejte vse nasvete, vaje in pravila surfanja!