Okus, ki ga ne pozabiš
Bela kebab omaka je z razlogom že stoletja kulinarična poslastica
Bela kebab omaka, ki je kot nepogrešljiv dodatek mamljivemu kebabu prišla k nam z Anatolskega polotoka, smo zaradi slastnosti in osvežilnega okusa vzeli za svojo in je postala vse bolj zaželen del naše kulinarike. Kebabu daje značilen okus in ta tudi zaradi nje postaja vse bolj priljubljena jed, tako da se stojnice, ki ponujajo to okusno turško hrano, množijo ne le pri nas, ampak po vsej Evropi.
Omaka za kebab pa ni pika na i samo za to turško specialiteto, ampak povzdigne in obogati tudi druge jedi ter jih naredi sočne in zanimivega ter polnega okusa. Ko jo boste enkrat ponudili k jedem z žara ali kot pomako za zelenjavo, brez nje ne bo minilo nobeno druženje. Tudi tisti, ki se zelenjavi izogibajo, jo bodo s tem prelivom z veseljem pohrustali. Popestri namreč še najbolj preproste jedi in jih povzdigne v kulinarično doživetje. V čem je skrivnost te omake za kebab? Recept vsebuje zdrave sestavine: jogurt, česen in začimbe, ki spodbudijo brbončice in ne otežijo želodca. Tako kot vedno, je tudi omaka za kebab recept na voljo v več različicah.
Z belo kebab omako se okusi povežejo v celoto in oplemenitijo jed
Omaka za kebab je lahko bolj blagega okusa, lahko pa je bolj ostra in celo pekoča, zato je tako vsestranska in priljubljena tako pri tistih, ki jim je všeč svež, nežen okus, kot pri tistih, ki imajo radi bolj poživljajoč, močen okus. Vse je odvisno seveda od tega, katere dodatke in sestavine vsebuje. V osnovi obstajata rdeča in bela kebab omaka. Temeljna sestavina obeh je gosti jogurt, lahko je grški, skoraj obvezen je drobno narezan česen, olje, kis ali limonin sok, sol in poper ter začimbe – zelo se poda koper, svež ali suh, lahko pa tudi druge začimbe po izbiri.
Za polnejši okus je zraven še majoneza, vendar le kot dodatek, tako da je ta omaka za kebab še vedno lahka in sveža in ne obremeni želodca. Vse te sestavine sestavljajo belo kebab omako, če pa želite, da je bolj pikantna, ji lahko dodate rdečo papriko v prahu – sladko ali pekočo – in dobite rdečo omako. Ta osnova z jogurtom je priljubljena v receptih za omake za kebab na celotnem Bližnjem vzhodu, ena takih, ki smo jo v Sloveniji že zdavnaj vzeli za svojo in jo v poletnih mesecih z veseljem pripravljamo, je tatziki z narezanimi kumarami.
Pri omaki za kebab recept pušča domišljiji prosto pot
Jedi so precej okusnejše, če jih postrežete s pravo omako. V beli kebab omaki so začimbe, zaradi katerih je hrana bolj aromatična, prijetna in vabljiva, okus pečenega mesa pa je bolj poudarjen. To je osnovna omaka za kebab, recept pa je prava uspešnica za vse vrste mesa, ki ga navadno uporabimo za žar, tudi za perutnino in ribe, z njim se vsi okusi povežejo in ustvarijo vrhunsko jed. Lahko pa, če želite, malo eksperimentirate in osnovnemu receptu dodajate po želji še svoje dodatke, da bo jed čisto nekaj posebnega.
K svinjini, jagnjetini ali govedini se poda pekoč okus, zato lahko za dodatek uporabite pekočo papriko, čili ali kečap. K ribam se poda dodana smetana, da je polivka bolj kremasta. Druga različica za ribe in pusto meso ter perutnino je dodatek belega vina, ki bo dal svojstveno aromo in edinstven okus. Zelo redko, ampak je zelo okusno, se tem prelivom doda curry, zaradi katerega se preliv obarva močno rumeno. Torej je omaka za kebab pravi kameleon – v trenutku se prelevi v doživetje za brbončice za vse okuse.
Kakšna je zgodovina kebaba in jogurtove bele kebab omake?
Kebab ima dolgo in razgibano zgodovino in se je ohranil skozi dolga in viharna stoletja. Izvira iz Srednjega vzhoda, iz Perzije, in je bil prvič omenjen že v 9. stoletju. Hitro se je razširil po Centralni Aziji in postal temelj otomanske kuhinje.
Libanonski priseljenci so ga v 19. stoletju prinesli v ZDA in istem času turški priseljenci Evropo, tako je bila leta 1969 v Nemčiji odprta prva stojnica s kebabom. Kmalu so ji sledile še druge države, med njimi tudi Slovenija. Skozi zgodovino se je razvilo več vrst kebabov, nekatere so jedli s kruhom ali rižem, druge z zelenjavo in jogurtovim prelivom. Danes eden najbolj priljubljenih po vsem svetu je Adana kebab, ki izvira iz Turčije, in je narejen iz drobno narezanega govejega ali jagnječjega mesa. To je po The Taste Atlast druga najbolj priljubljena tradicionalna jed na svetu, za pico Margerito.
Seek kebab je razširjen v Indiji in Pakistanu, zraven postrežejo jogurtov preliv z meto. Suvlaki je grška različica kebaba, zraven jedo tatziki preliv. Pri nas je najbolj znan Doner kebab, pri katerem se meso peče na vrtečem se ražnju. Sproti se ga reže na tanke rezine, potem pa postreže ali na krožniku ali v kruhu, zraven pa je obvezno zelenjava in okusna jogurtova bela kebab omaka. Omaka za kebab recept katerega najdete na spletu, je zagotovo odlična izbira, naredite pa jo lahko tudi sami doma.