Tina omake
Okus, ki ga ne pozabiš
Nacho omaka za vse vrste jedi
Nacho omaka je priljubljena vrsta omake, ki se posebej dobro ujame z različnimi mehiškimi jedmi, prav tako pa jo lahko dodamo katerikoli drugi jedi, katere okus želimo popestriti. Gre za vrsto sirove omake, ki se jo pogosto uporablja bodisi kot preliv bodisi kot za namakanje različnih jedi oziroma prigrizkov, kakršni so denimo nachosi.



Nacho omaka je narejena iz cheddar sira, mleka, smetane in raznih začimb, denimo česna, paprike in jalapeno paprike. Za samo izdelavo je potrebno nacho sir stopiti, dokler iz njega ne nastane gladka in kremasta zmes, nato pa se ga uporabi kot omako ali polivko za druga živila.
To vrsto omake najpogosteje najdemo v kinodvoranah in številnih restavracijah, vse pogosteje pa jo srečamo tudi v domači kuhinji, kjer lahko z njo popestrimo okus številnih jedi. Na voljo je v ali v kozarcu ali v tubi, ki je izjemno priročna za uporabo.
Na voljo je v spletni trgovini Tina omake, odlikuje pa jo odličen kremast okus, ki ga obogati tudi pikantnost. Na voljo je tudi v kombinaciji s posebno cheddar omako. Omaka je primerna tako za že gotove jedi, kot tudi kot sestavina za pripravo drugih jedi.

Nacho sir s širokim področjem uporabe
Nacho sir, ki je ime prevzel po prigrizku z imenom »nachos«, je dandanes v uporabi kot preliv ali omaka za namakanje različnih jedi, zlasti tortilja čipsa. Gre za topljen cheddar sir, ki se uporablja skupaj z raznimi dodatki, denimo salso, omako guacamole in jalapeno paprikami, ku mu dodajo pristen, pikanten okus.
Uživa se ga lahko bodisi ob čipsu, krekerjih, zelenjavi in podobnih živilih, še posebej pa je priljubljen kot preliv ali nacho omaka za tortilje, hamburgerje, tacose, enchilade, hot doge, razne sendviče in druge gotove jedi. Tako razširjen in popularen je zlasti zaradi svojega kremastega, sirnega okusa, ki jed obogati in mu da značilen cheddar okus.
Izdelan je iz kombinacije cheddar sira, mleka, smetane in različnih, pogosto pikantnih, začimb. To je osnovni recept, ki pa se lahko od jedi do jedi razlikuje v svojih sestavinah in razmerjih.

Nacho omaka in njene sestavine
Glavna sestavina nacho omake je cheddar, ki ji daje značilen okus po siru. Čeprav se za izdelavo praviloma uporablja le to vrsto sira, pa se omake med seboj razlikujejo in vsebujejo tudi primere drugih vrst sirov v različnih razmerjih.
Če sir omaki zmesi daje zrel, sirast okus, pa mleko ali smetana zagotavljata gladko, kremasto teksturo, zaradi česar v omaki ni grudic in se ne sprijema. Zlasti smetana poskrbi za pristnejši, bogatejši okus, medtem ko se maslo doda za večjo topnost. Prav ta lastnost je tudi ena izmed tistih, ki so odgovorne za tako veliko priljubljenost omake pri pripravi najrazličnejših jedi.
Poleg tega pa so tu še začimbe, ki poskrbijo za polnejši okus in pikantnost. Glavne začimbe, ki jih pogosto najdemo v nacho siru, so tako jalapeno paprike, česen v prahu, kumina, čili v prahu, paprika in čebula v prahu. Za dodatek k gotovim jedem se poleg pogosto uporablja tudi zelenjava, denimo čili in paradižnik.
Široka paleta možnosti uporabe
Tako v mehiški, kot tudi v mednarodni kuhinji, je priljubljenost in uporabnost te omake precejšnja. Še zdaleč ni v uporabi le kot nacho omaka za tortilje, pač pa gre za vsestransko sestavino, ki jedem prida svoj značilni kremasti okus.
Poleg tortilj jo najdemo tudi v burritu, quesadilli in tacosih, ki veljajo za značilne mehiške jedi. Po navadi jo pred zaužitjem dodamo ali v samo jed ali pa jo postrežemo ob njej za namakanje. Prav tako nanjo dandanes pogosto naletimo tudi v hamburgerjih, in sicer tako v samem hamburgerju, kot poleg njega, v obliki pomake.
Podobno velja tudi za hotdog in ocvrt krompirček, kjer se jo postreže kot prilogo. Zdaleč najbolj priljubljena pa je pri uživanju t. i. nachosov: gre za popularen prigrizek v obliki tortilja čipsa, ki se mu dodaja tudi razne druge sestavine, denimo salso, guacamole, kislo smetano itd.
Nacho omaka za tortilje izhaja iz ZDA
Čeprav je svoje ime dobila po priljubljenem prigrizku, pa ta omaka ne izhaja iz Mehike, temveč iz Združenih držav Amerike. Gre za razmeroma sodoben izum, ki je nastal sredi 20. stoletja, prvič pa naj bi ga postregli v Teksasu sredi štiridesetih ali petdesetih let.
Tamkaj naj bi skupina ameriških vojakov prečkala mejo in obiskala restavracijo Victory Club, kjer je delal tudi moški z imenom Ignacio Nacho Anaye. Ker kuhar tedaj ni bil na voljo, jim je Anaye kar sam pripravil prigrizek iz sestavin, ki jih je imel pri roki: tortilja čipsa, topljenega sira in jalapeñosa. Jed je poimenoval "Nacho's especiales" v čast sebi in svojemu vzdevku, med strankami pa je hitro postala priljubljena.
Jed se je nato kmalu uveljavila v ZDA, zlasti na športnih stadionih, v kinodvoranah in na drugih mestih, kjer so jo lahko postregli kot prigrizek. Danes se uživa po vsem svetu in je postala osnovna jed texmex kuhinje.
