Pošlji povpraševanje

Kaj so hitri antigenski testi?

Hitri antigenski testi (HAGT) za diagnostiko COVID-19 ugotavljajo prisotnost SARS-CoV-2 proteinov, ki nastajajo pri replikaciji virusa v respiratornih kužninah. So sicer manj občutljivi kot testi verižne reakcije s polimerazo (PCR testi), a so rezultati na voljo v 10 – 30 minutah, kar ob ustrezni umeščenosti v diagnostični proces lahko pomaga pri odločanju o namestitvi in obravnavi pacientov.

Namen uporabe hitrih antigenskih testov

Ob večjih potrebah po diagnostiki SARS-CoV-2 okužb je postala PCR diagnostika v mnogih državah težavna, zato se je razvoj usmeril v hitre in cenejše diagnostične teste, ki zaznavajo antigene, specifične za SARS-CoV-2. Za zanesljivo diagnozo okužbe s SARS-CoV-2 je zlati standard še vedno PCR, ki ga uporabljamo tudi za razrešitev nejasnih rezultatov HAGT in v primerih negativnega HAGT ob utemeljenem kliničnem ali epidemiološkem sumu na COVID-19.

Hitro testiranje po ugodnih cenah

Potek uporabe HAGT

Po odvzemu vzorca iz zgornjih dihal in nanosu na testni listič, lahko izvajalec testa odčita rezultat po 10 – 30 minutah, z ali brez posebnega aparata - čitalca. HAGT so praviloma enostavni za izvedbo, rezultati so hitro na voljo in omogočajo premik diagnostike COVID-19 k pacientu.

HAGT teste se lahko uporablja le pod določenimi pogoji, in sicer, lahko test uporabimo, če od pojava simptomov ni preteklo več kot 7 dni, HAGT morajo izvajati izurjeni laboratorijski delavci ob natančnem upoštevanju navodil proizvajalca, HAGT so primerni le za ugotavljanje aktivne okužbe s SARS-CoV-2 in sicer 1 do 2 dni pred pojavom simptomov in v prvih 7 dneh bolezni.

Kako na testiranje s HAGT?

Na odvzem brisa se ni potrebno naročati. S sabo morate imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Na lokaciji hitrega testiranja bodo potrebovali tudi vašo telefonsko številko, na katero boste obveščeni o rezultatu hitrega testa. Rezultat hitrega testa boste prejeli iz centralnega sistema obveščanja preko SMS sporočila na vaš mobilni telefon, v primeru pozitivnega testa pa vas bo poklicala pristojna oseba. V kolikor boste potrebovali pisni izvid, ga prejmete na licu mesta.

Hitro testiranje s Hagt testom

Hitro testiranje- Ljubljana, Kranj, Koper in Nova Gorica

Testiranje s hitrimi antigenskimi testi na novi koronavirus je, z določenimi izjemami, od 23.08.2021 plačljivo. Hitri testi še naprej ostajajo brezplačni za vse dejavnosti, v katerih je testiranje obvezno. Hitro testiranje v Ljubljani izvaja organizacija Preventivni pregledi, in sicer na različnih lokacijah.

Preko Preventivnih pregledov hitro testiranje v Ljubljani poteka v Nakupovalnem središču Aleja, Centru Vič in Shopping centru Citypark. Testiranje s hitrimi antigenskimi testi Preventivni pregledi izvajajo vsak dan od ponedeljka do sobote med 9:00 in 20:00 uro. Za hitri test skupaj s potrdilom, boste pri Preventivnih pregledih odšteli le 10€.