Bolečine v hrbtu in najpogostejši vzroki


Hrbtenica- najpomembnejši del okostja

Hrbtenica ali latinsko columna vertebralis je najpomembnejši del našega okostja. Hrbtenico sestavlja 33 do 34 vretenc, ki jih delimo v 5 skupin- vratna, prsna, ledvena, križnična in trtična skupina vretenc. Prav tako so za hrbtenico značilne krivine.

Pri odraslem človeku je, kot povprečje v današnji družbi, hrbtenica v vratnem in ledvenem delu konveksno upognjena naprej, kar imenujemo vratna in ledvena lordoza. V prsnem in križnem delu pa je upognjena nazaj, kar imenujemo prsna in križnična kifoza.

Te krivine jemljemo kot normalen fiziološki položaj hrbtenice. A 100 let nazaj, so bile povprečno hrbtenice veliko bolj ravne. Omenjene krivine so bile minimalne, edina človeškemu telesu anatomsko prisotna krivina, pa je bila in je še vedno krivina v L5-S1 delu hrbtenice (ledveno-križna krivina).

Bolečine v hrbtu se lahko pojavijo na katerem koli delu hrbtenice, najpogosteje pa so posledica nepravilne drže, ki privede do sprememb v ukrivljenosti fizioloških krivin.

bolečine v hrbtu


Vzroki za bolečino v hrbtu

Bolečine v hrbtu se danes pogosta težava in se pojavljajo pri veliko ljudeh vseh starosti. Vzrokov za bolečino v hrbtu je kot  bi rekli »malo morje«, vse od nepravilne drže pa do poškodb pri vadbi zaradi nepravilnega izvajanja. Žal pa vsakdo, ki trpi zaradi bolečin v hrbtu, sčasoma začne uporabljati nepravilno držo kot mehanizem za kompenzacijo same bolečine. To posledično zmanjša gibljivost hrbtenice in še poslabša simptome.

Bolečine v hrbtu nastajajo zaradi različnih vzrokov. Poznamo mehanično bolečino, bolečino zaradi utesnitve živčnih korenin, zaradi poškodb ali patoloških zlomov vretenc, vnetnega vzroka, lahko tudi zaradi okužbe ali zaradi novotvorb. Vzroki za bolečino v hrbtu so lahko tudi zunaj hrbtenice. Daleč najpogostejša je mišično-skeletna bolečina, ki je lahko ostra, pekoča, poslabša se lahko ob telesni dejavnosti. Običajno se pojavi nenadno.

Zavedati se moramo, da niso vse bolečine v hrbtu enake. Različni dejavniki, kot so vzrok, trajanje ali resnost, so povezani tudi z razlikami v simptomih. Delimo jih na nespecifične bolečine, pri katerih s kliničnim pregledom ni mogoče najti organskega vzroka in specifične, kjer je s pregledom mogoče jasno določiti izvorne točke. Glede na samo diagnozo in s tem vzrok bolečine v hrbtu, bo zdravnik začel z ustreznim zdravljenjem. V svetu najbolj učinkovit način odprave bolečin je vsekakor dobra telesna drža in spoštovanje naravne vzravnanosti hrbtenice.

pekoča bolečina v zgornjem delu hrbta


Bolečine v vratnem in prsnem delu hrbetnice

V današnjih časih se vse več ljudi sooča s kronično utrujenostjo, izgorelostjo in sindromi kronične bolečine. Simptomov je več, med pogostejšimi pa so bolečine v zgornjem delu hrbta. Vratna hrbtenica je tisti del telesa, ki je dandanes tako pri sedeči kot pri fizično aktivni populaciji zelo pogosto problematičen.

Od bolečin v vratnih mišicah, do mravljinčenja, sevanja v glavo in vse do različnih bolečin v glavi – pri vseh teh težavah je vzrok lahko v vratni hrbtenici. Vzroki za bolečine v vratni hrbtenici so lahko posledica različnih genetskih, psiholoških in okoljskih dejavnikov. Lahko gre za degenerativne spremembe vretenc in medvretenčnih ploščic, nihajne poškodbe vratne hrbtenice v prometnih nesrečah, različne bolezni ali otrdel vrat.

Neustrezna higiena  vratne hrbtenice, ergonomsko slabo oblikovano delovno okolje,  pretirana uporaba sodobne tehnologije, preobremenjenost, težavni odnosi, nezdrav način življenja so negativni  stresorji sodobnega časa, kar pa se velikokrat odraža tudi v obliki pekoče bolečine v zgornjem delu hrbta.

Bolečine v vratu, ramenih in glavi so pogoste težave, povezane z nepravilno držo, prisilnimi položaji in mišično napetostjo, kar vodi do mišičnega neravnovesja in prekomernega draženja občutljivih struktur (fascije, ligamenti, živci, medvretenčne ploščice).

Zaradi tega lahko pride tudi do ‘pogrbljenja’ zgornjega dela hrbta in pomikom glave naprej pred težišče telesa oziroma kifotične drže. Slaba drža pa onemogoča pravilno dihanje, obremenjuje hrbtenico in sklepe, kar pa povzroči še dodatne bolečine in utrujenost.

bolečine v zgornjem delu hrbta

Bolečine v hrbtu so lahko zelo različne

Simptomi v zgornjem delu hrbta se med posamezniki razlikujejo. Nekateri čutijo komaj zaznavno bolečino, ki mine po nekaj dneh, medtem ko se lahko pri drugih poslabša in ovira zmožnost opravljanja vsakodnevnih opravil. Za pekočo bolečinov zgornjem delu hrbta je značilno, da prizadene eno mesto in se ne širi v okolico. To nam pove, da je prizadeta ena ali več lokalnih struktur, kot so vretence, mišice in vezi. V primeru, da gre za poškodbo ali ukleščenje živca, se lahko širi v roko, prsni koš ali trebuh.

Zelo pogost povzročitelj pekoče bolečine v zgornjem delu hrbta je spondiloza. Spondiloza je osteoartroza hrbtenice, ki je pogosta pri ljudeh po 45. letu starosti, nastane pa zaradi obrabe kosti in hrustancev. V bistvu pri omenjeni bolezni govorimo o zožanju medvretenčnih prostorov in nastajanju kostnih izrastkov. Vse to izvaja pritisk na živčne korenine, kar povzroča hude bolečine, nemalokrat pa tudi mravljinčenje okončin.

Prav tako pogost razlog bolečin v zgornjem delu hrbta je fibromialgija. Za to stanje so značilne bolečine v lopaticah, kaže pa se tudi v stegnih, trebuhu in bokih. Bolniki s fibriomialgijo imajo poleg tega še pogoste glavobole, odrevenelost, mravljinčenjeje ter občutke tesnobe, včasih pa celo depresije. Bolezen se pogosteje pojavlja pri ženskah, zdravila zanjo pa žal še ne poznamo. 

Ne glede na vzrok težave v mišično-skeletnem sistemu, lahko bolečine olajšate ali odpravite s primarno telesno držo in z dekompresijo medvretenčnih ploščic in ostalih sklepov telesa. Sledeči prispevek lepo opiše REŠITEV!

Poglej prispevek TUKAJ!