Sanacija, razrez in krpanje betona

Beton je brez dvoma eden najpogosteje uporabljenih umetnih konglomeratov na svetu. Najbrž je vzrok za takšno 'priljubljenost' tudi to, da so osnovne sestavine zlahka dostopne: cement, pesek, voda in razni dodatki. Sanacija betona je vedno odvisna od tega, kakšni so vzroki za poškodbe. Temu se prilagodi tudi razrez in krpanje betona in uporaba materialov, kot je epoksidna malta. Prednost je tudi v primerjavi z nekaterimi drugimi materiali relativno enostavna sanacija betona. Kljub temu pa seveda rezanje betona in krpanje nista tako preprosta, da bi jo lahko opravil kar vsakdo. Za to delo so poleg obsežnega znanja potrebni tudi posebni stroji, orodje in vezivna sredstva (epoksidna malta).


Sanacija betona

Popravilo oziroma sanacija betona temelji na natančnih raziskavah vzrokov za poškodbe betona, ki so lahko posledica številnih dejavnikov - mehanskih, kemičnih, fizikalnih, lahko pa so tudi posledica uporabljenega materiala. Strokovnjaki iz podjetja Possehl, ki se ukvarja tudi z dejavnostmi, kot so sanacija razpok v asfaltu, polaganje talnih oblog, razrez in krpanje betona, bodo na podlagi podrobnega pregleda določili vzroke in izdelali načrt, kako se bo sanacija betona izvedla. Le tako lahko namreč zagotovimo, da bo sanacija betona uspešna in bo dosegla svoj namen - kakovostno popravilo in podaljšanje življenjske dobe, kar pomeni, da ponovni posegi še dolgo časa ne bodo potrebni.


Rezanje in krpanje betona

S kakšnim orodjem se lotimo rezanja betona, je odvisno predvsem od tega, kakšen je naš cilj. Za razrez tanjšega betona lahko uporabimo diamantno krožno žago. Z njo se izognemo nevarnim in neprijetnim vibracijam in prahu, hkrati pa je rezanje betona hitro in precej preprosto. Za debelejši beton pa uporabljamo diamantno jekleno vrvico. Tako kot sanacija betona tudi razrez terja od izvajalca posebno pripravo.


Za kakovosten končni učinek je nadvse pomembno tudi krpanje betona, ki ga lahko izvedemo s pomočjo posebne epoksidne smole s polnili, ki se imenuje epoksidna malta. Njihova skupna lastnost je zelo visoka trdnost, tako upogibna in natezna kot strižna in tlačna. Epoksidna malta se lahko izboljša z določenimi aditivi, s čimer dobimo še dodano izboljšanje lastnosti.

Possehl | Sanacija betona, razrez betona, rezanje betona, krpanje betona, epoksidna malta - povezave do naše spletne strani: