Rahel koruzni kruh je nežen, okusen in hitro pripravljen

Rahel koruzni kruh spada med tiste krušne izdelke, ki navdušujejo s svojo teksturo, prijetnim okusom in nežno sladkobo. Zaradi mehkobe je idealna izbira za vsakodnevne obroke, še posebej pa se poda kot priloga k juham, enolončnicam, solatam in različnim namazom. Glavna sestavina je koruzna moka, ki prispeva nekoliko sladkast okus ter lepo, zlato rumeno barvo ter naredi obrok še bolj privlačen.

Po njem radi posežejo vsi, ki si želijo nekoliko lažjo in bolj prebavljivo alternativo običajnemu pšeničnemu hlebčku. Zaradi manjše vsebnosti glutena v moki je tekstura rahlo drobljiva, a kljub temu zelo prijetna za uživanje. Poleg tega je odličen vir vlaknin, vitaminov in mineralov, kar dodatno prispeva k uravnoteženi prehrani.

hlebec mešanega koruznega kruha

Pri pripravi testa je pomembno, da izberete kakovostne sestavine in pravilno tehniko peke. Čeprav je kruh najbolj dober, ko je svež, ga lahko tudi zamrznete za kasnejšo uporabo. Še boljša rešitev pa je polkilogramski hlebček z imenom Koruznik, ki ga kupite v trgovini in je že pripravljen za domačo dopeko.

Če iščete recept za koruzni kruh ali želite izvedeti več o njegovih prednostih, ste na pravem mestu. Odkrijte, kako preprost je lahko postopek in kako boste z nekaj enostavnimi koraki ustvarili rahel koruzni kruh, ki bo navdušil vso družino.

Drobni triki, s katerimi bo recept za koruzni kruh odlično uspel

Če ste se odločili, da ga boste poskusili poizkusili speči sami, smo za vas pripravili nekaj nasvetov. Kljub preprostosti sestavin so za popoln rezultat pomembni nekateri drobni triki, s katerimi boste zamesili resnično okusen, dišeč in rahel koruzni kruh.

Najprej je pomembna izbira prave moke. Najbolje, da izberete fino mleto moko, saj se ta lepše poveže z drugimi sestavinami in ustvari mehkejšo teksturo. Grobo mleta namreč naredi testo bolj zrnasto. Čista koruzna moka ne vsebuje glutena oziroma lepka, ki zagotavlja kompaktnost testa, zato vedno primešajte druge vrste mok, kot je pšenična ali pirina.

priprava testa za domači kruh

Ko združujete suhe in mokre sestavine, mešajte le toliko časa, da se lepo povežejo med seboj. Predolgo mešanje včasih povzroči, da je testo trdo in gumijasto, namesto da bi bilo rahlo in mehko. Namesto vode lahko uporabite tudi jogurt ali pinjenec, kar doda rahlo kislost ter pomaga pri vzhajanju.

Čeprav recept za koruzni kruh pogosto ne vsebuje kvasa, nekateri dodajo pecilni prašek ali sodo bikarbono. Takšno testo ne puščajte stati predolgo, saj začne pecilni prašek delovati takoj, zato mora hitro v pečico. Pečica mora biti vedno predhodno segreta. Visoka začetna temperatura (okoli 220°C) pomaga, da se testo hitro dvigne in ohrani svojo rahlost. Po nekaj minutah peke pa lahko temperaturo nekoliko zmanjšate.

Kaj je še pomembno, če želite narediti rahel koruzni kruh?

Takšen kruh se peče razmeroma hitro, zato ne pretiravajte s časom. Če želite, da bo ostal rahel in sočen, morate takoj, ko dobi zlato rumeno skorjico, preveriti sredico z zobotrebcem. Če na njem ni ostankov testa, je dovolj pečeno. Po peki ga pustite nekaj minut počivati v modelu, nato pa ga prestavite na rešetko, da se popolnoma ohladi. Tako se para enakomerno razporedi in rezultat je resnično rahel koruzni kruh.

Če se vam zdi domača priprava vseeno prezahtevna, preprosto zaupajte izkušenim rokam pekovskih mojstrov iz Pekarne Grosuplje. Pridne roke vsak dan z ljubeznijo in znanjem ustvarjajo krušne izdelke, ki vas bodo osvojili že ob prvem grižljaju.

Njihov recept za koruzni kruh vsebuje same skrbno izbrane sestavine in bogato pekovsko tradicijo, na katero so prisegale že naše babice. Med zelo priljubljenimi je klasičen hlebček, ki s svojo mehko sredico in nežno hrustljavo skorjico spominja na domače okuse, ki so nekoč prihajali iz krušne peči.

V kolikor prisegate na nekaj drugačnega, vas bo zagotovo navdušil kruh s semeni ter dodatnim bogastvom tekstur in okusov. Ljubiteljem lažjih, zračnih tekstur pa priporočajo njihovo Hudo štručko, ki je popolna izbira za sendviče ali prilogo k lahkotnim jedem.

Zakaj recept za koruzni kruh običajno ne vsebuje kvasa?

Naloga kvasa je, da tvori mrežo zračnih mehurčkov v testu, v katere se ujame ogljikov dioksid, zato testo tako lepo naraste. Dejstvo je, da koruza ne vsebuje glutena, se pravi beljakovine, ki je nujna za razvoj elastičnega testa, zato dodatek kvasa ne bi pomagal, temveč bi testo ostalo zbito in težko.

RECEPT ZA KORUZNI KRUH

Mnogi recepti zato vsebujejo pecilni prašek ali sodo bikarbono, ki da testu nekaj rahlosti, a hkrati nekoliko spremeni okus. Izkušeni pekovski mojstri raje posežejo po naravnem kislem testu, v katerem so prisotne fermentirane mlečnokislinske bakterije. Postopek fermentiranja je sicer daljši, a testo razvije bolj poln okus, aromo, hkrati pa je lažje prebavljivo. Dolga fermentacija, brez aditivov omogoča, da naravne bakterije počasi razgradijo škrob in sladkor v moki, kar je tudi prijaznejše do vaše prebave.

V Pekarni Grosuplje ne uporabljajo te metode le za rahel koruzni kruh, temveč tudi za hlebčke in štručke iz drugih vrst kvalitetnih mok. S skrbnostjo pri izbiri sestavin in natančnostjo pri postopkih peke ustvarjajo krušne izdelke, ki slovijo po svoji svežini, edinstvenih okusih in odlični teksturi, ki zadovoljijo še tako zahtevne gurmane.

manjša štručka koruznega kruha