Beli kruh je danes najbolj klasičen, a ne edini

Beli kruh je nekoč veljal že skoraj za sladico. Naši predniki so ga jedli le ob posebnih priložnostih in zagotovo je veljal za prestižno živilo, ki je bilo hkrati tudi zelo priljubljeno. Danes je beli kruh klasika, večina kupcev namreč poseže prav po teh vrstah hlebcev in štruc.

Kljub temu obstajajo tudi tisti, ki nekoliko bolj pazijo na linijo ali imajo enostavno raje drugačen okus. Ti namesto belega večkrat izberejo polnozrnati kruh, črni kruh ali kakšno drugo različico le-tega. Pri nas, v Pekarni Grosuplje, ki je del znamke Don-don, boste dobili vse vrste kruha, tako bomo zagotovo zadovoljili večino okusov.

Beli kruh

Črni kruh: imate raje štruco ali hleb? Lahko dobite oboje

Tako kot danes za klasiko velja beli kruh, je nekoč bil najpogosteje na mizi črni kruh. Čeprav boste redko kje dobili številne različne vrste le-tega, pa boste pri nas zagotovo lahko svoj okus zadovoljili tudi tisti, ki imate najraje prav to različico. Ponujamo vam namreč Grosupeljsko črno štručko in črni hlebec z nazivom Matevž.

Štruca je težka pol kilograma in ima podolgovato ozko obliko z diagonalnimi rezi. Ko boste ugriznili vanjo, vas bosta razveselili hrustljava skorja temno rjave barve in mehka ter sočna sredica. Štruca je narejena iz pšenične črne in polbele moke, katerima je dodano še malo sojine moke.

Hlebec pa smo naredili po tradicionalni dolgi metodi priprave testa, kateremu smo dodali dodatek naravnega kislega testa. Odlikujeta ga obstojnost in svežina, njegov okus pa je zelo dober. Narejen je iz kombinacije črne in polbele pšenične moke ter ržene moke T 1250.

Polnozrnati kruh

Polnozrnati kruh kot bolj zdrava alternativa

Tako kot črni kruh, veljajo tudi polnozrnati za bolj zdrave alternative. V naši ponudbi boste našli pirin polnozrnati kruh, ki vsebuje veliko prehranskih vlaknin. Delamo ga iz 100% pirine moke. Vanj dodamo dodatek naravnega pirinega kislega testa, njegova skorja pa je posuta s pirinimi kosmiči.

Na voljo je tudi pšenični polnozrnati kruh s semeni. Tudi ta vsebuje veliko vlaknin, delamo pa ga iz pšenične polnozrnate in polbele moke, katerima dodamo še rženo moko T 1250. V njem boste našli še zelo zdrava lanena semena.

POLNOZRNATI KRUH

Ne le polnozrnati kruh, tudi druge vrste veljajo za nekoliko bolj zdrave alternative od belega. Pri nas lahko izbirate še med Bio babičinim, ki ga mesimo iz pšenične bele, črne, ržene polnozrnate, ovsene ter ječmenove moke. Da je okus bogatejši in še boljši, mu dodamo tudi mešanico semen, med katerimi najdete sončnična, lanena in sezamova semena.

Korošcem – rženim hlebcem narejenim z najmanj 80% ržene moke. Odlikuje ga prijeten, rahlo kiselkast okus, z blagim priokusom po kumini. Ržena moka je pri tem hlebcu v majhni meri kombinirana s polbelo.

Ter posebnežem – manjšo štruco s semeni Zdravkom. Zdravko je narejen skoraj brez moke in čisto brez kvasa. Namesto tega zanj uporabljamo polnozrnato pirino kislo testo polno semen. Njegov okus je zelo bogat in rahlo sladkast. V sredici pa boste našli veliko semen, med katerimi prednjačijo bučna. Zdravko ostane svež zelo dolgo in je zelo sočen.

Črni kruh

Beli kruh je najbolj klasična izbira

Kot smo že poudarili, so bele različice hlebcev in štruc danes najbolj klasična izbira. Čeprav ima včasih nekoliko slabši sloves, saj velja ta različica za najbolj redilno, vam bo vsak prehranski strokovnjak povedal, da je pri vnosu kalorij mnogo bolj pomembno, kaj boste na kruh dali, kot sam hlebec, ki ga boste jedli. Brez slabe vesti si tako lahko tudi, če jeste nekoliko bolj zdravo, občasno privoščite omenjeno različico hleba ali štruce.

V naši ponudbi boste našli zelo veliko vrst belega kruha. Manjše različice, ki imajo od 300 gramov do pol kile, so:

  • Hrustek z izjemno hrustljavo skorjo,
  • Krajcar dopeka v obliki štruce, ki je pakirana in jo tako lahko doma popečete ter osvežite, na voljo pa je tudi že pripravljena različica,
  • Beli hlebček v obliki hleba, ki je okusen in sočen,
  • Grosupeljska bela štručka, ki je podolgovate oblike z zlato zapečeno skorjo, zaradi svoje oblike pa je odlična za kanapeje in majhne sendviče,
  • Taborska štručka, ki je klasična bela ozka štruca,
  • Korenina s čebulo, ki je različica belega kruha v obliki zvite korenine, s temno rjavo zapečeno skorjo in sredico dopolnjeno s popečenimi koščki čebule ter
  • najnovejši v naši skupini, Craft beli, katerega posebnost je dolga fermentacija testa preko noči pri nižjih temperaturah, s čimer hlebec dobi odlično aromo, njegova sredica je mehka, odlikuje pa se po dolgi svežini. Gre za popečeni hlebec, ki ga dopečete doma in ga s tem osvežite.

Beli kruh

Med težjimi oz. večjimi različicami pa so v naši ponudbi na voljo:

  • Domača peka, v obliki nizke in podolgovate štruce s težo 0,8 kg, z zlato zapečeno skorjo, posuto z moko, ki se bo lepo podala mediteranskim jedem, plemenitim sirom, dobrotam iz žara in jedem na žlico,
  • Babičin s podobno težo, ki spominja na tistega, ki so ga pekle naše babice, saj ima domačno obliko in zelo bogat okus ter
  • Malnar, beli hlebec težek 1 kg, ki velja za klasični okusen beli kruh.

Poleg belih, so v naši ponudbi tudi številne polbele različice, v katerih sta običajno mešani bela in polbela moka.

Polnozrnati kruh