Sendvič in drugi priljubljeni prigrizki, ki hitro odpravijo lakoto

Sendvič je priljubljen prigrizek, katerega zgodovina sega precej dlje, kot si predstavljamo. V obliki, kot jo poznamo danes na zahodu, se je prvič pojavil v osemnajstem stoletju. Ime je dobil po domnevnem izumitelju Johnu Montaguju četrtem grofu Sandwichu. Ta naj bi med dolgim kartanjem zobal slano govedino med dvema kosoma popečenega kruha. Takšna hrana naj bi mu prijala, saj mu pri tem ni bilo treba uporabljati pribora, umazati rok ali zaključiti igre.

Toda uporaba podobnega pekovskega izdelka, na katerega so položili drugo hrano, sega dlje v zgodovino. Ključni za razvoj pekarn so bili Grki, ki so prve ustanovili že v petem stoletju pred našim štetjem. Ti se prav tako ponašajo s prvim poročilom o peku, opisanem kot pravem mojstru obrti. Čez stoletja so tehnike napredovale, pripomogel pa je tudi razvoj tehnologije. Ta je poskrbel za marsikatero novost in veliko več izbire.

Čeprav se njegova definicija po državah nekoliko razlikuje, je sendvič v osnovi jed, sestavljena iz narezanega sira, mesa, klobas in zelenjave, položene med dve rezini kruha. Ključen del nemalokrat predstavljajo tudi dodatki, ki izboljšajo teksturo in okus. Ti se razlikujejo glede na pekarno, v kateri so narejeni. Najboljša pekarna se vselej trudi z raznoliko ponudbo, saj se zavedajo, da vsakdo obožuje določeno različico tega razširjenega prigrizka. In vsakdo ima najljubšega, ki se mu preprosto ne more upreti.

Sendvič

Je sendvič res uravnotežen prigrizek ali škoduje zdravju?

Sendvič in krof sta izdelka, po katerih mnogi posežejo v naglici. Pakirani produkti so nepogrešljivi pri vsakodnevnem hitenju iz točke A do točke B. So nadvse priročni, saj jih brez težav zaužijemo kjerkoli in kadarkoli. Veliko je bilo razprav o tem, kakšen vpliv ima hrana na zdravje in sposobnosti posameznika. Pri tem se mnogokrat poraja vprašanje? Je sendvič res uravnotežen obrok? Preprost in hiter odgovor je, da.

A pri tem ne gre pozabiti, da je pomembno, kakšnega izberete. Polnozrnat kruh z večjo količino prehranskih vlaknin, beljakovin in mikrohranil je odličen, če potrebujete dodatno energijo. Osnova takšne vrste pakiranega produkta je nemalokrat beljakovina, ki ne obremeni želodca ter skupaj z vlakninami zagotovi daljši občutek sitosti. Največkrat sta ji dodana sir in zelenjava, kot so solata, paprika, korenje, kumare ali paradižnik.

Izbira pakiranega izdelka, je zato lahko zdrava izbira za opoldanski prigrizek. Porazdelitev energije, vlaknin, beljakovin, maščob in mikrohranil je pri strukturi tega razširjenega prigrizka nadvse poglavitna. Ob nakupu se je torej treba zavedati, da prigrizki niso namenjeni popolnemu nadomeščanju obrokov. Temveč predstavljajo prehransko dopolnilo k skupnemu dnevnemu energijskemu vnosu.

SendvičSendvič pohanček



Toast je kot pekovski izdelek nepogrešljiv del zajtrka

Toast je izdelek katerega ime izvira iz latinske besede torrere, ki pomeni nekaj zažgati. Beseda se je prvič pojavila v letu 1430, ko so ga uporabljali kot del postrežbe v pijači. Danes je eden izmed tistih produktov, katerih definicija se razlikuje od države do države. Medtem ko je v Združenih državah Amerike opredeljen kot narezan kruh, je v Sloveniji in večini Evrope to pekovsko pecivo, ki le spominja na kruh.

Vsebuje več sladkorja, maščob, hkrati pa se ponaša z večjo energijsko vrednostjo, zato ga z njim ne gre enačiti. Če ste pred odločitvijo, izberite tistega iz polnozrnate moke. Pri tem pazite na vsebnosti in naj vas barva ne zavede. Ta je pogostokrat rezultat dodanega rženega ali ječmenovega sladu, ki izboljša okus in aromo. To pekovsko pecivo pa ni le nepogrešljiv del mnogih zajtrkov, temveč predstavlja tudi pomemben del nekaterih kultur.

Na Japonskem je po 2. svetovni vojni zaradi pomanjkanja riža postal glavna jed pri šolskih kosilih, v južni Šrilanki pa je del obeda s karijevo juho in metinim čajem. V Sloveniji je vse bolj razširjen v obliki manjšega sendviča, ki ga mnogokrat dopolnjujejo pizza šunka, namaz, paradižnik, solata in sir. Na voljo je tudi s semeni ali tuno, solato, jajcem in koruzo, pri tem pa je treba poudariti, da so vsi izdelki narejeni brez aditivov.

Krof

Najbolj priljubljeno cvrto pecivo je zagotovo krof

Krof je rahlo in okusno pecivo, začetki katerega segajo v Egipt, natančneje v obdobje faraona Ramzesa tretjega. Arheologi so ostanke majhnega peciva, cvrtega v maščobi, našli v grobnici. O tem, kako je to cenjeno pecivo prispelo do Evrope, kroži kar nekaj legend. Nekateri menijo, da izhaja iz starega Rima, drugi verjamejo, da izvirajo iz nizozemskega oljnega kolača, tretji pa, da so za nastanek krive Belgijske oljne kroglice.

KROF

Takšni, kot jih poznamo danes, izvirajo iz srednjeevropske kuhinje, njihova prvotna oblika pa je bila podobna kljuki oziroma kremplju. Od tod tudi ime Krapf, ki pomeni Krapec. Ne glede na to, od kod izvirajo, o nečem ni dvoma. Brez njih ni pravega pusta. Čeprav je vsaka pekarna celo leto založena z njimi, jih največ pojemo ravno v pustnem obdobju. Mnogi verjamejo, da ta manjši kos peciva iz kvašenega testa, ocvrt v vroči maščobi, rastlinskem olju ali prečiščenem maslu skupaj s kurenti, odganja zimo.

V Sloveniji bogat okus dopolnijo marelična in borovničeva marmelada, kokos, mango, kakav, vanilja ter posut sladkor v prahu. A krof je mogoče najti v takšni in drugačni obliki povsod po svetu. In v prav vsaki državi so z njim povezane tradicije, ob praznovanju katerih se vsakdo brez slabe vesti pregreši in posladka.

Krof vanilija

Toast, makove štručke in lepinje so pekovski izdelki, ki jim ni para

Toast in njegova proizvodnja je skupaj z drugimi pekovskimi produkti urejena s Pravilnikom o kakovosti pekovskih izdelkov. Pekovski izdelek je vsak produkt, ki je po ustreznem tehnološkem postopku narejen iz vode, žit oziroma njim podobnih surovin ter sredstva za vzhajanje.

Med najbolj priljubljene produkte sodijo burger buns, lepinje, štručke hot dog, bombete s semeni, maslene in sirove štručke, žemlje in makove štručke.

Verjetno se sprašujete, zakaj kljub podobnim sestavinam tega ne uvrščamo pod kruh? Največja razlika med pekovskim pecivom in kruhom se pojavi v gramaturi. Medtem ko ima kruh maso nad 250 g, teža pekovskega peciva ne preseže 250 g. Prav tako se od hleba razlikujejo po višji vsebnosti maščob, kar prispeva k rahli, krhki in zračnejši strukturi.

Slednja je narejena s pomočjo posebnih tehnik, ki podobno kot pri kruhu izkoristijo naravne lastnosti surovin. Da bi upočasnili razvoj glutena, je dodana maščoba, ki pričara bogat okus. Pekovsko pecivo, kot sta makova štručka ali štručka hot dog, predstavljata odlično zamenjavo za nekoliko obilnejši prigrizek, kot je sendvič.

Toast

Najboljša pekarna - zlata odličja za najboljše pekovske izdelke, tudi za krof z marelično marmelado

Krof z marelično marmelado je na 23. strokovnem ocenjevanju kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic prejel zlato odličje. Družbi Don Don je Gospodarska zbornica Slovenije - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (GZS-ZKŽP) poleg tega podelila še kar 34 zlatih odličij za kruh.

Ta priznanja prejme najboljša pekarna, ki se ponaša z izdelki vrhunske kakovosti s področja pekarstva, testeninarstva in slaščičarstva. Odličja so prejeli kruhi, ki jih v pekarni pripravljajo po tradicionalnih metodah. Slednje so del bogate krušne dediščine in dolgoletne tradicije, ki sega vse v leto 1951. Kruh ima skupaj s cvrtim pecivom posebno mesto v slovenski kulturi in njihovega pomena se zavedajo tudi v družbi Don Don.

Njihov namen pa ni le ohraniti tradicije, temveč tudi poskrbeti za razvoj prvovrstnih produktov, ki so ključen del zdrave prehrane. Eden izmed uspešnejših lansiranih produktov je Polnozrnati kruh z lanom. Tega je v skupini polnozrnatih produktov Inštitut za nutricionistiko prepoznal kot Inovativno živilo leta 2023. Njihovi izdelki se ponašajo s skrbno in premišljeno izbranimi sestavinami, ki poskrbijo za aromatičen in bogat okus brez aditivov.

Najboljša pekarna