Brunarica

Brunarica je prijetna za bivanje in blagodejna zdravju

Svoj dom lahko zasnujemo tako, da bo izžareval občutek domačnosti in stika z naravo. Brunarice predstavljajo najbolj zdrav, naraven in ekološki način gradnje, ki v zadnjih letih ponovno doživlja svoj preporod. Čeprav jih pogosto doživljamo kot hiše, ki so primerne zgolj za oddih in počitnikovanje, pa nam lahko brez izjeme zagotovijo udoben družinski dom.

Izdelava lesene hiše ali brunarice je energijsko varčnejša kakor pri klasični hiši, njena gradnja pa ne obremenjuje narave. Uporaba ekološko neoporečnih materialov in krajši gradbeni čas vplivata tudi na dejstvo, da so njihove cene, v primerjavi z zidanimi ali montažnimi hišami, nižje.

Naši predniki so se zavedali, da ima les svoj čar in je vsestransko uporaben. Gre za material, ki govori posebno zgodbo. S svojo toplino, pristnostjo, trajnostjo, prilagodljivostjo, vonjem, barvo in strukturo daje domu občutek domačnosti in topline ter ohranja tesno vez z naravo, hkrati pa je tudi odličen toplotni in zvočni izolator. Velike lesne površine delujejo kot nekakšni filtri in zagotavljajo kakovosten, primerno vlažen in čist zrak.

Brunarica

Lesene brunarice

Lesene brunarice podjetja LogHouse, s svojimi naravnimi in ekološkimi materiali vzdržujejo zdravo bivalno klimo, ki blagodejno vpliva tako na fizično kot tudi psihično počutje posameznika. Izdelane so iz kakovostnega lesa slovenske smreke, ki odgovarja vsem predpisanim gradbenim zahtevam. Skrbno izbran suh les je predpogoj za stabilno konstrukcijo. Po določenem obdobju vgradnje povprečna vlažnost lesa, glede na skupno maso, ne sme prekoračiti 18 %. Krčenje lesa lahko zmanjšamo tako, da v sušilni komori dosežemo vlažnost, ki bo nižja od 15 %.

Več o leseni brunarici

Brunarice načrti

Naša lesena gradnja je lahko povsem prilagojena posamezniku, kar pomeni, da se popolnoma poistovetimo z vašimi željami in načrtom. Vsako hišo zasnujemo individualno, pri čemer smo inovativni ter se v največji možni meri približamo vašim pričakovanjem. Če načrta še nimate, vam lahko pomagamo s prikazom že obstoječih načrtov ali hiš. Tistim, ki si želijo biti pri nastajanju novega doma ves čas udeleženi ponujamo možnost postavitve v fazi konstrukcije, za tiste ki jim vse to predstavlja preveliko obremenitev, pa je na voljo izdelava hiše na ključ.

Izdelava brunarice

Pri izdelavi brunaric lahko izbiramo med ravnimi, lepljenimi ali masivnimi brunami, notranje stene pa po želji dodatno obdelamo z naravnimi materiali, kot so ilovnati ometi ali opaž. Debelina brun je lahko različna (od 9 do 25 cm), zasnovo hiše pa lahko kombiniramo tudi z montažno hišo.

Toplotna prehodnost hiše je odvisna od debeline brun v stenah in morebitne dodatne izolacije. Sestava zunanjih in notranjih sten je lahko zelo različna. Brune so lahko masivne ali lepljene, debelejše so lahko brez toplotne izolacije, tanjšim pa, za dosego večje energijske varčnosti, toplotno izolacijo lahko tudi dodamo.

Montaža brunarice na lokaciji naročnika okvirno traja od 5 do 10 dni, kar je odvisno pred vsem od velikosti in zahtevnosti objekta, sestavljajo pa jo lahko le usposobljeni in izkušeni izvajalci. Pri sestavljanju na gradbišču so potrebne podrobne informacije, risbe in številke, ki morajo biti pritrjene na vsaki gredi, za vsako posamezno vrsto.

Lesene brunarice

Lesene hiše iz brun

Gradnja hiš iz brun ima dolgo tradicijo. Prvotno so bile to hiše, ki so bile v celoti zasnovane iz lesa. V planinah so še dandanes precej pogoste, najdemo pa celo takšne, ki presegajo starost 400 let.

Na voljo so v različnih izvedbah, običajno pa so prav vse veliko bolj trpežne od zidanih hiš. Zanimivo je tudi, da je hiša zgrajena iz brun, z vidika zavarovanja, bistveno cenejša, saj je težko vnetljiva. Takšne hiše imajo, ne le dolg vžigalni čas, temveč tudi izjemno požarno odpornost.

Brunarice iz borovih, macesnovih in smrekovih drevesnih debel spadajo pod novejši projekt, ki se v Evropi zadnjih 30 let izvaja z imenom "Pinewood House". Debelina sten vseh standardnih delov takšne hiše znaša od 45 do 220 mm, višina pa od 130 do 160 mm. Debla za vgradnjo so iz počasi rastočega bora ali smreke najvišje kakovosti. Notranjost takšne hiše deluje kot toplotno akumulacijska masa in hkrati parna ovira.

Pri izbiri leg za bruno so na voljo številne možnosti. Za zunanje stene obstaja možnost izbire debeline, 10, 14, 24, 27 ali celo 30 cm, s katero izvajalec garantira najvišjo udobnost in dobro toplotno izolacijo. Zunanjost leg se po videzu komaj razlikuje od starih tradicionalnih oblik.

Pri hišah z debelino brun 2, 4 ali 7 cm je običajno potrebna dodatna toplotna izolacija debeline od 11 do 20 cm. Tako narejene hiše so energijsko kar tri krat varčnejše od klasično grajenih hiš s kakovostno toplotno izolacijo, saj je les že sam po sebi toplejši. Za dolgo življenjsko dobo je potrebna predvsem dobra zunanja zaščita.

Hiš iz brun ne štejemo med montažne hiše, saj jih je potrebno na gradbišču sestaviti iz posameznih delov. Večina je izdelana po naročilu in idejni predlogi naročnika. Brunarica se, če ne gre za stalni objekt z namembnostjo stanovanjske hiše, načeloma šteje za preprost objekt, ki ni trdno zidan. Če je primernih dimenzij in so odmiki od soseda v skladu z veljavnim pravilnikom, za njeno postavitev potrebujemo le soglasje občine na osnovi lokacijske informacije.

Več o lesenih hišah iz brun